zobacz film Tortilla z kurczakiem i guacamole

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

TORTILLE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mięso kroimy w kawałki, papryki w paski, czosnek w plastry, a papryczki chili i cebule w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Ser ścieramy na tarce.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA

Kurczaka smażymy na części oliwy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy papryczkę chili, czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

Na kolejnej części oliwy podsmażamy paprykę. Następnie dodajemy kolendrę, sok z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z FASOLI

Fasolę rozcieramy za pomocą noża na desce, doprawiamy sokiem z limonki i niewielką ilością oliwy. Dodajemy do papryki. Mieszamy.

KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE

Na połowie każdej tortilli układamy ser, następnie kurczaka, warzywa i ponownie posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół i po kolei smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru, a ser się roztopi. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

GUACAMOLE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 20 ml oliwy, posiekaną papryczkę i czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Guacamole polewamy pozostałą oliwą i tak podajemy.

SOS ŚMIETANOWY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Gość Gość
    1029 dni temu
    Zrobię na pewno w weekend. Przy okazji polecam Wam kupować mięso, które jest z certyfikatem QAFP. Od długiego czasu kupuję już tylko takie, bo mam pewność, że zawsze jest świeże, zdrowe i przepyszne. Polecam postawić na jakość. :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2008 dni temu
    "1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1251 dni temu
    kupujesz kurczaka z sklepu nie myjesz go to współczuje rodzinnie to co je bo nawet nie masz pojęcia czym smarują drób zanim trafi do sklepu by ładnie wyglądał
  • Ola Ola
    2008 dni temu
    "1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!

    odpowiedz

  • karolina karolina
    2942 dni temu
    Pyszne !

    odpowiedz

  • Gotuję sama Gotuję sama
    3089 dni temu
    Kocham Pana Okrasę <3

    odpowiedz

  • Róża Turowska Róża Turowska
    3098 dni temu
    oj, liczyłam na to że będzie pokazane robienie tortilli. Te ze sklepu smakują tak sztucznie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3291 dni temu
    Smaczne, choć pracochłonne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3384 dni temu
    Ta potrawa jak ulał pasuje do menu imprezy w stylu westernowym, na którą kiedyś wpadłem.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3546 dni temu
    Smaczne, ale trzeba robic duzo miej bo wychodzi duzo a bardzo napychajace :) I tylko trzeba uwazac zeby nie spiec plackow tortilli za bardzo bo beda suche i lamiace sie.

    odpowiedz

  • Rambo XIV Rambo XIV
    3710 dni temu
    Smerfastyczne ! Zmodifikowałem tylko kolendrę , dałem pogniecione ziarno i chyba nawet lepsze w takiej formie bo świeża ma tyle samo zakochanych co wrogów

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3811 dni temu
    Super jedzonko!!! Jak sie nie pobrudzisz, to się nie najesz ;))

    odpowiedz

  • Ela Ela
    3816 dni temu
    Rewelacja!!! Wczoraj na przyjęciu urodzinowym te tortille były hitem! super pomysł z rozgnieceniem fasolek.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3821 dni temu
    Supeeer!! Bardzo fajne danie! Sos też niesamowity!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3836 dni temu
    Wyszlo pyszne :-)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3843 dni temu
    @Dorota, mnie również przeraziła ilość oliwy wlewanej do guacamole. Do niczego, o takiej objętości, nie odważyłabym się wlać tyle oliwy :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3879 dni temu
    Przepis na quesadillas jest fantastyczny! Ale moim zdaniem do guacamole nie potrzeba już żadnego dodatkowego tłuszczu. Ilość oliwy, którą pan Okrasa leje do sosu jest wręcz nieprawdopodobna! Przecież awokado samo w sobie już jest tłuste...

    odpowiedz

  • Patka Patka
    4038 dni temu
    Pychotka i jeszcze raz pychotka. Odnosząc się do wcześniejszych komentarzy po cholere maja pokazywac jak się kroi kurczaka albo papryke!? Masakra jakaś ludzie są strasznie dziwni(łagodnie to ujmując)

    odpowiedz

  • Marta i Dawid Marta i Dawid
    4039 dni temu
    zrobiliśmy PYCHA!!!!! tylko tortillę zrobiliśmy sami na pewno lepsza niż kupna SUPERRRRRR

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    4061 dni temu
    Przepyszne i szybie danie Lepiej mi smakowało niż klasyczna tortilla

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4065 dni temu
    ZNAKOMITE NIC DODAĆ NIC UJĄĆ!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Agus Agus
    4065 dni temu
    Pyszne danie, a Narzeczony zachwycony! Fajna odmiana, ciekawy, inny smak.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    4072 dni temu
    Rewelacja!!!!! Palce lizać! Panie Okrasa jestem pana fanką!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4081 dni temu
    Pysze, po prosty pyszne! Danie stanowiło naprawdę smaczną oraz szybką w przygotowaniu kolację. Mężowi bardzo smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4081 dni temu
    pyyyycha, nie wiem tylko jak to zrobić, żeby całość się nie rozpadała, jak "skleić" górę z dołem? dać więcej sera?

    odpowiedz

  • kupmikawe kupmikawe
    4082 dni temu
    Bardzo dobre, tylko trzeba uważać z guacamole, bo szybko czernieje górna warstwa i robi się mało apetyczne

    odpowiedz

  • Zgred Zgred
    4085 dni temu
    też zrobiłem, bo miałem ochotę na coś w tym stylu i dając sporo kurczaka, sera i fasoli do środka wychodzi meeega danie zjadając całe gubo można się najeść

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4090 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj. Danie wyszło przepysznie! Kolendra w guacamole-świetny pomysł. Szkoda tylko, że tak ciężko dostać świeżą. Panie Karolu to już któreś danie, które robie z Pana przepisów i znów się nie zawiodłam. Polecam! Dorosła osoba zapełni sie już po jednym placku. Zapewniam:)

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    4090 dni temu
    pyyyyychaaaaaaaa!!!!!!!!!!! nawet moje dziecko sie zajadało!!!!!!! Sosiki super!! p.s. a do tych co szkalują długość filmików: skoro macie tak mało wyobraźni, to jak wam się udaje wpisywać poprawnie "WYRAZ Z OBRAZKA"? A w ogóle może poproście Lidla, żeby chłopaki za was ugotowali?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4091 dni temu
    pycha :)

    odpowiedz

  • Szosz Szosz
    4093 dni temu
    respekt za sos! wczoraj zrobiłem go na szybko do chipsów i zdeklasował nawet kiełbasę przy wódce!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4094 dni temu
    Właśnie robiliśmy i jest przepyszna polecam przepis ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4095 dni temu
    Zamiast się bezsensownie kłócic między sobą to może by się ktoś wypowiedział na temat potrawy? Widzę, że nikogo już nie interesuje sam przepis, tylko "ile trwał filmik".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4096 dni temu
    tortilla to placek. A takie danie w Meksyku nazywa się QUESADILLAS.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4096 dni temu
    Idąc tokiem myślenia osoby, która tu się dwa posty temu wypowiedziała, to może lepiej, żebyście wogóle tych filmików nie pokazywali. Najlepiej jest jak się myśli w kuchni, więc podajcie tylko składniki, a resztę "myśląc" zrobimy w kuchni sami (po co Karol i po co Pascal - po co po nich "małpować"). Dzisiaj ucinamy krojenie jutro smażenie, potem coś jeszcze. Zgadzam się, że przepisy należy traktować jako inspirację, ale gdy ucina się część do której do tej pory było się przyzwyczajonym i która była to mają prawo niektórzy być zawiedzeni. Aha i filmy nigdy/przenigdy nie trwały dłużej niż 14/16 minut. Teraz trwają kilka minut krócej (tu właśnie jest pies pogrzebany).

    odpowiedz

  • Joanna Żukowska Joanna Żukowska
    4096 dni temu
    naprawde swietna tortila juz robilam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4097 dni temu
    Dlaczego wszyscy się czepiają, tego że wszystko jest już pokrojone?! Ja na początku czytam przepis, wiem jak lubię kroić i nikt mi nie musi tego pokazywać, po to żeby odcinek trwał z 50 min!! Już nie raz było krojenie papryki, piersi, za każdym razem mają to samo pokazywać? W większości programów kulinarnych kucharz ma już przed sobą odmierzone proporcje, większość rzeczy pokrojoną. Po to jest przepis, żeby najpierw go czytać i układać to sobie wszystko w głowie. To nie tylko "małpowanie" ale gotowanie to też myślenie. A już jak widzę komentarze "kurczak niedobry, bo nie lubię kurczaka, więc nie jadłam" to aż wściekłość człowieka zalewa....no na co się wypowiadasz?! Tych którzy nie tylko powtarzają, ale w kuchni również myślą-serdecznie pozdrawiam!

    odpowiedz

  • marcinek marcinek
    4098 dni temu
    coś pysznego, właśnie robiłem i jadłem :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4098 dni temu
    Nie ma kolendry w Lidlu :((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4098 dni temu
    Co za tragiczna wariacja o guacamole...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4098 dni temu
    A może przepis na udane palcki do tortilli? Ma ktos może coś dobrego i sprawdzonego? :)

    odpowiedz

  • GuacamoleLover GuacamoleLover
    4099 dni temu
    Guacamole niebo w gębie - moje smaki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4099 dni temu
    Dlaczego ktoś ma mnie instruować, jak się kroi? Pascal mówił, jak kroił, żeby uzyskać określony rodzaj "płatków" z piersi kurczaka. Ale w moim odczuciu nie pokazują, bo paprykę w paski każdy umie pokroić, a zresztą wszystko kwestia gustu, jeśli chcę kroić w kostkę 2x2, czy paski 2cm szerokości, to tak właśnie robię! Ludzie, co to za problem, że nie pokazują, JAK KROIĆ? Może jeszcze powinni opowiedzieć o nożach i talerzach?

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Reksio Loska Karol Okrasa Zuzia Loska Reksio Loska Karol Okrasa
    4099 dni temu
    Tortilla to fajny przepis ale ta tortilla kurczakiem i guacamole nie jest taka smaczna bo kurczaka nie lubię i nie jadłam . Jest tydzień Meksykanki w Lidu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4099 dni temu
    Me gusta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4099 dni temu
    Myślę, że gdybyśmy za każdym razem oglądali jak się kroi np. paprykę/kurczaka film trwałby 40 minut a większość oglądających wyłączyła po 10 ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4100 dni temu
    ^^ Odpowiedź dotyczy przepisu Pascala, ale i u Okrasy jest nie lepiej... Też kurczak cudownym sposobem już ładnie pokrojony oraz wiele innych składników na jest już na talerzach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4100 dni temu
    Pomimo, że odcinek dłuższy niż pamiętne przepisy w wersji mini 3min. , to znów odnosi się wrażenie, że ten przepis jest za bardzo skrócony, tak na szybko. Np. prawie wszystkie składniki przygotowane, kurczak pokrojony, papryka w trójkąty pokrojona na gotowo. A może by tak pokazać jak to się robi a nie tylko słowami opisać? Wcześniej to nie było problemem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Tortilla z kurczakiem Karola Okrasy

Tortilla z kurczakiem i guacamole autorstwa Karola Okrasy to smaczne i pełne aromatów danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni meksykańskiej. Przygotowanie rozpoczynamy od krojenia wszystkich składników, a potem zaczyna się prawdziwa magia, czyli smażenie!

Kurczaka smażymy wraz z papryką chili i innymi dodatkami, a potem przechodzimy do podsmażania warzyw. W ten sposób kurczak nabiera wyrazistego smaku i aromatu dzięki przyprawom i warzywom. Kolejnym krokiem przepisu na tortille z kurczakiem na ciepło jest przygotowanie pasty z fasoli.

Fasolę należy rozetrzeć, a potem doprawić sokiem z limonki oraz niewielką ilością oliwy. Tak przygotowaną pastę dodajemy do papryki i całość dokładnie mieszamy. Pasta z fasoli wzbogaca tortillę o ciekawy smak i dodatkową porcję białka, co czyni danie bardziej sycącym i pełnowartościowym. Potem można już przejść do przyrządzania guacamole i sosu śmietanowego.

Miąższ z awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy, a na koniec polewamy pozostałą oliwą. Guacamole przygotowane w ten sposób jest idealnym dodatkiem do tortilli, zapewniając świeży i kremowy smak. Potem wystarczy już tylko przyrządzić pyszny, śmietanowy sos, zetrzeć ser i złożyć tortillę. Prosto i smacznie, czyż nie? Wersja Karola to nie jedyny sposób na przyrządzenie tej pysznej potrawy. Jak udoskonalić lub zmodyfikować tytułowy przepis? Odkryj wszystkie tajniki przyrządzania boskich tortilli z dodatkami!

Pomysł na tortille z kurczakiem z sosem pomidorowym

Pomysł na tortillę z kurczakiem w sosie pomidorowym to doskonała propozycja dla miłośników meksykańskiej kuchni, która łączy w sobie pikantność, soczystość i wyrazistość smaków. Tortilla domowa, przygotowana ze świeżych składników, stanowi idealną bazę do tego aromatycznego dania. Aby stworzyć tę smakowitą potrawę, zaczynamy od przygotowania kurczaka, który będzie głównym składnikiem.

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i smażymy na rozgrzanej oliwie, doprawiając go solą, pieprzem oraz mieszanką meksykańskich przypraw takich jak kumin, papryka wędzona i kolendra. Kiedy kurczak nabierze złocistego koloru, dodajemy do niego posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili, które nadadzą potrawie ostrości i głębi smaku. Całość dusimy, aż warzywa staną się miękkie i aromatyczne.

Następnie przystępujemy do przygotowania sosu pomidorowego, który jest kluczowym elementem tego przepisu. Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory z puszki, a następnie dusimy je, aż sos zgęstnieje. Aby wzbogacić smak, dodajemy trochę cukru, soli, pieprzu oraz sok z limonki, który doda sosowi świeżości. Możemy także dodać szczyptę cynamonu oraz posiekaną kolendrę, które wprowadzą do sosu meksykański akcent.

Kiedy sos z kurczakiem jest gotowy, przystępujemy do ścierania sera i składania tortilli. Na każdej tortilli rozkładamy równomiernie warstwę startego sera, następnie nakładamy porcję kurczaka w sosie pomidorowym. Tortille składamy na pół i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż ser się roztopi, a tortilla nabierze złocistego koloru i chrupkości. Tak przygotowane tortille możemy podać z dodatkami takimi, jak świeża sałata, pokrojone awokado czy śmietana. Taki pomysł na tortille z kurczakiem w sosie pomidorowym jest nie tylko prosty do wykonania, ale również pełen wyrazistych smaków, które zachwycą każdego amatora meksykańskiej kuchni.

Tortilla z kurczakiem – szybki przepis

Przepis na szybką tortillę z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczny posiłek, który można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Tortilla z tego przepisu jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Wystarczy mieć pod ręką piersi z kurczaka, tortille, świeże warzywa prosto z Ryneczku Lidla, ser oraz ulubione przyprawy.

Kurczaka podsmaż na patelni z dodatkiem przypraw i oliwy, a potem przejdź do przygotowywania warzyw. W tym przepisie na tortillę z kurczakiem znaleźć się mogą Twoje ulubione, surowe warzywa — papryka, kukurydza, trochę sałaty, pomidor i ogórek wystarczą, aby stworzyć naprawdę pyszne danie.

Kiedy kurczak i inne składniki są gotowe, przystępujemy do składania tortilli. Na każdej tortilli rozkładamy równomiernie warstwę startego sera, dodajemy warzywa oraz usmażonego kurczaka. Możemy także dodać ulubiony sos, na przykład guacamole, sos czosnkowy lub jogurtowy, aby wzbogacić smak. Składamy tortille na pół i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż ser się roztopi. Ten przepis na tortille z kurczakiem jest nie tylko szybki, ale również niezwykle smaczny i pożywny.

Najlepszy przepis na tortillę to taki, który pozwala na elastyczność i dostosowanie składników do własnych upodobań. Możesz dodać do niego różnorodne warzywa, ulubione przyprawy oraz różne rodzaje sosów, aby stworzyć danie idealne dla siebie. Tortilla z kurczakiem jest doskonałym przykładem, jak w prosty sposób można przygotować smakowity posiłek, który zadowoli wszystkich domowników. Dzięki możliwościom personalizacji, przepis na tortillę z kurczakiem jest uniwersalnym rozwiązaniem na wiele okazji!

Jak zrobić tortille z kurczakiem?

Jak zrobić tortille z kurczakiem w domu? Aby przygotować pyszną tortillę z kurczakiem, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, dzięki którym to, jak zrobić domową tortillę będzie proste jak bułka z masłem! Przede wszystkim, należy zadbać o świeżość i jakość składników.

Kurczak powinien być świeży, a warzywa chrupiące i aromatyczne. Ważne jest również, aby dobrze przyprawić mięso. Wybierając przyprawy, można sięgnąć po klasyczne mieszanki jak kumin, papryka wędzona, czosnek lub bardziej poszaleć. Aby uzyskać wyjątkowy smak, warto także dodać odrobinę soku z limonki oraz świeżo posiekaną kolendrę. Pamiętajmy, że odpowiednie przygotowanie składników to klucz do sukcesu – jak zrobić tortillę z kurczakiem, która zachwyci wszystkich, zależy od dbałości o każdy detal.

Przygotowując się do zrobienia tortilli, warto zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia kuchenne. Dobrym pomysłem jest posiadanie patelni grillowej, na której można usmażyć kurczaka. Mięso nie powinno być suche, dlatego warto wcześniej zamarynować je w mieszance ziół, oleju i przypraw.

Jednym z ciekawszych pomysłów jest przygotowanie kurczaka w marynacie limonkowej – długi czas marynowania sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne aromatu. Aby to osiągnąć, wystarczy wymieszać sok z limonki, oliwę z oliwek, czosnek, kumin i świeżą kolendrę, a następnie zamarynować kurczaka przez kilka godzin lub nawet całą noc.

Najlepsi kucharze podpowiadają, że sekretem idealnej tortilli z kurczakiem jest balans. Aby uzyskać doskonały efekt, warto połączyć różne składniki, które razem stworzą harmonijną całość. Oprócz klasycznych dodatków, takich jak sałata, pomidory i awokado, można sięgnąć po bardziej nietypowe składniki. Dodatek marynowanych cebulek, piklowanych papryczek jalapeno czy świeżego mango nada tortilli wyjątkowego smaku i niepowtarzalnego charakteru. Eksperymentowanie z różnymi składnikami to świetny sposób na odkrywanie nowych, fascynujących aromatów i smaków.

Jak zrobić tortillę w domu, aby była równie smaczna, jak w restauracji? Klucz tkwi w odpowiednim przygotowaniu tortilli. Domowe tortille można przygotować samodzielnie z mąki kukurydzianej lub pszennej, w zależności od preferencji. Wystarczy wymieszać mąkę, wodę, odrobinę soli i oleju, a następnie wyrobić ciasto, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy je na suchej patelni. Tak przygotowane domowe tortille są bazą, która doskonale podkreśli smak kurczaka i dodatków. Jeśli jednak nie masz ochoty na tak daleko zakrojone samodzielne przygotowanie dania, skorzystaj z gotowych tortilli, które są równie smaczne, co te przygotowane własnoręcznie.

Pamiętaj także o tym, że na smak ma wpływ także samo podanie (w końcu je się także oczami). Po przygotowaniu wszystkich składników złóż tortille w estetyczny sposób, aby dobrze prezentowały się na talerzu. Kluczem jest cierpliwość i dbałość o szczegóły, które sprawią, że każda tortilla będzie smaczna i pożywna.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!