Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papierowy ręcznik kuchenny
Krok 1: Trzemy ziemniaki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.
Krok 2: Smażymy placki ziemniaczane
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.
Krok 3: Robimy sałatkę
W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.
Zobacz podobne
przepisy
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.
Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Salsa z kiwi i mango
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Placuszki ziemniaczane
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Smażona minisałata rzymska
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Cevapcici z sosem tzatziki
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Babka z niespodzianką
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1628 dni temu
farsz się nie klei i placki się rozpadają co w tej sytuacji zrobić? dodać jajko ?
odpowiedz
1627 dni temu
Przy przygotowywaniu tych placuszków bardzo ważne jest bardzo dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nawet niewielka ilość płynu może rozrzedzić farsz. Spróbuj uratować ciasto, dodając stopniowo niewielkie ilości mąki pszennej lub ziemniaczanej-jeśli chcesz, by receptura pozostała bezglutenowa.
2916 dni temu
no to w końcu soczewicy, czy ciecierzycy? ;)
odpowiedz
2915 dni temu
Zdecydowanie z ciecierzycy :)