Kolorowe pasty kanapkowe

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Pasta z buraczka i rzodkiewek

Buraka owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie studzimy go i obieramy. Łączymy rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i suszone pomidory oraz buraka pokrojonego w kostkę. Mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.

Pasta z awokado i wędzonego łososia

Miękkie awokado obieramy, kroimy w cząstki, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobno pokrojonego łososia oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy z razowym pieczywem.

Pasta z pieczonego dorsza

Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie dorsza rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę. Kilka oliwek kroimy w plasterki i dekorujemy nimi kanapki.

Pasta z koziego sera z suszonymi pomidorami

2 łyżki posiekanej rukoli, 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów i 1 łyżeczkę posiekanych moreli mieszamy razem z kozim serkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Pastę nakładamy na krakersy i ozdabiamy połówkami orzechów.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • KittyMarta KittyMarta
    1476 dni temu
    Te pasty najczęściej robimy jesienią i zimą, kiedy brak nam kolorów na talerzu

    odpowiedz

  • KittyMarta KittyMarta
    1476 dni temu
    Ja wybieram pastę z koziego sera z suszonymi pomidorami bo ona jest lekkosłodka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1961 dni temu
    Buraczkowa przepyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1995 dni temu
    Rewelacyjne pasty; choć wszystkie pyszne to w szczególności polecam z buraczkiem oraz tę lekko słodką na bazie serka koziego

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!