Proste wegańskie brownie z malinami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SIEMIĘ LNIANE Z KAWĄ

Siemię lniane zalewamy kawą espresso. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zgęstnieje.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę pokruszoną na kawałki. Po rozpuszczeniu odstawiamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Olej kokosowy i cukier łączymy w dużej misce. Dodajemy kawę połączoną z siemieniem lnianym i rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

KROK 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao do mokrej masy i mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 5: PIECZEMY BROWNIE

Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na 12 kawałków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    112 dni temu
    Jeśli w przepisie jest czekolada to niestety nie jest wegańskie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    111 dni temu
    W przepisie została użyta gorzka czekolada z dodatkiem kakao :) Dziękujemy jednak za czujność - istotnie chcąc zachować to brownie w pełni wegańskim, tak jak w przepisie Kingi, należy wybrać odpowiednią czekoladę ;)
  • Gość Gość
    106 dni temu
    Ja mieszkam w UK i nie mam problemu ze zdobyciem wegańskiej czekolady
  • Gość Gość
    45 dni temu
    Nie każda czekolada ma w składzie mleko ;) Np. gorzka nie ma mleka.
  • Gość Gość
    114 dni temu
    Czy ciasto można zrobić bezglutenu? A jak tak to jaka powinna być mąka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    114 dni temu
    Jak najbardziej ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej :) Najlepiej sprawdzi się mąka gryczana lub jaglana.
  • Gość Gość
    120 dni temu
    Witam.Czy ciasto ma mieć gęsta konsystencję?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Tak, ciasto po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.
  • Gość Gość
    169 dni temu
    Jaką mąką/mieszanką bezglutenową i w jakiej ilości można zastąpić mąkę pszenną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    169 dni temu
    Proponujemy mąkę ryżową, gryczaną lub migdałową, która nada dodatkowo migdałowego posmaku :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!