
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Farsz
Oliwę z oliwek (ok. 15-20 ml) rozgrzewamy na patelni, smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy większą część pokrojonej papryczki i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z oliwek (ok. 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 posiekanego pęczka kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski.
Fasolę rozcieramy/miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy.
Ucieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
Sos guacamole
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy oliwę (20-30 ml), pozostałą posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (10 ml).
Sos śmietanowy
Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy sokiem z limonki (do smaku).
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z prawdziwie hiszpańskimi dodatkami. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Komentarze (46)
723 dni temu
"1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!
odpowiedz
723 dni temu
"1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki" Drobiu się nie myje!!! Proszę się douczyć w tym zakresie, wstyd!!!
odpowiedz
1657 dni temu
Pyszne !
odpowiedz
1804 dni temu
Kocham Pana Okrasę <3
odpowiedz
1813 dni temu
oj, liczyłam na to że będzie pokazane robienie tortilli. Te ze sklepu smakują tak sztucznie...
odpowiedz
2006 dni temu
Smaczne, choć pracochłonne
odpowiedz
2099 dni temu
Ta potrawa jak ulał pasuje do menu imprezy w stylu westernowym, na którą kiedyś wpadłem.
odpowiedz
2261 dni temu
Smaczne, ale trzeba robic duzo miej bo wychodzi duzo a bardzo napychajace :) I tylko trzeba uwazac zeby nie spiec plackow tortilli za bardzo bo beda suche i lamiace sie.
odpowiedz
2425 dni temu
Smerfastyczne ! Zmodifikowałem tylko kolendrę , dałem pogniecione ziarno i chyba nawet lepsze w takiej formie bo świeża ma tyle samo zakochanych co wrogów
odpowiedz
2526 dni temu
Super jedzonko!!! Jak sie nie pobrudzisz, to się nie najesz ;))
odpowiedz
2531 dni temu
Rewelacja!!! Wczoraj na przyjęciu urodzinowym te tortille były hitem! super pomysł z rozgnieceniem fasolek.
odpowiedz
2536 dni temu
Supeeer!! Bardzo fajne danie! Sos też niesamowity!
odpowiedz
2551 dni temu
Wyszlo pyszne :-)
odpowiedz
2558 dni temu
@Dorota, mnie również przeraziła ilość oliwy wlewanej do guacamole. Do niczego, o takiej objętości, nie odważyłabym się wlać tyle oliwy :)
odpowiedz
2594 dni temu
Przepis na quesadillas jest fantastyczny! Ale moim zdaniem do guacamole nie potrzeba już żadnego dodatkowego tłuszczu. Ilość oliwy, którą pan Okrasa leje do sosu jest wręcz nieprawdopodobna! Przecież awokado samo w sobie już jest tłuste...
odpowiedz
2753 dni temu
Pychotka i jeszcze raz pychotka. Odnosząc się do wcześniejszych komentarzy po cholere maja pokazywac jak się kroi kurczaka albo papryke!? Masakra jakaś ludzie są strasznie dziwni(łagodnie to ujmując)
odpowiedz
2754 dni temu
zrobiliśmy PYCHA!!!!! tylko tortillę zrobiliśmy sami na pewno lepsza niż kupna SUPERRRRRR
odpowiedz
2776 dni temu
Przepyszne i szybie danie Lepiej mi smakowało niż klasyczna tortilla
odpowiedz
2780 dni temu
ZNAKOMITE NIC DODAĆ NIC UJĄĆ!!!!!!!!!!!
odpowiedz
2780 dni temu
Pyszne danie, a Narzeczony zachwycony! Fajna odmiana, ciekawy, inny smak.
odpowiedz
2787 dni temu
Rewelacja!!!!! Palce lizać! Panie Okrasa jestem pana fanką!
odpowiedz
2796 dni temu
Pysze, po prosty pyszne! Danie stanowiło naprawdę smaczną oraz szybką w przygotowaniu kolację. Mężowi bardzo smakowało :)
odpowiedz
2796 dni temu
pyyyycha, nie wiem tylko jak to zrobić, żeby całość się nie rozpadała, jak "skleić" górę z dołem? dać więcej sera?
odpowiedz
2797 dni temu
Bardzo dobre, tylko trzeba uważać z guacamole, bo szybko czernieje górna warstwa i robi się mało apetyczne
odpowiedz
2800 dni temu
też zrobiłem, bo miałem ochotę na coś w tym stylu i dając sporo kurczaka, sera i fasoli do środka wychodzi meeega danie zjadając całe gubo można się najeść
odpowiedz
2805 dni temu
Zrobiłam dzisiaj. Danie wyszło przepysznie! Kolendra w guacamole-świetny pomysł. Szkoda tylko, że tak ciężko dostać świeżą. Panie Karolu to już któreś danie, które robie z Pana przepisów i znów się nie zawiodłam. Polecam! Dorosła osoba zapełni sie już po jednym placku. Zapewniam:)
odpowiedz
2805 dni temu
pyyyyychaaaaaaaa!!!!!!!!!!! nawet moje dziecko sie zajadało!!!!!!! Sosiki super!! p.s. a do tych co szkalują długość filmików: skoro macie tak mało wyobraźni, to jak wam się udaje wpisywać poprawnie "WYRAZ Z OBRAZKA"? A w ogóle może poproście Lidla, żeby chłopaki za was ugotowali?
odpowiedz
2806 dni temu
pycha :)
odpowiedz
2808 dni temu
respekt za sos! wczoraj zrobiłem go na szybko do chipsów i zdeklasował nawet kiełbasę przy wódce!
odpowiedz
2809 dni temu
Właśnie robiliśmy i jest przepyszna polecam przepis ;)
odpowiedz
2810 dni temu
Zamiast się bezsensownie kłócic między sobą to może by się ktoś wypowiedział na temat potrawy? Widzę, że nikogo już nie interesuje sam przepis, tylko "ile trwał filmik".
odpowiedz
2811 dni temu
tortilla to placek. A takie danie w Meksyku nazywa się QUESADILLAS.
odpowiedz
2811 dni temu
Idąc tokiem myślenia osoby, która tu się dwa posty temu wypowiedziała, to może lepiej, żebyście wogóle tych filmików nie pokazywali. Najlepiej jest jak się myśli w kuchni, więc podajcie tylko składniki, a resztę "myśląc" zrobimy w kuchni sami (po co Karol i po co Pascal - po co po nich "małpować"). Dzisiaj ucinamy krojenie jutro smażenie, potem coś jeszcze. Zgadzam się, że przepisy należy traktować jako inspirację, ale gdy ucina się część do której do tej pory było się przyzwyczajonym i która była to mają prawo niektórzy być zawiedzeni. Aha i filmy nigdy/przenigdy nie trwały dłużej niż 14/16 minut. Teraz trwają kilka minut krócej (tu właśnie jest pies pogrzebany).
odpowiedz
2811 dni temu
naprawde swietna tortila juz robilam
odpowiedz
2812 dni temu
Dlaczego wszyscy się czepiają, tego że wszystko jest już pokrojone?! Ja na początku czytam przepis, wiem jak lubię kroić i nikt mi nie musi tego pokazywać, po to żeby odcinek trwał z 50 min!! Już nie raz było krojenie papryki, piersi, za każdym razem mają to samo pokazywać? W większości programów kulinarnych kucharz ma już przed sobą odmierzone proporcje, większość rzeczy pokrojoną. Po to jest przepis, żeby najpierw go czytać i układać to sobie wszystko w głowie. To nie tylko "małpowanie" ale gotowanie to też myślenie. A już jak widzę komentarze "kurczak niedobry, bo nie lubię kurczaka, więc nie jadłam" to aż wściekłość człowieka zalewa....no na co się wypowiadasz?! Tych którzy nie tylko powtarzają, ale w kuchni również myślą-serdecznie pozdrawiam!
odpowiedz
2813 dni temu
coś pysznego, właśnie robiłem i jadłem :D
odpowiedz
2813 dni temu
Nie ma kolendry w Lidlu :((
odpowiedz
2813 dni temu
Co za tragiczna wariacja o guacamole...
odpowiedz
2813 dni temu
A może przepis na udane palcki do tortilli? Ma ktos może coś dobrego i sprawdzonego? :)
odpowiedz
2814 dni temu
Guacamole niebo w gębie - moje smaki!
odpowiedz
2814 dni temu
Dlaczego ktoś ma mnie instruować, jak się kroi? Pascal mówił, jak kroił, żeby uzyskać określony rodzaj "płatków" z piersi kurczaka. Ale w moim odczuciu nie pokazują, bo paprykę w paski każdy umie pokroić, a zresztą wszystko kwestia gustu, jeśli chcę kroić w kostkę 2x2, czy paski 2cm szerokości, to tak właśnie robię! Ludzie, co to za problem, że nie pokazują, JAK KROIĆ? Może jeszcze powinni opowiedzieć o nożach i talerzach?
odpowiedz
2814 dni temu
Tortilla to fajny przepis ale ta tortilla kurczakiem i guacamole nie jest taka smaczna bo kurczaka nie lubię i nie jadłam . Jest tydzień Meksykanki w Lidu.
odpowiedz
2814 dni temu
Me gusta
odpowiedz
2814 dni temu
Myślę, że gdybyśmy za każdym razem oglądali jak się kroi np. paprykę/kurczaka film trwałby 40 minut a większość oglądających wyłączyła po 10 ;)
odpowiedz
2815 dni temu
^^ Odpowiedź dotyczy przepisu Pascala, ale i u Okrasy jest nie lepiej... Też kurczak cudownym sposobem już ładnie pokrojony oraz wiele innych składników na jest już na talerzach.
odpowiedz
2815 dni temu
Pomimo, że odcinek dłuższy niż pamiętne przepisy w wersji mini 3min. , to znów odnosi się wrażenie, że ten przepis jest za bardzo skrócony, tak na szybko. Np. prawie wszystkie składniki przygotowane, kurczak pokrojony, papryka w trójkąty pokrojona na gotowo. A może by tak pokazać jak to się robi a nie tylko słowami opisać? Wcześniej to nie było problemem.
odpowiedz
zobacz wszystkie