
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków/ugniatarkę
Krok 1: Namaczamy i gotujemy groch
Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.
Krok 2: Marynujemy i smażymy pietruszkę na skwarki
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.
Krok 3: Smażymy i łączymy składniki na smalec
Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Usmażone składniki łączymy z ugotowanym i rozgniecionym grochem. Dodajemy skwarki, całość mieszamy i odstawiamy smalec na godzinę, by smaki się przegryzły.
Smalec podajemy z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem hiszpańskiej kuchni.

Pasty rybne na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?


Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Komentarze (10)
353 dni temu
Czy można olej z pestek winogron zamienić na rzepakowy? Innego chwilowy brak :c
odpowiedz
353 dni temu
Jak najbardziej, możesz użyć oleju rzepakowego :)
392 dni temu
Zrobione :) Super przepis!
odpowiedz
831 dni temu
Pozdrawiam Tych, którzy zauważyli, że niektórzy jedzą mięso a niektórzy nie (pół świata nie je mięsa z biedy!)! Życzę więcej wyrozumiałości Wszystkim!
odpowiedz
949 dni temu
Nie nazywajmy tej pasty smalcem. To jest pasta z grochu a nie smalec, podstawą smalcu jest tłuszcz, a tu mamy jego jedynie odrobinę. Oszukiwanie tytułem nie jest fajne.
odpowiedz
948 dni temu
Drogi Gościu, ta pasta to wegesmalec i w tej części nazwy kryje się informacja o tym, że mamy do czynienia z wariacją na temat klasycznego smalcu, o którym wspominasz w komentarzu :)
394 dni temu
Wg mnie, smalec to dżem ze świni. Uznaję pełną dowolność w nazewnictwie żywności, o ile nazwa oddaje realność. A tak dzieje się zarówno w przypadku wege smalcu, jak i dżemu że świni.
979 dni temu
Eee. Nie. Smalec to z definicji tłuszcz zwierzęcy. Sprawdźcie chociażby na wikipedii. Nie odmawiam temu smakowitości ale tak samo jak nie nazywamy kapusty wieprzowiną tak nie nazywajmy pysznej paci z groszku smalcem.
odpowiedz
843 dni temu
A gość to ktoś taki kto przychodzi do nas do domu... kto jest fajny, kulturalny i nieupierdliwy. A jednak nazywamy ciebie GOŚciem.
981 dni temu
Przepyszny!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie