Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy ją pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut, aż spęcznieje. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy soczewicę, aby trochę ostygła.
Krok 2: Doprawiamy soczewicę
Roztrzepujemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, olej, cynamon, kmin rzymski, sól i pieprz. Mieszamy z ciepłą soczewicą. Całość studzimy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Dodajemy awokado do sałatki
Awokado obieramy, pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszoną fetą.
Wskazówka: świetnie smakuje z dipem z jogurtu naturalnego i posiekanej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
739 dni temu
Słabo wyszla
Odpowiedz
2250 dni temu
85
Odpowiedz
1365 dni temu
Co 85?