Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Pieczemy bakłażana
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Bakłażana dziurkujemy widelcem z każdej strony lub przekrawamy na pół i nacinamy w kratkę. Obficie posypujemy solą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekładamy bakłażana na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy główkę czosnku. Polewamy warzywa oliwą. Bakłażana oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pastę tahini
Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przekładamy do blendera i miksujemy, dolewając powoli olej. Im dłużej miksujemy, tym gładsza konsystencja tahini. Gotową pastę zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce.
Krok 3: Miksujemy składniki baba ghanoush
Miąższ upieczonego bakłażana wyciągamy ze skórki. Wkładamy do blendera. Dodajemy 1 łyżkę tahini, paprykę wędzoną, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz. Czosnek przekrawamy i wyciskamy z niego upieczony miąższ. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Pastę przekładamy do miski. Wierzch polewamy oliwą, oprószamy pieprzem i papryką wędzoną. Dodajemy listki świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Baba ghanoush
Baba ghanoush — co to jest? Baba ghanoush (pisane także baba ganoush) to pasta składająca się z kilku składników, która przywędrowała do nas z odległych zakątków Bliskiego Wschodu (najprawdopodobniej z Syrii lub Libanu) i bardzo szybko stała się ulubieńcem europejskich smakoszy. Przepis na baba ghanoush nieco różni się w zależności od domu, ale jego głównymi składnikami zawsze są bakłażany i kremowa pasta sezamowa, czyli tahina.
Pierwsze wzmianki na temat tej pysznej pasty z bakłażana można odnaleźć w tekstach pochodzących z XIII wieku, jednakże receptura ta różniła się od dzisiejszej formy tej przekąski — w jej składzie znaleźć można było tylko bakłażana oraz oliwę z oliwek. Wraz z upływem czasu i zmieniającymi się gustami, przepis uległ modyfikacjom i został wzbogacony o tahini, czosnek, sok z cytryny oraz miejscowe przyprawy i zioła. To właśnie tak przygotowana pasta baba ghanoush trafiła na talerze Europejczyków i szybko stała się obowiązkowym elementem imprezowego jadłospisu.
Baba ghanoush czy babaganusz? Prawidłowa pisownia
Baba ghanoush, babaganush, baba ganusz czy baba ghanouj — jaka forma jest poprawna? Nazwa tego dania, jak i jego pisownia może różnić się w zależności od danego dialektu i języka. W językach o pochodzeniu arabskim nazwa ta brzmi w transkrypcji bābā ġannūj ( “bābā” oznacza ojca, “ġannūj” oznacza przekorny), ale zapisuje się je w różny sposób, co jest ściśle powiązane z różnymi brzmieniami i mniej lub bardziej skomplikowanym zapisem fonetycznym.
Możemy zatem spotkać kilka wersji od baba ganoush i baba ghanoush aż po baba ghanouj, baba ghanoug i baba ganusz — każda z nich jest dozwolona. Językoznawcy polskiego pochodzenia skłaniają się w kierunku baba ghanoush i baba ghanoush, natomiast badacze, dla których alfabet łaciński nie jest naturalnym, są pewni, że poprawny zapis to baba ghaouj. Niezależnie od formy zapisu nazwy tego dania, przepis na baba ghanoush pozostaje niezmienny, a sama pasta z bakłażana równie pyszna. Sam wybierz wersję, która najbardziej do Ciebie przemawia — my stawiamy na baba ghanoush.
Baba ghanoush – przepis
Przepis na pastę z bakłażana, czyli baba ghanoush, to prawdziwa poezja smaków. Pasta z pieczonego bakłażana może być przygotowywana z tego owocu na dwa sposoby: z bakłażana upieczonego w całości lub wersji przekrojonej. Wybór ten, rzecz jasna wpłynie na smak pasty z bakłażanów. Owoce pieczone w całości charakteryzuje soczystość i lekka goryczka, z kolei te przekrojone — będą bardziej przypalone i wyraziste w smaku. W zależności od tego, na jaką formę obróbki bakłażana się zdecydujesz, Twoja pasta bakłażanowa będzie miała odmienny charakter.
Jak przygotować dobry hummus z bakłażana, piekąc go w całości? Istnieje pewien prosty trik, który pozwoli Ci dobrze upiec go w środku, bez przekrawania. Wystarczy, że nakłujesz go kilka razy widelcem, tak aby dotrzeć do wnętrza. Przepadasz za bardzo wyrazistymi daniami? Tak przygotowane bakłażany należy wsadzić do pieca nagrzanego do 185-190 stopni C i piec, aż skórka będzie zwęglona, czyli jakieś 40-45 minut.
Upieczone bakłażany należy połączyć w blenderze lub mikserze z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, przyprawami i pastą z tahini. W przepisie znajdziesz dokładny opis przygotowania domowej pasty sezamowej, ale jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, możesz dodać do baba ghanoush gotową tahinę dobrej jakości.
Podczas blendowania wszystkich składników, postaraj się kontrolować konsystencję pasty, dodając więcej tahini lub soku z cytryny. Pasta powinna być gęsta niczym klasyczny hummus. Zachowaj równowagę pomiędzy słodyczą bakłażanów, wyrazistym smakiem tahini i kwasowością cytryny. Jeśli masz ochotę, możesz delikatnie podkręcić smak pasty, podsmażając czosnek na suchej patelni przed dodaniem go do reszty składników, a gotową pastę skropić oliwą z chilli dla uzyskania lekkiej ostrości. Doskonałym dodatkiem do pasty może okazać się także odrobina pestek z owocu granatu. Owocowe pestki nadadzą paście bardziej odświeżającego charakteru. Masz w głowie jakieś inne ciekawe połączenia? Baw się, eksperymentuj i znajdź swój sposób na pyszną pastę z pieczonych bakłażanów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2668 dni temu
Dodanie całej cytryny tak, jak było napisane w przepisie jest błędem, ponieważ popsuło cały smak pasty. Proszę następnym razem precyzyjnie pisać, ile czego dodać. Jest to już drugi przepis na który się tak naciąłem na waszej stronie.
odpowiedz
2694 dni temu
pasta z pieczonej papryki może...
odpowiedz
2698 dni temu
Gruszka miłości to bakłażan -> w każdym razie tak google to potwierdza :P
odpowiedz
2701 dni temu
Halo, p. Dario, musi pani trochę się jeszcze nauczyć. Gruszka miłości to awokado a nie bakłażan. Po co głupstwa na wizji opowiadać ?
odpowiedz
2701 dni temu
Daria ma rację :) Bakłażan nazywany jest gruszką miłości, natomiast awokado to inaczej smaczliwka.
2701 dni temu
Oj gościu, musisz trochę się jeszcze nauczyć - gruszka miłości to bakłażan. Głupio, co?
2699 dni temu
a ja wiem że to właśnie bakłażan tak jest nazywany
2702 dni temu
Jak długo można przechowywać taką pastę??
odpowiedz
2702 dni temu
Maksymalnie 3 dni :)
2703 dni temu
Super był by przepis na pastę z czerwonej fasoli :)
odpowiedz
2703 dni temu
Dziękujemy za sugestię! :)
zobacz wszystkie