zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o małych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 200°C

KROK 1: Przygotowujemy farsz

Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.

KROK 2: Faszerujemy papryki

Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.

KROK 3: Zapiekamy papryki

Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • gość gość
    13 dni temu
    mojej rodzinie bardzo smakuje dziękuje bardzo za pyszny przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram