Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.
Krok 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.
Krok 3: PARZYMY KIEŁBASĘ
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
Krok 4: PODAJEMY ŻUREK
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)