• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy soczewicę z przyprawami

Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.

Krok 2: Gotujemy ryż

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 3: Podajemy dal z ryżem

Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Magda Magda
    61 dni temu
    Uwielbiam Dal! Robie z soczewica czerwona, bo ona sie fajnie i szybko rozgotowuje i Dal ma fajna, kremowa prawie konsystencje. Czesto jak nie mam mleczka kokosowego to robie wariant z posiekanymi pomidorami z puszki. Do tego gotuje ryz i robie sobie jajko sadzone na miekko. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    60 dni temu
    Brzmi pysznie! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram