Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
- blender
Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia
Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut (najlepiej na całą noc). Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, oliwą z oliwek i mąką ziemniaczaną. Tofu dokładamy do batatów.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Całość pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach tofu obracamy, aby się równomiernie zarumieniło.
Krok 2: Przygotowujemy sos orzechowy
Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.
Krok 3: Faszerujemy bataty
Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Orzechowe babeczki
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Grzybowe tortelloni
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Wegański sernik z owoców lasu
- Burgery z tofu
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Wegański placek po węgiersku
- Ryba z frytkami
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Gulasz z batatów
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Tort malinowy
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Frytki z warzyw z dipem sezamowym
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pizza rzymska
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa z cukinii z kurkami
- 3 sposoby na lunchbox
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
496 dni temu
I znowu coś Wam się posypało z przepisem... To już kolejny z niewytłumaczalnymi zmianami, na który trafiam. Tym razem sos sojowy, który do tej pory był odmierzany łyżkami/łyżkami nagle jest w gramach...
odpowiedz
1666 dni temu
Zaskakujący smak! Myślałem, że będą orzechowe, ale na pierwszy plan wychodzi imbir z czosnkiem w tle. Sos bardzo wyrazisty, ale gdyby nie on, całość byłaby mdła, a tak wszystko smacznie współgra :) leci do ulubionych!
odpowiedz
1666 dni temu
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)