Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie odcedzamy na sitku i kilkukrotnie podrzucamy do góry. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Pieczemy do miękkości przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ziemniaki kroimy na mniejsze cząstki, nie obieramy.
Krok 2: Podsmażamy paprykę
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy paprykę wędzoną, kmin rzymski i miód. Dodajemy wszystkie papryki pokrojone w słupki i smażymy kilka minut, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i odrobiną papryki wędzonej, skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy cytryną. Z granatu wydrążamy pestki.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę według uznania.
Krok 4: Łączymy składniki sałatki
W misce lub na półmisku układamy rukolę i roszponkę. Następnie pokrojone ziemniaki, kolejną porcję rukoli i roszponki, pestki granatu, awokado i podsmażoną paprykę. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy dressingiem, obsypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!
Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Pieczona nadziewana papryka
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Ziemniaki Hasselback
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Serowe ziemniaki hasselback
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Banica z serem feta
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Angielski przysmak owocowy
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Wegańska chałka
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Śledź marynowany po mazursku
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Wigilijny makowiec
- Sałatka z białej fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2605 dni temu
sałatka jest obłędna ! a te sos do sałatki... pycha :) ale ja zrobilam bez kolendry bo nie przepadam za jej smakiem
odpowiedz