Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie odcedzamy na sitku i kilkukrotnie podrzucamy do góry. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Pieczemy do miękkości przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ziemniaki kroimy na mniejsze cząstki, nie obieramy.
Krok 2: Podsmażamy paprykę
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy paprykę wędzoną, kmin rzymski i miód. Dodajemy wszystkie papryki pokrojone w słupki i smażymy kilka minut, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i odrobiną papryki wędzonej, skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy cytryną. Z granatu wydrążamy pestki.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę według uznania.
Krok 4: Łączymy składniki sałatki
W misce lub na półmisku układamy rukolę i roszponkę. Następnie pokrojone ziemniaki, kolejną porcję rukoli i roszponki, pestki granatu, awokado i podsmażoną paprykę. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy dressingiem, obsypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2951 dni temu
sałatka jest obłędna ! a te sos do sałatki... pycha :) ale ja zrobilam bez kolendry bo nie przepadam za jej smakiem
Odpowiedz