zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • praskę do ziemniaków/ugniatarkę

Krok 1: Namaczamy i gotujemy groch

Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.

Krok 2: Marynujemy i smażymy pietruszkę na skwarki

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.

Krok 3: Smażymy i łączymy składniki na smalec

Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Usmażone składniki łączymy z ugotowanym i rozgniecionym grochem. Dodajemy skwarki, całość mieszamy i odstawiamy smalec na godzinę, by smaki się przegryzły.

Smalec podajemy z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram