Papryka faszerowana kaszą i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sito o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI DANIA

Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Fasolę dokładnie odsączamy na sitku. Mozzarellę kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, odsączoną fasolę i przesmażone pieczarki z porem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI

Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Karol Karol
    48 dni temu
    Uwielbiam faszerowaną paprykę! Cudowny przepis!

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!