
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- duży garnek z wodą
- metalową miskę
- piekarnik nagrzany do temperatury 90°C
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C przez 2,5-3 godziny.
KROK 2
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Żółtka i cukier ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok wraz ze skórką cytrynową i mieszamy do momentu zgęstnienia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy ją do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą cytrynową. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
KROK 3
Bezowe blaty przekładamy cytrynowym kremem. Wierzch tortu posypujemy startą skórką z drugiej, dokładnie umytej cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Komentarze (27)
1969 dni temu
Żelatyna??? Naprawdę???
odpowiedz
2080 dni temu
Krem bardzo smaczny, lekki, puszysty. Dla moich potrzeb bardziej nadaje się do podawania w pucharkach niż w torcie bezowym. Zrobiłam wszystko zgodnie z opisem. Krem przeleżał w lodówce przez noc i został wyłożony na blaty w dniu konsumpcji. Tort miał być niespodzianką na ważnej uroczystości. Zdecydowałam się na ten krem ufając w profesjonalny przepis KuchniLidla. Niestety, krem dosłownie wypłynął z toru. Może przyczyną było to, że przebywał przez ok. 2 godz. poza lodówką w temperaturze ok. 12 stopni. Jednak moje poprzednie torty bezowe nigdy tak nie popłynęły mimo iż też były przez podobny czas poza lodówką. Gdyby przepis zawierał informację ,,upiecz bezę i przygotuj krem, jednak połącz oba składniki tuż przed podaniem" uniknęłabym kłopotu. Kluczową informacją jest ,,tuż przed podaniem". Pozdrawiam wszystkich łasuchów tortów bezowych.
odpowiedz
2457 dni temu
Do samej bezy dodałam łyżeczkę soku z cytryny. Tort wyszedł obłędny. Cudowny przepis :)
odpowiedz
2624 dni temu
mi bezy wyszly bez zarzutu aczkolwiek na drugi dzien juz zaczely byc mokre. jeden wniosek: beze trzeba zjesc cala tego samego dnia :)
odpowiedz
2698 dni temu
Witam, przepis jest mega prosty:) krem gotowy, chłodzi się w lodówce. Smakuje super. Mam jednak dość "niesforną" bezę. Mimo iż rozsmarowałam spody na większą średnice - czyli są cieńsze - po 3 godz suszenia nadal są w niektórych miejscach od dołu mokre ;( obróciłam je i doszuszam do góry nogami;p może w końcu dojdą bo jak nie to będę musiałą zrobić wariację kremu z herbatnikami;p za 1,5 h mam gości!!
odpowiedz
2696 dni temu
Mamy nadzieję, że bezy wysuszyły się do końca, a goście byli zachwyceni! :)
2719 dni temu
W składnikach pisze że potrzebne są dwie cytryny ale patrząc na przepis" Cytrynę dokładnie myjemy...." Ile cytryn trzeba użyć do kremu?
odpowiedz
2717 dni temu
Jedna cytryna do kremu, a druga (a właściwie skórka z drugiej) tylko do ozdobienia wierzchu tortu :)
2753 dni temu
Czy tort mozna przechowac w lodówce przez noc?
odpowiedz
2752 dni temu
Nie rekomendujemy takiego rozwiązania. Jeśli chcesz przygotować tort dzień wcześniej - upiecz bezę i przygotuj krem, jednak połącz oba składniki tuż przed podaniem. Krem przechowuj w lodówce, natomiast bezę w temperaturze pokojowej.
2766 dni temu
To musi być przepyszne.Uwielbiam słodkie desery.
odpowiedz
2766 dni temu
Zachęcamy do wypróbowania! :)
2781 dni temu
Czy musi być cukier kryształ czy może być zwykły
odpowiedz
2780 dni temu
Okrasa3383 , może być zwykły :)
2793 dni temu
Czy piekarnik musi być z termoobiegiem? Czy może być gazowy?
odpowiedz
2792 dni temu
bezę najlepiej piec z opcją góra-dół. Piekarnik może być gazowy :)
2794 dni temu
Chętnie zobaczyłabym jak go pokroić....
odpowiedz
2794 dni temu
Drogi Gościu, kroić należy ostrym nożem!
2795 dni temu
A piekarnik jak ustawiamy góra dół z termoobiegiem ?
odpowiedz
2794 dni temu
Drogi Gościu, góra-dół.
2801 dni temu
Wygląda obłędnie jutro robię ten tort !!!!
odpowiedz
2800 dni temu
Powodzenia! Na pewno będzie pysznie :)
2801 dni temu
Wygląda pięknie i smakuje tak samo dziękuje panie Pawle
odpowiedz
2802 dni temu
Nie przepadam za kremami cytrynowymi.Można zastąpic innym owocem?
odpowiedz
2801 dni temu
Gościu, możesz użyć np. pomarańczy albo lasek wanilii.
2804 dni temu
Bardzo proszę - przemyślcie to, jak uprościć przepis w formularzu "wydrukuj przepis" tak by zmieścił się cały na jednej stronie! Te musiałabym drukować na 3, a nie zawsze mam czas by przekopiowywać przepis na własne potrzeby. Poza tym - gdyby formę drukowana przepisów ujednolicić można by je ładnie kolekcjonować. Pozdrawiam Monika
odpowiedz
2804 dni temu
Moniko, bardzo dziękujemy za zgłoszenie problemu!
zobacz wszystkie