zobacz film Wegesmalec ze skwarkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • praskę do ziemniaków/ugniatarkę

Krok 1: Namaczamy i gotujemy groch

Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.

Krok 2: Marynujemy i smażymy pietruszkę na skwarki

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.

Krok 3: Smażymy i łączymy składniki na smalec

Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Usmażone składniki łączymy z ugotowanym i rozgniecionym grochem. Dodajemy skwarki, całość mieszamy i odstawiamy smalec na godzinę, by smaki się przegryzły.

Smalec podajemy z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    528 dni temu
    Dziś zrobiłem WEGESMALEC ZE SKWARKAMI. Bardzo dobry. Polecam !!

    odpowiedz

  • Makrela Makrela
    1734 dni temu
    Czy można olej z pestek winogron zamienić na rzepakowy? Innego chwilowy brak :c

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1734 dni temu
    Jak najbardziej, możesz użyć oleju rzepakowego :)
  • Gość Gość
    1773 dni temu
    Zrobione :) Super przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2212 dni temu
    Pozdrawiam Tych, którzy zauważyli, że niektórzy jedzą mięso a niektórzy nie (pół świata nie je mięsa z biedy!)! Życzę więcej wyrozumiałości Wszystkim!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2329 dni temu
    Nie nazywajmy tej pasty smalcem. To jest pasta z grochu a nie smalec, podstawą smalcu jest tłuszcz, a tu mamy jego jedynie odrobinę. Oszukiwanie tytułem nie jest fajne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2329 dni temu
    Drogi Gościu, ta pasta to wegesmalec i w tej części nazwy kryje się informacja o tym, że mamy do czynienia z wariacją na temat klasycznego smalcu, o którym wspominasz w komentarzu :)
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Wg mnie, smalec to dżem ze świni. Uznaję pełną dowolność w nazewnictwie żywności, o ile nazwa oddaje realność. A tak dzieje się zarówno w przypadku wege smalcu, jak i dżemu że świni.
  • Gość Gość
    2359 dni temu
    Eee. Nie. Smalec to z definicji tłuszcz zwierzęcy. Sprawdźcie chociażby na wikipedii. Nie odmawiam temu smakowitości ale tak samo jak nie nazywamy kapusty wieprzowiną tak nie nazywajmy pysznej paci z groszku smalcem.

    odpowiedz

  • Hej Hej
    2223 dni temu
    A gość to ktoś taki kto przychodzi do nas do domu... kto jest fajny, kulturalny i nieupierdliwy. A jednak nazywamy ciebie GOŚciem.
  • Gość Gość
    2362 dni temu
    Przepyszny!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!