Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków/ugniatarkę
Krok 1: Namaczamy i gotujemy groch
Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.
Krok 2: Marynujemy i smażymy pietruszkę na skwarki
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.
Krok 3: Smażymy i łączymy składniki na smalec
Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Usmażone składniki łączymy z ugotowanym i rozgniecionym grochem. Dodajemy skwarki, całość mieszamy i odstawiamy smalec na godzinę, by smaki się przegryzły.
Smalec podajemy z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!
Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami
Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
528 dni temu
Dziś zrobiłem WEGESMALEC ZE SKWARKAMI. Bardzo dobry. Polecam !!
odpowiedz
1734 dni temu
Czy można olej z pestek winogron zamienić na rzepakowy? Innego chwilowy brak :c
odpowiedz
1734 dni temu
Jak najbardziej, możesz użyć oleju rzepakowego :)
1773 dni temu
Zrobione :) Super przepis!
odpowiedz
2212 dni temu
Pozdrawiam Tych, którzy zauważyli, że niektórzy jedzą mięso a niektórzy nie (pół świata nie je mięsa z biedy!)! Życzę więcej wyrozumiałości Wszystkim!
odpowiedz
2329 dni temu
Nie nazywajmy tej pasty smalcem. To jest pasta z grochu a nie smalec, podstawą smalcu jest tłuszcz, a tu mamy jego jedynie odrobinę. Oszukiwanie tytułem nie jest fajne.
odpowiedz
2329 dni temu
Drogi Gościu, ta pasta to wegesmalec i w tej części nazwy kryje się informacja o tym, że mamy do czynienia z wariacją na temat klasycznego smalcu, o którym wspominasz w komentarzu :)
1775 dni temu
Wg mnie, smalec to dżem ze świni. Uznaję pełną dowolność w nazewnictwie żywności, o ile nazwa oddaje realność. A tak dzieje się zarówno w przypadku wege smalcu, jak i dżemu że świni.
2359 dni temu
Eee. Nie. Smalec to z definicji tłuszcz zwierzęcy. Sprawdźcie chociażby na wikipedii. Nie odmawiam temu smakowitości ale tak samo jak nie nazywamy kapusty wieprzowiną tak nie nazywajmy pysznej paci z groszku smalcem.
odpowiedz
2223 dni temu
A gość to ktoś taki kto przychodzi do nas do domu... kto jest fajny, kulturalny i nieupierdliwy. A jednak nazywamy ciebie GOŚciem.
2362 dni temu
Przepyszny!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie