Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- 2 blachy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 130°C (termoobieg),
- malakser
- paterę
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Pieczemy bezę
Aquafabę przelewamy przez sitko do dużej miski. Ubijamy mikserem do czasu, aż powstanie piana. Dodajemy stopniowo (po 2 łyżki) cukier puder, wcześniej przesiany przez sitko, i cały czas miksujemy, aż wykorzystamy cały cukier. Gdy piana stanie się sztywna (po ok. 15 minutach ubijania), dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Dzielimy masę na 2 równe części i przekładamy na blachy, formując koła o podobnej średnicy i wysokości ok. 3 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy krem czekoladowy
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i umieszczamy w malakserze razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Krok 3: Przygotowujemy glazurowane owoce
W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy i wsypujemy mieszankę owoców i nasion chia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: Dekorujemy bezę
Bezowy blat układamy na paterze. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nakładamy cały krem na bezę, zataczając okręgi. Na krem nakładamy drugą bezę. Na górze układamy figi pokrojone w ósemki. Dekorujemy listkami mięty i glazurowanymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!
Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1577 dni temu
Ja mam natomiast chyba pecha do bezy, ilekroć próboje ją zrobić wydaje mi się, że teraz na bank się uda, bo piana idealnie gęsta i sprężysta. Po włożeniu do pieca moje piękne blaty kurczą się w oczach, a finalnie pozostaje mi skorupka pusta w środku i wielkie bajorko aquafabowe :( niby wszystko robię wg przepisu i to już niejednego, a wciąż coś nie wychodzi. 🤷♀️ Zwalam więc winę na piekarnik 😅
odpowiedz
1732 dni temu
Beza super, jednak krem moim zdaniem za mało deserowy (gorzki). Przepis na bezę na pewno wykorzystam jeszcze nie raz, a idealnego kremu muszę jeszcze poszukać :)
odpowiedz
2060 dni temu
Moja beza po położeniu kremu kokosowego rozpłynęła się
odpowiedz
2060 dni temu
Rozpłynęła się natychmiast po nałożeniu kremu? Beza jest bardzo delikatna. Nie należy jej zbyt dług przechowywać. Krem najlepiej nałożyć na ciasto tuż przed podaniem.