Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę z przyprawami
Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
Krok 2: Gotujemy ryż
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 3: Podajemy dal z ryżem
Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Dal z soczewicy – przepis na odżywczy klasyk kuchni indyjskiej
Szukasz pomysłu na sycący i odżywczy obiad? Spróbuj przygotować wraz z nami klasyk kuchni indyjskiej, czyli dal z soczewicy (ale spotkasz się także z zapisem dhal, dahl czy daal). To niezwykle aromatyczne danie rozgrzewa serce i cieszy podniebienie swoim smakiem, nie dziwi zatem fakt, że cieszy się taką popularnością na całym świecie.
Nasz przepis na dhal z soczewicy to idealny pomysł na sycący, odżywczy obiad dla całej rodziny. Gęsty sos w połączeniu z miękką soczewicą i sypkim ryżem świetnie sprawdzi się także w roli lunchu, a nawet kolacji. Żeby przygotować dal z naszego przepisu, nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy ani skomplikowanego sprzętu – wystarczy odrobina chęci, świeże składniki i nasz przepis, a z pewnością wyczarujesz na talerzu coś pysznego!
Dahl z soczewicy – zupa czy sos?
Aromatyczny, gęsty sos z soczewicy lub ciecierzycy — tym zwyczajowo nazywamy dal, jednakże w krajach Azji Południowej (głównie w Indiach) pojęcie to odnosi się do potraw przyrządzanych na bazie roślin strączkowych. Samo słowo dhal w języku hindi oznacza właśnie grupę tychże roślin. Dal może występować pod postacią potrawki, sosu lub zupy.
Zupa dahl na bazie czerwonej ciecierzycy cieszy się największą popularnością i często można znaleźć ją w menu indyjskich restauracji w krajach europejskich. Gęsta, pożywna zupa dal często podawana jest z chlebkiem naan, a jej unikalna tekstura czyni ją czymś pomiędzy kremowym sosem a zupą. W zależności od sposobu jej podania można nazwać dahl zupą lub sosem.
Dal z czerwonej soczewicy – najpopularniejszy wariant
Jednym z najbardziej znanych wariantów jest dal z czerwonej soczewicy serwowany jako zupa. Indyjska zupa z soczewicy charakteryzuje się intensywnym pomarańczowym kolorem i równie intensywnym smakiem. Czerwona soczewica ma lekko orzechowy posmak, dlatego też doskonale łączy się zarówno z mleczkiem kokosowym, jak i pomidorami. Jak przygotować dahl z czerwonej soczewicy?
Przygotowanie dahlu zacznij od dokładnego opłukania soczewicy w zimnej wodzie. Warto zrobić to kilkukrotnie. Niewątpliwą zaletą czerwonej soczewicy jest to, że nie wymaga ona moczenia — można od razu przejść do jej gotowania.
Do przygotowania zupy, sosu lub potrawki na bazie soczewicy wykorzystaj różnorodne przyprawy — kurkumę, kumin, chili, imbir, czosnek, a nawet gotową pastę curry. Dzięki nim danie nabierze unikatowego smaku i aromatu. Przyprawy warto podsmażyć na suchej patelni, a potem przejść do smażenia reszty składników, dodawania bulionu i mleczka.
Postaraj się smażyć wszystkie składniki na małym ogniu, powoli doprowadzając je do miękkości. Powolne gotowanie doprowadzi do stopniowego zagęszczenia się sosu spowodowanego rozpadnięciem się soczewicy. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu całości w celu uniknięcia przypalenia dna garnka. Gotowy dahl skrop sokiem z limonki i podawaj z ulubionym rodzajem ryżu lub pieczywa.
Dal z zielonej soczewicy – inne wersje
Dahl z zielonej soczewicy przygotowuje się z dodatkiem szpinaku i świeżych ziół oraz śmietany i masła. Chcesz, żeby Twój dal z zielonej soczewicy był pyszny i sycący? Dodaj do sosu odrobiny zielonej pasty curry i sporo świeżej kolendry. Zielona soczewica ma lekko pikantny smak, a w towarzystwie odświeżających ziół i kremowego sosu tworzy niesamowite połączenie, którego warto spróbować!
Niezależnie od tego, z jakiej soczewicy przygotowujesz swój dal, powinieneś zapewnić mu odpoczynek po ugotowaniu. Dal najlepiej smakuje po kilku godzinach od ugotowania, kiedy smaki zdążą się ze sobą połączyć w całość. Dal warto ponownie podgrzać przed podaniem, by wydobyć pełnię jego smaku oraz aromatu. Życzymy smacznego!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2572 dni temu
Uwielbiam Dal! Robie z soczewica czerwona, bo ona sie fajnie i szybko rozgotowuje i Dal ma fajna, kremowa prawie konsystencje. Czesto jak nie mam mleczka kokosowego to robie wariant z posiekanymi pomidorami z puszki. Do tego gotuje ryz i robie sobie jajko sadzone na miekko. Polecam.
Odpowiedz
2572 dni temu
Brzmi pysznie! :)