zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Pieczemy ziemniaki

Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie odcedzamy na sitku i kilkukrotnie podrzucamy do góry. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Pieczemy do miękkości przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ziemniaki kroimy na mniejsze cząstki, nie obieramy.

Krok 2: Podsmażamy paprykę

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy paprykę wędzoną, kmin rzymski i miód. Dodajemy wszystkie papryki pokrojone w słupki i smażymy kilka minut, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i odrobiną papryki wędzonej, skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy cytryną. Z granatu wydrążamy pestki.

Krok 3: Przygotowujemy dressing

Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę według uznania.

Krok 4: Łączymy składniki sałatki

W misce lub na półmisku układamy rukolę i roszponkę. Następnie pokrojone ziemniaki, kolejną porcję rukoli i roszponki, pestki granatu, awokado i podsmażoną paprykę. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy dressingiem, obsypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    14 dni temu
    sałatka jest obłędna ! a te sos do sałatki... pycha :) ale ja zrobilam bez kolendry bo nie przepadam za jej smakiem

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram