Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy ją pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut, aż spęcznieje. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy soczewicę, aby trochę ostygła.
Krok 2: Doprawiamy soczewicę
Roztrzepujemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, olej, cynamon, kmin rzymski, sól i pieprz. Mieszamy z ciepłą soczewicą. Całość studzimy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Dodajemy awokado do sałatki
Awokado obieramy, pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy do sałatki i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszoną fetą.
Wskazówka: świetnie smakuje z dipem z jogurtu naturalnego i posiekanej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!
Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.
Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka viva camembert
- Kanapka cała wspaniała
- Pieczona nadziewana papryka
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
- Paszteciki z grzybami i soczewicą
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Pasta z sera feta z oliwkami
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Sernik z malinami na serku mascarpone
- Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Ciastka pisanki
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Kotleciki jagnięce
- Hummus grzybowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
392 dni temu
Słabo wyszla
odpowiedz
1903 dni temu
85
odpowiedz
1018 dni temu
Co 85?