
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o małych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
KROK 1: Przygotowujemy farsz
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
KROK 2: Faszerujemy papryki
Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
KROK 3: Zapiekamy papryki
Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Śledzie po kaszubsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1814 dni temu
Taka ilośćcią farszu to można nafaszerowć z 6 papryk , a nie cztery.
Odpowiedz
2170 dni temu
mojej rodzinie bardzo smakuje dziękuje bardzo za pyszny przepis
Odpowiedz