Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Pasta z buraczka i rzodkiewek
Buraka owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie studzimy go i obieramy. Łączymy rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i suszone pomidory oraz buraka pokrojonego w kostkę. Mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Miękkie awokado obieramy, kroimy w cząstki, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobno pokrojonego łososia oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy z razowym pieczywem.
Pasta z pieczonego dorsza
Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie dorsza rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę. Kilka oliwek kroimy w plasterki i dekorujemy nimi kanapki.
Pasta z koziego sera z suszonymi pomidorami
2 łyżki posiekanej rukoli, 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów i 1 łyżeczkę posiekanych moreli mieszamy razem z kozim serkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Pastę nakładamy na krakersy i ozdabiamy połówkami orzechów.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.
Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Piernik staropolski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1545 dni temu
Te pasty najczęściej robimy jesienią i zimą, kiedy brak nam kolorów na talerzu
odpowiedz
1545 dni temu
Ja wybieram pastę z koziego sera z suszonymi pomidorami bo ona jest lekkosłodka
odpowiedz
2030 dni temu
Buraczkowa przepyszna :)
odpowiedz
2065 dni temu
Rewelacyjne pasty; choć wszystkie pyszne to w szczególności polecam z buraczkiem oraz tę lekko słodką na bazie serka koziego
odpowiedz