zobacz film Ajwar

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • folię spożywczą
  • słoiczek

Krok 1: Pieczemy warzywa

Bakłażan kroimy w plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku w łupinach miażdżymy i również dodajemy na blachę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30-45 minut.

Krok 2: Blendujemy składniki ajwaru

Paprykę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą. Po 2 minutach skórka powinna łatwo odchodzić od papryki podczas obierania. Czosnek obieramy z łupinek. Bakłażan siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i orzechy. Całość blendujemy, aż uzyskamy pastę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw i orzechów. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    451 dni temu
    Orzechy w ajwarze? Dziwne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    822 dni temu
    Witam, Kiedy będzie w sprzedaży wasz ajvar w słoiku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    822 dni temu
    W celu uzyskania informacji dotyczącej konkretnych produktów prosimy o kontakt przez portal obsługi klienta. Formularz można znaleźć pod adresem: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
  • Gość Gość
    1890 dni temu
    Jak długo można przechowywać taką pastę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1890 dni temu
    Około dwóch tygodni. Przechowujemy w lodówce :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!