Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SIEMIĘ LNIANE Z KAWĄ
Siemię lniane zalewamy kawą espresso. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zgęstnieje.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę pokruszoną na kawałki. Po rozpuszczeniu odstawiamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Olej kokosowy i cukier łączymy w dużej misce. Dodajemy kawę połączoną z siemieniem lnianym i rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
KROK 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao do mokrej masy i mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 5: PIECZEMY BROWNIE
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na 12 kawałków.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Brownie z buraków
- Wegańskie brownie z fasoli
- Brownie kokosowe
- Brownie z malinami
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Brownie z czekoladowymi kulkami
- Pieczona owsianka à la brownie
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- BROWNIE Z GRILLA
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Babka na parze
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Domowy sos barbecue
- Kotlety mielone z karpia
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Królik w sosie śmietanowym
- Królik w sosie pieczarkowym
- Słodki dżem z pomidorów
- Carpaccio z miodowego melona
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
799 dni temu
Cudowny przepis:-) dodaję jeszcze szczyptę chili i zmodyfikowałam ilość cukru: 1 łyżka trzcinowego(15g)+ erytrytol(65g) Często wracam do tego cista. Pyszności
odpowiedz
1148 dni temu
Jeśli w przepisie jest czekolada to niestety nie jest wegańskie
odpowiedz
1148 dni temu
W przepisie została użyta gorzka czekolada z dodatkiem kakao :) Dziękujemy jednak za czujność - istotnie chcąc zachować to brownie w pełni wegańskim, tak jak w przepisie Kingi, należy wybrać odpowiednią czekoladę ;)
1143 dni temu
Ja mieszkam w UK i nie mam problemu ze zdobyciem wegańskiej czekolady
1082 dni temu
Nie każda czekolada ma w składzie mleko ;) Np. gorzka nie ma mleka.
1010 dni temu
gorzka czekolada jest wegańska z więc przepis jest wegański, pozdrawiam
819 dni temu
gorzka czekolada jest zwykle wegańska
1151 dni temu
Czy ciasto można zrobić bezglutenu? A jak tak to jaka powinna być mąka.
odpowiedz
1151 dni temu
Jak najbardziej ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej :) Najlepiej sprawdzi się mąka gryczana lub jaglana.
1156 dni temu
Witam.Czy ciasto ma mieć gęsta konsystencję?
odpowiedz
1156 dni temu
Tak, ciasto po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.
1205 dni temu
Jaką mąką/mieszanką bezglutenową i w jakiej ilości można zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
1205 dni temu
Proponujemy mąkę ryżową, gryczaną lub migdałową, która nada dodatkowo migdałowego posmaku :)
zobacz wszystkie