zobacz film Wielkanocne babeczki śniadaniowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach
  • foremki do babeczek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • drewniany patyczek do ciasta
  • praskę do czosnku
  • rękaw cukierniczy – 2 szt.
  • sito o drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK

Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski. 
Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek.

KROK 4: PIECZEMY BABECZKI

Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREMY

Krem koperkowy z czosnkiem:

Serek śmietanowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek przekładamy do miski. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krem chrzanowy:

Serek śmietanowy łączymy z chrzanem w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kolejnego rękawa cukierniczego.

KROK 6: OZDABIAMY BABECZKI

Ścinamy górę babeczek i odkładamy do późniejszego wykorzystania. Na połowę babeczek szprycujemy krem koperkowy za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu każdej z nich układamy jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Na drugą połowę babeczek szprycujemy krem chrzanowy. Na każdej z nich układamy plaster halibuta i oprószamy odkrojonym wcześniej, posiekanym ciastem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Maugonia Maugonia
    200 dni temu
    hej, na liście składników nie ma proszku do pieczenia, a w opisie jest aby dodać. ile powinno go być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    199 dni temu
    Maugoniu, proszek do pieczenia już wrócił na swoje miejsce ;) 1 łyżeczka wystarczy. Smacznego!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!