Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Pasta z buraczka i rzodkiewek
Buraka owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie studzimy go i obieramy. Łączymy rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i suszone pomidory oraz buraka pokrojonego w kostkę. Mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Miękkie awokado obieramy, kroimy w cząstki, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobno pokrojonego łososia oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy z razowym pieczywem.
Pasta z pieczonego dorsza
Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie dorsza rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę. Kilka oliwek kroimy w plasterki i dekorujemy nimi kanapki.
Pasta z koziego sera z suszonymi pomidorami
2 łyżki posiekanej rukoli, 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów i 1 łyżeczkę posiekanych moreli mieszamy razem z kozim serkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Pastę nakładamy na krakersy i ozdabiamy połówkami orzechów.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1870 dni temu
Te pasty najczęściej robimy jesienią i zimą, kiedy brak nam kolorów na talerzu
Odpowiedz
1870 dni temu
Ja wybieram pastę z koziego sera z suszonymi pomidorami bo ona jest lekkosłodka
Odpowiedz
2355 dni temu
Buraczkowa przepyszna :)
Odpowiedz
2390 dni temu
Rewelacyjne pasty; choć wszystkie pyszne to w szczególności polecam z buraczkiem oraz tę lekko słodką na bazie serka koziego
Odpowiedz