zobacz film Bezowy tort cytrynowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • duży garnek z wodą
  • metalową miskę
  • piekarnik nagrzany do temperatury 90°C
  • tarkę o drobnych oczkach

KROK 1

Bezowy tort cytrynowy - Suszymy bezęBiałka o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C przez 2,5-3 godziny.

 

KROK 2

Bezowy tort cytrynowy - Cytrynowy kremCytrynę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Żółtka i cukier ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok wraz ze skórką cytrynową i mieszamy do momentu zgęstnienia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy ją do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą cytrynową. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki.

KROK 3

Bezowy tort cytrynowy - Bezowe blaty przekładamy cytrynowym krememBezowe blaty przekładamy cytrynowym kremem. Wierzch tortu posypujemy startą skórką z drugiej, dokładnie umytej cytryny.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    2522 dni temu
    Żelatyna??? Naprawdę???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2633 dni temu
    Krem bardzo smaczny, lekki, puszysty. Dla moich potrzeb bardziej nadaje się do podawania w pucharkach niż w torcie bezowym. Zrobiłam wszystko zgodnie z opisem. Krem przeleżał w lodówce przez noc i został wyłożony na blaty w dniu konsumpcji. Tort miał być niespodzianką na ważnej uroczystości. Zdecydowałam się na ten krem ufając w profesjonalny przepis KuchniLidla. Niestety, krem dosłownie wypłynął z toru. Może przyczyną było to, że przebywał przez ok. 2 godz. poza lodówką w temperaturze ok. 12 stopni. Jednak moje poprzednie torty bezowe nigdy tak nie popłynęły mimo iż też były przez podobny czas poza lodówką. Gdyby przepis zawierał informację ,,upiecz bezę i przygotuj krem, jednak połącz oba składniki tuż przed podaniem" uniknęłabym kłopotu. Kluczową informacją jest ,,tuż przed podaniem". Pozdrawiam wszystkich łasuchów tortów bezowych.

    odpowiedz

  • Wiki Wiki
    3009 dni temu
    Do samej bezy dodałam łyżeczkę soku z cytryny. Tort wyszedł obłędny. Cudowny przepis :)

    odpowiedz

  • bisia bisia
    3176 dni temu
    mi bezy wyszly bez zarzutu aczkolwiek na drugi dzien juz zaczely byc mokre. jeden wniosek: beze trzeba zjesc cala tego samego dnia :)

    odpowiedz

  • D D
    3251 dni temu
    Witam, przepis jest mega prosty:) krem gotowy, chłodzi się w lodówce. Smakuje super. Mam jednak dość "niesforną" bezę. Mimo iż rozsmarowałam spody na większą średnice - czyli są cieńsze - po 3 godz suszenia nadal są w niektórych miejscach od dołu mokre ;( obróciłam je i doszuszam do góry nogami;p może w końcu dojdą bo jak nie to będę musiałą zrobić wariację kremu z herbatnikami;p za 1,5 h mam gości!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3249 dni temu
    Mamy nadzieję, że bezy wysuszyły się do końca, a goście byli zachwyceni! :)
  • Gość Gość
    3272 dni temu
    W składnikach pisze że potrzebne są dwie cytryny ale patrząc na przepis" Cytrynę dokładnie myjemy...." Ile cytryn trzeba użyć do kremu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3270 dni temu
    Jedna cytryna do kremu, a druga (a właściwie skórka z drugiej) tylko do ozdobienia wierzchu tortu :)
  • Gość Gość
    3306 dni temu
    Czy tort mozna przechowac w lodówce przez noc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Nie rekomendujemy takiego rozwiązania. Jeśli chcesz przygotować tort dzień wcześniej - upiecz bezę i przygotuj krem, jednak połącz oba składniki tuż przed podaniem. Krem przechowuj w lodówce, natomiast bezę w temperaturze pokojowej.
  • Gość Gość
    3319 dni temu
    To musi być przepyszne.Uwielbiam słodkie desery.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3319 dni temu
    Zachęcamy do wypróbowania! :)
  • Okrasa3383 Okrasa3383
    3334 dni temu
    Czy musi być cukier kryształ czy może być zwykły

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3333 dni temu
    Okrasa3383 , może być zwykły :)
  • Gość Gość
    3345 dni temu
    Czy piekarnik musi być z termoobiegiem? Czy może być gazowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3345 dni temu
    bezę najlepiej piec z opcją góra-dół. Piekarnik może być gazowy :)
  • Gość Gość
    3347 dni temu
    Chętnie zobaczyłabym jak go pokroić....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3347 dni temu
    Drogi Gościu, kroić należy ostrym nożem!
  • Gość Gość
    3348 dni temu
    A piekarnik jak ustawiamy góra dół z termoobiegiem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3347 dni temu
    Drogi Gościu, góra-dół.
  • Andrzej Andrzej
    3353 dni temu
    Wygląda obłędnie jutro robię ten tort !!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3353 dni temu
    Powodzenia! Na pewno będzie pysznie :)
  • Gosia Gosia
    3353 dni temu
    Wygląda pięknie i smakuje tak samo dziękuje panie Pawle

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3355 dni temu
    Nie przepadam za kremami cytrynowymi.Można zastąpic innym owocem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    Gościu, możesz użyć np. pomarańczy albo lasek wanilii.
  • Gość Gość
    3357 dni temu
    Bardzo proszę - przemyślcie to, jak uprościć przepis w formularzu "wydrukuj przepis" tak by zmieścił się cały na jednej stronie! Te musiałabym drukować na 3, a nie zawsze mam czas by przekopiowywać przepis na własne potrzeby. Poza tym - gdyby formę drukowana przepisów ujednolicić można by je ładnie kolekcjonować. Pozdrawiam Monika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3357 dni temu
    Moniko, bardzo dziękujemy za zgłoszenie problemu!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!