zobacz film Faszerowane bataty

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku
  • blender

Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia

Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut (najlepiej na całą noc). Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, oliwą z oliwek i mąką ziemniaczaną. Tofu dokładamy do batatów.

Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Całość pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach tofu obracamy, aby się równomiernie zarumieniło.

Krok 2: Przygotowujemy sos orzechowy

Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.

Krok 3: Faszerujemy bataty

Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ventas Ventas
    280 dni temu
    I znowu coś Wam się posypało z przepisem... To już kolejny z niewytłumaczalnymi zmianami, na który trafiam. Tym razem sos sojowy, który do tej pory był odmierzany łyżkami/łyżkami nagle jest w gramach...

    odpowiedz

  • Ventas Ventas
    1451 dni temu
    Zaskakujący smak! Myślałem, że będą orzechowe, ale na pierwszy plan wychodzi imbir z czosnkiem w tle. Sos bardzo wyrazisty, ale gdyby nie on, całość byłaby mdła, a tak wszystko smacznie współgra :) leci do ulubionych!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1450 dni temu
    Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!