Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papierowy ręcznik kuchenny

Krok 1: Trzemy ziemniaki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze osączamy na sicie i lekko odciskamy. Ciecierzycę osączamy, płuczemy i rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2/3 cebuli łączymy z ciecierzycą i ziemniakami, doprawiamy curry, solą i pieprzem.

Krok 2: Smażymy placki ziemniaczane

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju smażymy placki przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Placki ziemniaczane osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple aż do usmażenia wszystkich.

Krok 3: Robimy sałatkę

W międzyczasie oczyszczamy pomidory i kroimy w plastry. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba składniki mieszamy z pozostałą cebulą. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łączymy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Podajemy do placków ziemniaczanych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    498 dni temu
    no to w końcu soczewicy, czy ciecierzycy? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    497 dni temu
    Zdecydowanie z ciecierzycy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram