![Żurek orientalny z białą kiełbasą Żurek orientalny z białą kiełbasą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/eac342a8d426-f03e158a6059-kw12_Żurek_orientalny_z_białą_kiełbasą_karol_okrasa.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.
Krok 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.
Krok 3: PARZYMY KIEŁBASĘ
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
Krok 4: PODAJEMY ŻUREK
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
![Żurek chrzanowy z kiełbasą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9fea90c1af6c-9abc596df425-1250x700_BS_ONLINE_KAROL_KW11_ZUREK_rgb_ok.webp)
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
![Tradycyjny żurek na zakwasie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/391428eeb31c-541c75a4cda3-KW15_Karol_ZUREK_29187_26032019_SS_30962_1250x700.webp)
Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!
![Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9cc377d4d605-26e1be882490-kw14-karol-okrasa-barszcz-bialy-na-zakwasie-z-kapusty-kiszonej_1250x700.webp)
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
![Jarski żurek łemkowski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4b1cf865077e-6006f118a27b-kw12_Jarski_żurek_łemkowski_karol_okrasa.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Imbirowy dżem z winogron
- Krewetki na cukinii
- Żurek babci
- Faszerowana dynia
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Shake z gruszką i marcepanem
- Żurek z makaronem
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Ciasto salceson z jabłkami
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Tarta z wiśniami
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Szaszłyki z dipem z melona
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Czekoladowe friands
- Faszerowana dynia piżmowa
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Halloweenowa panna cotta
- Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Komentarze (0)