Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Fasolę odcedzić na sitku, opłukać i dobrze osączyć. Kukurydzę osączyć. Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać.

Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.

Chili oczyścić, pozbawić nasion i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki. Dodać do sałatki i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.

Kolendrę osuszyć, oberwać listki i posiekać. Sałatkę doprawić do smaku i podawać posypaną kolendrą.

Wskazówka

Fasolę kidney można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej. W tym celu 100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny. Po ostygnięciu lekko posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Indor@ptor Indor@ptor
    930 dni temu
    Jest Dobrze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2284 dni temu
    Sałatka rewelacyjna. Bardzo smaczna. Raz chciałem troszkę poeksperymentować i dodałem oliwki i natkę pietruszki - wniosek; składników już więcej nie zmieniałem:-))))

    odpowiedz

  • Ja Ja
    3051 dni temu
    Witam, taka uwaga, fajnie byloby gdybyście Panstwo podawali ilosc Kcal na porcje .Pozdrawiam . Fanka LIDLA

    odpowiedz


Fasola to roślina, która od wieków ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także wartości odżywcze. Ta pyszna roślina strączkowa stanowi składnik wielu potraw z całego świata, ale najbardziej kojarzy się wszystkim z kuchnią południowoamerykańską. Jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie wspaniałego smaku fasoli jest dodanie jej do sałatek. Odkryj wraz z nami przepyszne kompozycje sałatkowe z dodatkiem fasoli!

Wiosenna sałatka z czerwoną fasolą

Tradycja dodawania różnych rodzajów fasoli do sałatek wywodzi się nie z kuchni meksykańskiej, ale przede wszystkim z kuchni śródziemnomorskiej, w którym to fasola również stanowi ważny składnik jadłospisu. Najczęściej do sałatek z fasolą dodaje się wersję czerwoną lub białą.

Sałatkę z czerwoną fasolą można przyrządzić na setki różnych sposobów, ponieważ roślina ta wdzięcznie łączy się z całą gamą składników — od chrupiących warzyw, przez zielone listki, ostre papryczki, słodkie owoce, mięso, ryby, owoce morza, a także najróżniejsze sery. Jej intensywny smak i kremowa konsystencja czyni ją niezastąpionym elementem lekkich, wiosennych sałatek i innych potraw z czerwoną fasolą w roli głównej.

Dodanie suchej, czerwonej fasoli namoczonej przez noc do sałatki nadaje jej bardziej wyrazistego smaku, z kolei sałatka z czerwoną fasolą z puszki nabiera bardziej kremowego charakteru i słodyczy. W każdej z odsłon fasola sprawdza się wyśmienicie, chociaż różnica w smaku jest dość zauważalna. Wersja konserwowa idealnie sprawdza się do przygotowywania szybkich dań takich jak imprezowa sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Jakie składniki dobrze łączą się z fasolą? Najlepsza sałatka z czerwoną fasolą to ta stworzona z chrupiących warzywami takimi jak papryka, cukinia, kukurydza czy nać selera lub zielony ogórek. Do sałatki z fasolą warto dodać także najbardziej klasyczny składnik, bez którego nie może się udać wiele meksykańskich potraw, czyli pomidora.

Fasola tworzy także całkiem zgrany duet z ziołami i zielonymi listkami, np. kolendrą, bazylią, pietruszką czy sałatą lodową i rukolą. W potrawach z fasolą nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw, czosnku oraz odrobiny ostrości w postaci papryczki chili, jalapeno lub habanero.

Fasola równie świetnie komponuje się z produktami mlecznymi takimi, jak ser feta, cheddar, śmietana czy jogurt. Sałatka z fasolą wzbogacona o te produkty staje się delikatniejsza i bardziej wyważona w smaku. Do fasoli warto dodać także grzyby, ryż lub kasze i różnego rodzaju mięsa (zwłaszcza te grillowane), a także krewetki, ośmiornicę lub grillowaną, białą rybę z dużą dawką cytrusów.

Sałatka z czerwonej fasoli – szybki przepis na udany obiad, lunch lub kolację

Marzy Ci się smaczna sałatka z czerwonej fasoli z puszki? Zacznij od klasycznego połączenia, czyli sałatki w stylu Tex-Mex z dodatkiem fasoli, grillowanej kukurydzy, drobno posiekanych pomidorów, czerwonej cebuli, marynowanego kaktusa i posiekanej kolendry zaprawionej sokiem z limonki. Taka sałatka z fasoli czerwonej to świetna baza do dalszych eksperymentów i modyfikacji (np. wprowadzenia dodatkowych składników białkowych takich jak krewetki, wołowina lub kurczak).

Szukasz pomysłu na lekką sałatkę z dodatkiem czerwonej fasoli? Połącz ją z grillowanym kurczakiem w ziołach, listkami rukoli, suszonymi pomidorami oraz pokruszonym serem feta i sosem na bazie octu balsamicznego, a uzyskasz pełnowartościowy posiłek, który ze spokojem zastąpi Ci lunch, a nawet obiad.

Dla fanów lekko słodkich połączeń idealnym pomysłem może okazać się sałatka z czerwoną fasolą oraz dojrzałym mango i awokado skropiona oliwą z oliwek. Ta niezwykle szybka propozycja to doskonała towarzyszka grillowanych dań na letnich przyjęciach.

Chciałbyś zjeść sałatkę zamiast obiadu? Zainspiruj się smakami kuchni jamajskiej i przygotuj pyszną sałatkę z jamajskim kurczakiem jerk, fasolą oraz ananasem z dodatkiem kiełków i aromatycznego sosu na bazie ostrej papryki, sosu sojowego i imbiru.

Jeśli przepadasz za nietypowymi połączeniami, które zaskakują kubki smakowe, powinieneś rozważyć przygotowanie sałatki z fasoli, marchewki i słodkich ziemniaków (batatów). Jak ją zrobić? Fasolę i bataty ugotuj i pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Składniki połącz w misce i dopraw kuminem, solą oraz pieprzem, a także dużą ilością jogurtu naturalnego.

Fasolową sałatkę możesz przyrządzić także z dodatkiem innych owoców (np. truskawek i borówek), a do całej potrawy dodać nieco kaszy kuskus lub dzikiego ryżu, lub inne ulubione składniki. Kreatywność w ich doborze pozwoli Ci stworzyć sałatkę na każdą okazję, która zachwyci podniebienia Twoich gości. Odkryj magię drzemiącą w czerwonej fasoli i stwórz własne, niekonwencjonalne połączenia!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!