
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
- blender
Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia
Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut (najlepiej na całą noc). Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, oliwą z oliwek i mąką ziemniaczaną. Tofu dokładamy do batatów.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Całość pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach tofu obracamy, aby się równomiernie zarumieniło.
Krok 2: Przygotowujemy sos orzechowy
Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.
Krok 3: Faszerujemy bataty
Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Grochówka wojskowa
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
767 dni temu
I znowu coś Wam się posypało z przepisem... To już kolejny z niewytłumaczalnymi zmianami, na który trafiam. Tym razem sos sojowy, który do tej pory był odmierzany łyżkami/łyżkami nagle jest w gramach...
odpowiedz
1938 dni temu
Zaskakujący smak! Myślałem, że będą orzechowe, ale na pierwszy plan wychodzi imbir z czosnkiem w tle. Sos bardzo wyrazisty, ale gdyby nie on, całość byłaby mdła, a tak wszystko smacznie współgra :) leci do ulubionych!
odpowiedz
1937 dni temu
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)