Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy soczewicę
Soczewicę moczymy przez noc pod przykryciem w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, osączamy i zagotowujemy zalaną wodą z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki. Osączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia, liść laurowy wyjmujemy.
Krok 2: Przygotowujemy dressing
Orzechy włoskie drobno mielemy. Mieszamy z oboma rodzajami oleju, octem, musztardą, miodem, solą i pieprzem. ¾ dressingu mieszamy z soczewicą i marynujemy przez minimum 15 minut.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Winogrona myjemy, kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Sałatę oczyszczamy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Oba składniki mieszamy z pozostałym dressingiem. Podajemy z soczewicą i szynką porwaną na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!
Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!
Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Szpinakowe smoothie z morelami
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Muffiny z wiśniami
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Carpaccio z pieczarek z serem Mahon
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Dressing musztardowo-miodowy
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Ciasto migdałowe z morelami
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Gyros warzywny
- Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Stir fry z indyka z warzywami
- Spaghetti z sosem z awokado
- Kawa po kozacku
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Shot z kurkumy i imbiru
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)