zobacz film Baba ghanoush

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Krok 1: Pieczemy bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Bakłażana dziurkujemy widelcem z każdej strony lub przekrawamy na pół i nacinamy w kratkę. Obficie posypujemy solą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekładamy bakłażana na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy główkę czosnku. Polewamy warzywa oliwą. Bakłażana oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.

Krok 2: Przygotowujemy pastę tahini

Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przekładamy do blendera i miksujemy, dolewając powoli olej. Im dłużej miksujemy, tym gładsza konsystencja tahini. Gotową pastę zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce.

Krok 3: Miksujemy składniki baba ghanoush

Miąższ upieczonego bakłażana wyciągamy ze skórki. Wkładamy do blendera. Dodajemy 1 łyżkę tahini, paprykę wędzoną, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz. Czosnek przekrawamy i wyciskamy z niego upieczony miąższ. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy.

Pastę przekładamy do miski. Wierzch polewamy oliwą, oprószamy pieprzem i papryką wędzoną. Dodajemy listki świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2223 dni temu
    Dodanie całej cytryny tak, jak było napisane w przepisie jest błędem, ponieważ popsuło cały smak pasty. Proszę następnym razem precyzyjnie pisać, ile czego dodać. Jest to już drugi przepis na który się tak naciąłem na waszej stronie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2249 dni temu
    pasta z pieczonej papryki może...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2252 dni temu
    Gruszka miłości to bakłażan -> w każdym razie tak google to potwierdza :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2256 dni temu
    Halo, p. Dario, musi pani trochę się jeszcze nauczyć. Gruszka miłości to awokado a nie bakłażan. Po co głupstwa na wizji opowiadać ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2256 dni temu
    Daria ma rację :) Bakłażan nazywany jest gruszką miłości, natomiast awokado to inaczej smaczliwka.
  • Iza Iza
    2256 dni temu
    Oj gościu, musisz trochę się jeszcze nauczyć - gruszka miłości to bakłażan. Głupio, co?
  • Gość Gość
    2254 dni temu
    a ja wiem że to właśnie bakłażan tak jest nazywany
  • Patrycja Patrycja
    2257 dni temu
    Jak długo można przechowywać taką pastę??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2257 dni temu
    Maksymalnie 3 dni :)
  • Joanna Joanna
    2258 dni temu
    Super był by przepis na pastę z czerwonej fasoli :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2257 dni temu
    Dziękujemy za sugestię! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!