
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C,
- blender
- patelnię grillową
Przygotowujemy pastę kalafiorową
Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy. Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe. Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju.
Przygotowujemy pastę z grillowanej cukinii
Cukinie kroimy w plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy, układamy cukinie i grillujemy z obu stron, aż się przypiecze. Kilka plasterków odkładamy do dekoracji. Resztę wkładamy do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie za sucha – dolewamy oliwy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Pasty podajemy na chlebie. Kanapki dekorujemy wedle uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?


Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami


Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Zobacz przepisy
na święta
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1479 dni temu
Obrzydliwe! Chyba ktoś pomylił proporcje
odpowiedz
2448 dni temu
Niezjadliwe oby dwie. Szkoda roboty i składników.
odpowiedz
2312 dni temu
Dla mnie pyszne. Uwielbiam.
2464 dni temu
Pasta kalafiorowa trafiła... do kosza. Fuj!
odpowiedz
2475 dni temu
Pasta z kalafiora jest paskudna.
odpowiedz
2472 dni temu
Ta druga nie lepsza.