
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę
Soczewicę moczymy przez noc pod przykryciem w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, osączamy i zagotowujemy zalaną wodą z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki. Osączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia, liść laurowy wyjmujemy.
Krok 2: Przygotowujemy dressing
Orzechy włoskie drobno mielemy. Mieszamy z oboma rodzajami oleju, octem, musztardą, miodem, solą i pieprzem. ¾ dressingu mieszamy z soczewicą i marynujemy przez minimum 15 minut.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Winogrona myjemy, kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Sałatę oczyszczamy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Oba składniki mieszamy z pozostałym dressingiem. Podajemy z soczewicą i szynką porwaną na kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)