Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sito o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sicie z wody i odstaw do przestudzenia.
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI DANIA
Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Fasolę dokładnie odsączamy na sitku. Mozzarellę kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, odsączoną fasolę i przesmażone pieczarki z porem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI
Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!
Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1033 dni temu
Witam, a czy przez tę wodę wlaną do naczynia żaroodpornego papryki się nie 'rozwalą'? :) Czy chodzi o to żeby się trochę udusiły?
odpowiedz
1033 dni temu
Aleksandro, woda ma sprawić, że papryki lekko zmiękną podczas pieczenia i na początkowym etapie nie przylgną do dna naczynia. Jeśli wolisz nieco bardziej chrupiące papryki, dolej mniej wody-tyle, by papryki były w niej nieznaczne zanurzone.
1047 dni temu
200g waży ugotowana kasza czy przed ugotowaniem? Jeśli ugotowana to ile "surowej" kaszy potrzeba, żeby otrzymać 200g ugotowanej?
odpowiedz
1047 dni temu
Natalio, do przepisu wkradł się błąd. Chodzi oczywiście o 200 g surowej kaszy, czyli ok, 2 woreczki, jeśli korzystasz z tak porcjowanej kaszy pęczak.
1065 dni temu
Czy taką paprykę można zamrozić?
odpowiedz
1065 dni temu
Ewo, zgadza się taką paprykę można mrozić :) Przed włożeniem do zamrażalnika umieść je np. na tacy w odpowiedniej odległości od siebie.
1072 dni temu
Czy można czymś zastąpić pieczarki?
odpowiedz
1072 dni temu
Ewo, pieczarki możesz zastąpić cukinią, selerem naciowym, oliwkami lub po prostu pominąć je podczas przygotowywania farszu.
1069 dni temu
Dziękuję bardzo!
1192 dni temu
Uwielbiam faszerowaną paprykę! Cudowny przepis!
odpowiedz