
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
- foremki do babeczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- drewniany patyczek do ciasta
- praskę do czosnku
- rękaw cukierniczy – 2 szt.
- sito o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (ok. 3-4 minuty) we wrzącej, osolonej wodzie.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski.
Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek.
KROK 4: PIECZEMY BABECZKI
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREMY
Krem koperkowy z czosnkiem:
Serek śmietanowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek przekładamy do miski. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krem chrzanowy:
Serek śmietanowy łączymy z chrzanem w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kolejnego rękawa cukierniczego.
KROK 6: OZDABIAMY BABECZKI
Ścinamy górę babeczek i odkładamy do późniejszego wykorzystania. Na połowę babeczek szprycujemy krem koperkowy za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu każdej z nich układamy jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Na drugą połowę babeczek szprycujemy krem chrzanowy. Na każdej z nich układamy plaster halibuta i oprószamy odkrojonym wcześniej, posiekanym ciastem.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Komentarze (2)
905 dni temu
hej, na liście składników nie ma proszku do pieczenia, a w opisie jest aby dodać. ile powinno go być?
odpowiedz
905 dni temu
Maugoniu, proszek do pieczenia już wrócił na swoje miejsce ;) 1 łyżeczka wystarczy. Smacznego!
zobacz wszystkie