
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę z przyprawami
Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
Krok 2: Gotujemy ryż
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 3: Podajemy dal z ryżem
Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Komentarze (2)
1877 dni temu
Uwielbiam Dal! Robie z soczewica czerwona, bo ona sie fajnie i szybko rozgotowuje i Dal ma fajna, kremowa prawie konsystencje. Czesto jak nie mam mleczka kokosowego to robie wariant z posiekanymi pomidorami z puszki. Do tego gotuje ryz i robie sobie jajko sadzone na miekko. Polecam.
odpowiedz
1876 dni temu
Brzmi pysznie! :)
zobacz wszystkie