Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papierowy ręcznik kuchenny

Krok 1: Trzemy ziemniaki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.

Krok 2: Smażymy placki ziemniaczane

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.

Krok 3: Robimy sałatkę

W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem

Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną

Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1897 dni temu
    farsz się nie klei i placki się rozpadają co w tej sytuacji zrobić? dodać jajko ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1897 dni temu
    Przy przygotowywaniu tych placuszków bardzo ważne jest bardzo dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nawet niewielka ilość płynu może rozrzedzić farsz. Spróbuj uratować ciasto, dodając stopniowo niewielkie ilości mąki pszennej lub ziemniaczanej-jeśli chcesz, by receptura pozostała bezglutenowa.
  • Gość Gość
    3185 dni temu
    no to w końcu soczewicy, czy ciecierzycy? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3184 dni temu
    Zdecydowanie z ciecierzycy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!