Sałatka z fasoli i awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Fasolę odcedzić na sitku, opłukać i dobrze osączyć. Kukurydzę osączyć. Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać.

Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.

Chili oczyścić, pozbawić nasion i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki. Dodać do sałatki i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.

Kolendrę osuszyć, oberwać listki i posiekać. Sałatkę doprawić do smaku i podawać posypaną kolendrą.

Wskazówka

Fasolę kidney można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej. W tym celu 100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny. Po ostygnięciu lekko posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    Sałatka rewelacyjna. Bardzo smaczna. Raz chciałem troszkę poeksperymentować i dodałem oliwki i natkę pietruszki - wniosek; składników już więcej nie zmieniałem:-))))

    odpowiedz

  • Ja Ja
    772 dni temu
    Witam, taka uwaga, fajnie byloby gdybyście Panstwo podawali ilosc Kcal na porcje .Pozdrawiam . Fanka LIDLA

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram