zobacz film Pasta jajeczna z awokado

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przytoguj wcześniej:

Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI PASTY

Jajka kroimy w grubą kostkę, paprykę i czerwoną cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ nacinamy w skórce, krojąc go w kostkę, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy, by oddzielić od siebie kawałki awokado. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Do awokado dodajemy kolejno pokrojone wcześniej składniki: cebulę, paprykę, jajko i czosnek. Dodajemy majonez i drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą. Podpiekamy na suchej patelni, aż zrobią się chrupiące i brązowe.

Krok 4: PODAJEMY GRZANKI Z PASTĄ

Pastę jajeczną układamy na ciepłych grzankach. Dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paski i ulubionymi ziołami. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1087 dni temu
    Super smaki, zrobię na Święta 😊

    odpowiedz

  • BABCIA EWA BABCIA EWA
    1102 dni temu
    wyśmienita pasta - dzięki

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1716 dni temu
    Lamotka Przepis super polecam

    odpowiedz


Pasta z awokado i jajka — przepis Karola Okrasy

Pasta jajeczna z awokado według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na pyszną i pastę do kanapek, ale nie tylko! Łączy w sobie delikatność jajek z kremową konsystencją awokado, tworząc harmonijną całość. To połączenie, które zachwyca prostotą wykonania. Taka pasta to prawdziwy hit na śniadanie — to świąteczne, czy na co dzień. Warto zaserwować ją dla swoich najbliższych, by wprowadzić do codziennego menu coś o wyjątkowym smaku i niezwykłym wyglądzie.

Pasta z awokado z jajkiem sprawdza się nie tylko na śniadaniowe kanapki! Można nią nadziać połówki ugotowanych jajek, tworząc efektowne przystawki na świąteczny stół. Świetnym pomysłem może okazać się faszerowanie nią podpieczonej papryki lub grillowanej cukinii. Dzięki temu danie nabierze zupełnie odmiennego charakteru, a Twoi goście na pewno będą zaskoczeni kreatywnością. Awokado z jajkiem to kombinacja składników, która daje mnóstwo możliwości!

Wszystkie składniki tej pasty, takie jak awokado, jajka, czerwona cebula, czosnek czy majonez, tworzą wyjątkowo smaczną i sycącą kompozycję. Pasta z jajek i awokado jest nie tylko jest pełna składników odżywczych, ale także kusi samym swoim wyglądem! Delikatny majonez i odrobina soku z cytryny podkręcają smak i sprawiają, że pasta jest bardziej kremowa. To doskonałe połączenie na każdą okazję — od codziennego śniadania po uroczyste spotkania z rodziną i te niezobowiązujące z przyjaciółmi.

Pasta awokado-jajko jest tak prosta w przygotowaniu, że Karol proponuje zaprosić do kuchni dzieci, by zrobić ją wspólnie! Krojenie, mieszanie i dekorowanie to świetna zabawa, która angażuje całą rodzinę. Jak sam Okrasa przyznaje, pomysł na pastę zrodził się z inspiracji bezjajeczną pastą autorstwa Kingi Paruzel. Karol postanowił nadać jej nieco odmiennego charakteru, dodać jajka i inne pyszne składniki, które razem tworzą prawdziwą poezję smaków!

Do przygotowania pasty jajecznej z awokado z przepisu Karola Okrasy potrzebnych Ci będzie kilka podstawowych akcesoriów: nóż do krojenia składników, miska do mieszania, garnek do gotowania jajek, wyciskacz do cytrusów oraz patelnia do przygotowania chrupiących grzanek. To naprawdę niewiele jak na tak zachwycający efekt. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem wraz z rodziną. Zobaczysz sam, jak szybko uśmiech pojawi się na twarzach domowników już po pierwszym kęsie!

Pasta z awokado i jajkiem — co jeszcze można do niej dodać?

Pasta z jajka i awokado to świetna baza do eksperymentów w kuchni. Składniki podstawowe, jak awokado, jajka, cebula czerwona, majonez, czy czosnek to doskonały fundament, ale warto spróbować wzbogacić ją o różnorodne dodatki. Do tradycyjnych składników pasują zarówno popularne przyprawy, jak i bardziej wyszukane dodatki. Przykładem może być dodatek świeżych ziół, takich jak kolendra, natka pietruszki czy koperek, które nadadzą paście świeżości i aromatu.

Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj dodać do swojej pasty z awokado i jajek nietypowe składniki, które nadadzą jej ciekawego charakteru. Doskonale pasować będzie tu ser feta lub pokruszony ser kozi, które intensyfikują wszystkie smaki. Możesz także wzbogacić pastę o suszone pomidory, które nadadzą paście lekką kwasowość, słoność i słodycz oraz wyrazisty aromat. Chciałbyś nadać swojej paście nieco chrupkości? Posyp pastę pestkami dyni, prażonymi orzechami włoskimi lub migdałami.

Pasta z jajkiem i awokado świetnie komponuje się z dodatkiem różnych warzyw. Warto wkroić do niej papryczkę chili, która doda ostrości albo dodać odrobinę ogórka kiszonego dla kwasowości. Inną ciekawą opcją na wzbogacenie tytułowej pasty są świeże pomidory koktajlowe, pieczona lub konserwowa czerwona papryka.

Do pasty awokado z jajkiem można dodać także składniki o słodkim posmaku! Do takiej pasty pasują owoce, takie jak granat, mango, papaja czy suszona żurawina. Ich słodycz świetnie kontrastuje z kremowym smakiem awokado i jajka. Możesz również dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, aby delikatnie przełamać wytrawny smak pasty.

Inspiracje z kuchni świata mogą nadać Twojej paście z awokado z czosnkiem i jajkiem zupełnie nowego charakteru. Sięgnij po przyprawy, takie jak kumin, kurkuma, kolendra mielona czy wędzona papryka. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, możesz dodać odrobinę sosu sojowego, oleju sezamowego lub starty imbir. Natomiast dla fanów kuchni meksykańskiej świetnym dodatkiem będzie pikantne jalapeno czy odrobina limonki zamiast cytryny.

Pasta jajko awokado może być serwowana na wiele sposobów — nie tylko jako smarowidło do grzanek. Możesz przygotować z niej nadzienie do tortilli, nadziać nią ugotowane jajka, tworząc jajka faszerowane lub podać jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Aby wzbogacić jej teksturę, możesz dodać chrupiący boczek, grillowanego kurczaka, pieczonego indyka lub podsmażoną ciecierzycę. Taka pasta z awokado z jajkiem i majonezem stanie się wtedy sycącym i niebanalnym daniem.

Taką pastę możesz bez trudu przekształcić w proste guacamole z jajkiem. Delikatnie rozgnieć awokado, dodaj sok z limonki, kolendrę i drobno pokrojone jajko. Nie bój się eksperymentować z jej smakiem! Dodaj do niej odrobinę musztardy lub kapary albo wzbogać ją o kawałki wędzonego łososia. Tę pastę możesz dostosować do własnych upodobań, zmieniając smak i konsystencję, a nawet kolor.

Niezależnie od tego, czy postawisz na tradycyjne składniki, jak czerwona papryka i szczypiorek, czy sięgniesz po egzotyczne inspiracje, pasta z awokado z jajkiem z pewnością stanie się twoim ulubionym dodatkiem do śniadań!

Pasta z awokado na kanapki — jak podawać?

Awokado pasta z jajkiem to dodatek, który można serwować na różnorodnych rodzajach pieczywa. Chrupiące grzanki, złociste tosty, świeża bagietka czy puszyste bajgle doskonale komponują się z kremową konsystencją pasty. Wystarczy posmarować jeszcze ciepłe pieczywo warstwą pasty i udekorować świeżymi ziołami lub dodatkowym plasterkiem awokado. To idealna propozycja na szybkie śniadanie lub pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia.

Jak można ciekawie zaserwować pastę z awokado i jajka? Spróbuj nadziać nią połówki awokado lub ugotowane na twardo jajka. Awokado z jajkiem z pastą podane w takiej formie prezentuje się niezwykle efektownie i jest świetną opcją na wszelkiego rodzaju przyjęcia oraz odświętne śniadanie. Wystarczy wydrążyć nieco miąższu z awokado, nałożyć pastę do środka i udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Podobnie można zrobić z ugotowanymi jajkami — wystarczy delikatnie wyjąć żółtka, połączyć z pastą i nadziać nią białka.

Pasta jajeczna z awokado genialnie sprawdza się również jako smarowidło do warzyw. Można posmarować nią upieczone bataty lub ziemniaki, tworząc w ten sposób niebanalny i sycący posiłek. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych dodatków, która zachwyci miłośników dobrego jedzenia. Takie danie będzie odpowiednie zarówno na lunch, jak i na lekką kolację.

Jeśli masz ochotę na coś prostego, ale efektownego, przygotuj tortille z pastą. Tytułowy przepis na pastę z jajkiem oraz awokado rewelacyjnie sprawdzi się jako nadzienie do zawijanych tortilli, które można podać na zimno lub lekko podgrzać. Dodaj do nich ulubione dodatki, takie jak świeże warzywa, szynka czy ser, a otrzymasz pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się na każdej domówce. Wystarczy pokroić tortillę na mniejsze kawałki i gotowe!

Kolacja z awokado i jajkiem podanych w formie naszej pasty? Czemu nie! Wystarczy posmarować ulubiony chleb pastą i podać z dodatkiem świeżych warzyw lub pikli. Pasta na kanapki z awokado to także świetna opcja do wieczornego posiłku, kiedy nie masz ochoty na skomplikowane gotowanie. Pasta zrobiona z jajka i awokado to przepis, którego koniecznie musisz spróbować!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!