Wegańska pavlova

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • 2 blachy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 130°C (termoobieg),
  • malakser
  • paterę
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Pieczemy bezę

Aquafabę przelewamy przez sitko do dużej miski. Ubijamy mikserem do czasu, aż powstanie piana. Dodajemy stopniowo (po 2 łyżki) cukier puder, wcześniej przesiany przez sitko, i cały czas miksujemy, aż wykorzystamy cały cukier. Gdy piana stanie się sztywna (po ok. 15 minutach ubijania), dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Dzielimy masę na 2 równe części i przekładamy na blachy, formując koła o podobnej średnicy i wysokości ok. 3 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy krem czekoladowy

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i umieszczamy w malakserze razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

Krok 3: Przygotowujemy glazurowane owoce

W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy i wsypujemy mieszankę owoców i nasion chia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: Dekorujemy bezę

Bezowy blat układamy na paterze. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nakładamy cały krem na bezę, zataczając okręgi. Na krem nakładamy drugą bezę. Na górze układamy figi pokrojone w ósemki. Dekorujemy listkami mięty i glazurowanymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • AlexandraS AlexandraS
    1577 dni temu
    Ja mam natomiast chyba pecha do bezy, ilekroć próboje ją zrobić wydaje mi się, że teraz na bank się uda, bo piana idealnie gęsta i sprężysta. Po włożeniu do pieca moje piękne blaty kurczą się w oczach, a finalnie pozostaje mi skorupka pusta w środku i wielkie bajorko aquafabowe :( niby wszystko robię wg przepisu i to już niejednego, a wciąż coś nie wychodzi. 🤷‍♀️ Zwalam więc winę na piekarnik 😅

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1732 dni temu
    Beza super, jednak krem moim zdaniem za mało deserowy (gorzki). Przepis na bezę na pewno wykorzystam jeszcze nie raz, a idealnego kremu muszę jeszcze poszukać :)

    odpowiedz

  • Moja beza po położeniu kremu kokosowego rozpłynęła się.  co zrobiła, źle? Moja beza po położeniu kremu kokosowego rozpłynęła się. co zrobiła, źle?
    2060 dni temu
    Moja beza po położeniu kremu kokosowego rozpłynęła się

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2060 dni temu
    Rozpłynęła się natychmiast po nałożeniu kremu? Beza jest bardzo delikatna. Nie należy jej zbyt dług przechowywać. Krem najlepiej nałożyć na ciasto tuż przed podaniem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!