Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
 - ręcznik papierowy
 - blachę do pieczenia
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
 - tarkę o drobnych oczkach
 - praskę do czosnku
 - blender
 
Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia
Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut (najlepiej na całą noc). Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, oliwą z oliwek i mąką ziemniaczaną. Tofu dokładamy do batatów.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Całość pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach tofu obracamy, aby się równomiernie zarumieniło.
Krok 2: Przygotowujemy sos orzechowy
Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.
Krok 3: Faszerujemy bataty
Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Ciasto marchewkowe
 - Ryba z piekarnika
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Boczek pieczony
 - Jajka na miękko
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Ryba po japońsku
 - Makówki śląskie
 - Śledź w oleju
 - Guacamole
 - Piernik świąteczny
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Śledzie po kaszubsku
 - Łazanki
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Pistacjowy sernik baskijski
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (3)
843 dni temu
I znowu coś Wam się posypało z przepisem... To już kolejny z niewytłumaczalnymi zmianami, na który trafiam. Tym razem sos sojowy, który do tej pory był odmierzany łyżkami/łyżkami nagle jest w gramach...
Odpowiedz
2014 dni temu
Zaskakujący smak! Myślałem, że będą orzechowe, ale na pierwszy plan wychodzi imbir z czosnkiem w tle. Sos bardzo wyrazisty, ale gdyby nie on, całość byłaby mdła, a tak wszystko smacznie współgra :) leci do ulubionych!
Odpowiedz
2013 dni temu
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)