Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papierowy ręcznik kuchenny
Krok 1: Trzemy ziemniaki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.
Krok 2: Smażymy placki ziemniaczane
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.
Krok 3: Robimy sałatkę
W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2017 dni temu
farsz się nie klei i placki się rozpadają co w tej sytuacji zrobić? dodać jajko ?
Odpowiedz
2017 dni temu
Przy przygotowywaniu tych placuszków bardzo ważne jest bardzo dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nawet niewielka ilość płynu może rozrzedzić farsz. Spróbuj uratować ciasto, dodając stopniowo niewielkie ilości mąki pszennej lub ziemniaczanej-jeśli chcesz, by receptura pozostała bezglutenowa.
3305 dni temu
no to w końcu soczewicy, czy ciecierzycy? ;)
Odpowiedz
3305 dni temu
Zdecydowanie z ciecierzycy :)