
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
KROK 1: Pieczemy marchew
Marchewki obieramy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, marynujemy w 1 łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
KROK 2: Pieczemy pozostałe warzywa
Paprykę smarujemy olejem. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 2 cm, a cebulę w cienkie plastry. Warzywa układamy na blasze do pieczenia, dokładamy paprykę w całości. Skrapiamy pozostałym olejem. Dokładamy warzywa do piekącej się marchewki – bakłażana pieczemy 20 minut aż do zbrązowienia, paprykę – tak długo, aż popęka skórka.
KROK 3: Miksujemy warzywa
Paprykę obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ papryki wraz z pozostałymi warzywami przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem.
KROK 4: Podajemy pastę warzywną
Podajemy z chlebem lub serem feta i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami


Komentarze (7)
758 dni temu
Pyszna! Może rzeczywiście odrobinę za słodka tak jak ktoś tu wspomniał, ale i tak bardzo smaczna. Następnym razem dodam mniejsze marchewki :) Czy taką pastę można przechować w słoikach na później po pasteryzacji?
odpowiedz
758 dni temu
Podsi, zgadza się - pastę można pasteryzować ;)
1153 dni temu
Moim zdaniem wyszła dobra ale trochę za słodka, następnym razem chyba dam więcej bakłażana a mniej marchewki.
odpowiedz
1281 dni temu
Bardzo prosty przepis, a pasta wygląda bardzo smacznie. Super, że jest wegańska!
odpowiedz
1003 dni temu
wyglada? a moze tak komentarz, ktory cos wnosi a nie siedzisz i patrzysz na zdj
1281 dni temu
Czy bakłażana miksujemy ze skórką?
odpowiedz
1281 dni temu
Tak, w tym przepisie ze skórką.
zobacz wszystkie