Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o małych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
KROK 1: Przygotowujemy farsz
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
KROK 2: Faszerujemy papryki
Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
KROK 3: Zapiekamy papryki
Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Burger z kurczakiem w curry na ostro
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Lasagne w papryce
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Wegetariańskie enchiladas
- Ciasto z brzoskwiniami
- Crostini z burratą à la caprese
- Zapiekany kalafior
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Ciastka z grzybami
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Karmelizowana brukselka
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Jabłecznik
- Zabajone z owocami
- Sernik z marakują
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Łupacz z salsą pomidorową
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Limes z mango i limonki
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1484 dni temu
Taka ilośćcią farszu to można nafaszerowć z 6 papryk , a nie cztery.
odpowiedz
1840 dni temu
mojej rodzinie bardzo smakuje dziękuje bardzo za pyszny przepis
odpowiedz