Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SIEMIĘ LNIANE Z KAWĄ
Siemię lniane zalewamy kawą espresso. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zgęstnieje.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę pokruszoną na kawałki. Po rozpuszczeniu odstawiamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Olej kokosowy i cukier łączymy w dużej misce. Dodajemy kawę połączoną z siemieniem lnianym i rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
KROK 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao do mokrej masy i mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 5: PIECZEMY BROWNIE
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na 12 kawałków.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
859 dni temu
Cudowny przepis:-) dodaję jeszcze szczyptę chili i zmodyfikowałam ilość cukru: 1 łyżka trzcinowego(15g)+ erytrytol(65g) Często wracam do tego cista. Pyszności
odpowiedz
1208 dni temu
Jeśli w przepisie jest czekolada to niestety nie jest wegańskie
odpowiedz
1207 dni temu
W przepisie została użyta gorzka czekolada z dodatkiem kakao :) Dziękujemy jednak za czujność - istotnie chcąc zachować to brownie w pełni wegańskim, tak jak w przepisie Kingi, należy wybrać odpowiednią czekoladę ;)
1203 dni temu
Ja mieszkam w UK i nie mam problemu ze zdobyciem wegańskiej czekolady
1141 dni temu
Nie każda czekolada ma w składzie mleko ;) Np. gorzka nie ma mleka.
1070 dni temu
gorzka czekolada jest wegańska z więc przepis jest wegański, pozdrawiam
879 dni temu
gorzka czekolada jest zwykle wegańska
1211 dni temu
Czy ciasto można zrobić bezglutenu? A jak tak to jaka powinna być mąka.
odpowiedz
1210 dni temu
Jak najbardziej ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej :) Najlepiej sprawdzi się mąka gryczana lub jaglana.
1216 dni temu
Witam.Czy ciasto ma mieć gęsta konsystencję?
odpowiedz
1216 dni temu
Tak, ciasto po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.
1265 dni temu
Jaką mąką/mieszanką bezglutenową i w jakiej ilości można zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
1265 dni temu
Proponujemy mąkę ryżową, gryczaną lub migdałową, która nada dodatkowo migdałowego posmaku :)
zobacz wszystkie