zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj 

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • folię spożywczą
  • słoiczek

Krok 1: Pieczemy warzywa

Bakłażan kroimy w plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku w łupinach miażdżymy i również dodajemy na blachę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30-45 minut.

Krok 2: Blendujemy składniki ajwaru

Paprykę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą. Po 2 minutach skórka powinna łatwo odchodzić od papryki podczas obierania. Czosnek obieramy z łupinek. Bakłażan siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i orzechy. Całość blendujemy, aż uzyskamy pastę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw i orzechów. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    287 dni temu
    Jak długo można przechowywać taką pastę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    287 dni temu
    Około dwóch tygodni. Przechowujemy w lodówce :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram