Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papierowy ręcznik kuchenny

Krok 1: Trzemy ziemniaki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.

Krok 2: Smażymy placki ziemniaczane

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.

Krok 3: Robimy sałatkę

W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    154 dni temu
    farsz się nie klei i placki się rozpadają co w tej sytuacji zrobić? dodać jajko ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    154 dni temu
    Przy przygotowywaniu tych placuszków bardzo ważne jest bardzo dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nawet niewielka ilość płynu może rozrzedzić farsz. Spróbuj uratować ciasto, dodając stopniowo niewielkie ilości mąki pszennej lub ziemniaczanej-jeśli chcesz, by receptura pozostała bezglutenowa.
  • Gość Gość
    1442 dni temu
    no to w końcu soczewicy, czy ciecierzycy? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1442 dni temu
    Zdecydowanie z ciecierzycy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram