Roszponka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Wegeburger z tatarem buraczanym
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!
Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!
Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!
Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!
Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!
Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!
Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.
Roszponka – co to jest?
Roszponka to rodzaj sałaty o małych, ciemnozielonych listkach. Rośnie dziko i bardzo długo traktowano ją jako chwast. Co ciekawe – rośnie na całym świecie, jednak w Polsce zagrożona jest wyginięciem. W celach kulinarnych uprawia się ją od początku XX wieku.
Jak jeść roszponkę?
Roszponkę spożywa się na surowo. Ma łagodny, nienarzucający się smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami, a zwłaszcza tymi bardziej charakternymi w smaku, jak rukola, sałata rzymska czy cykoria. Znakomicie nadaje się zarówno do sycących sałatek z dodatkiem mięsa, jak i lekkich sałatek będących dopełnieniem dania głównego.
W 100 g zawiera raptem 21 kcal. Jest źródłem witaminy A i C. Dostarcza również potasu.
Jak przyrządzić roszponkę?
Najważniejsze, by przed przyrządzeniem roszponki dokładnie ją umyć w zimnej wodzie i osuszyć np. za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowaną dodajemy do sałatek, koktajli czy smoothie. Roszponka może być głównym składnikiem dań bądź dodatkiem, a nawet ozdobnym zielonym elementem na talerzu!
Warto wiedzieć, że delikatnych listków roszponki nie należy długo przechowywać. Roszponka najlepiej będzie się czuła w lodówce, owinięta wilgotną ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Roszponka w przygotowanych daniach również nie lubi zbyt długo leżeć.
Jak podawać roszponkę?
Roszponka świetnie nadaje się do ozdabiania dań. Można na niej podać twarożek do warzywnych placków, można odrobinę roszponki dodać do sałatki ziemniaczanej lub podać na niej kluski z kaszy i koziego sera.
Wypróbuj również 5 najpopularniejszych sałatek z roszponką: