Papryka faszerowana kaszą i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sito o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sicie z wody i odstaw do przestudzenia.

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI DANIA

Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Fasolę dokładnie odsączamy na sitku. Mozzarellę kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, odsączoną fasolę i przesmażone pieczarki z porem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI

Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Aleksandra Aleksandra
    1010 dni temu
    Witam, a czy przez tę wodę wlaną do naczynia żaroodpornego papryki się nie 'rozwalą'? :) Czy chodzi o to żeby się trochę udusiły?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1010 dni temu
    Aleksandro, woda ma sprawić, że papryki lekko zmiękną podczas pieczenia i na początkowym etapie nie przylgną do dna naczynia. Jeśli wolisz nieco bardziej chrupiące papryki, dolej mniej wody-tyle, by papryki były w niej nieznaczne zanurzone.
  • Natalia Natalia
    1024 dni temu
    200g waży ugotowana kasza czy przed ugotowaniem? Jeśli ugotowana to ile "surowej" kaszy potrzeba, żeby otrzymać 200g ugotowanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1024 dni temu
    Natalio, do przepisu wkradł się błąd. Chodzi oczywiście o 200 g surowej kaszy, czyli ok, 2 woreczki, jeśli korzystasz z tak porcjowanej kaszy pęczak.
  • Ewa Ewa
    1043 dni temu
    Czy taką paprykę można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1043 dni temu
    Ewo, zgadza się taką paprykę można mrozić :) Przed włożeniem do zamrażalnika umieść je np. na tacy w odpowiedniej odległości od siebie.
  • Ewa Ewa
    1049 dni temu
    Czy można czymś zastąpić pieczarki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1049 dni temu
    Ewo, pieczarki możesz zastąpić cukinią, selerem naciowym, oliwkami lub po prostu pominąć je podczas przygotowywania farszu.
  • Gość Gość
    1046 dni temu
    Dziękuję bardzo!
  • Karol Karol
    1169 dni temu
    Uwielbiam faszerowaną paprykę! Cudowny przepis!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!