zobacz film Kotlet de volaille z masłem pieprzowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach
  • folię spożywczą
  • tłuczek do mięsa
  • głęboki garnek
  • obieraczkę do warzyw
  • rózgę kuchenną

KROK 1: Smażymy składniki farszu

Masło pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w misce i odstawiamy, by zmiękło.

Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy woda odparuje, dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany zielony pieprz i czerwone wino. Całość smażymy, aż wino całkowicie odparuje.

Podsmażone składniki zdejmujemy z patelni i odstawiamy, by ostygły.

KROK 2: Przygotowujemy mięso

Piersi kurczaka wyrównujemy, by miały jednakową grubość na całej powierzchni, a następnie przecinamy wzdłuż na pół (w płaszczyźnie poziomej), nie dochodząc do końca – tak, by powstała kieszonka z mięsa.

Przekrojone piersi układamy na desce na warstwie folii spożywczej i nakrywamy je z góry drugą warstwą folii. Mięso rozbijamy tłuczkiem (jedną jego krawędź nieco mocniej, by mięso dobrze się skleiło po zwinięciu).

KROK 3: Przygotowujemy masło pieprzowe

Miękkie masło łączymy z wystudzonymi pieczarkami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.

Na folii spożywczej formujemy pasek masła i zawijamy je w rulon. Końce rulonu mocno skręcamy i zawijamy rolkę w kolejną warstwę folii.

Rulony wkładamy do lodówki lub zamrażarki, by masło mocno stężało.

KROK 4: Faszerujemy piersi kurczaka

Schłodzone masło odwijamy z folii, przekrawamy na pół, a każdą połówkę – wzdłuż na pół. Farsz powinien zajmować połowę długości piersi kurczaka.

Pasek masła układamy na rozbitym mięsie i ciasno zawijamy, zakładając do środka bok piersi z jednej strony.

KROK 5: Smażymy de volaille

De volaille obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i w bułce, by stworzyć grubą, podwójną panierkę.

Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

KROK 6: Przygotowujemy sałatkę

Ogórek i obraną kalarepę kroimy w cienkie, podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę drobno siekamy, a szalotkę kroimy w piórka.

Syrop z agawy łączymy w misce z octem, solą i pieprzem, mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy oliwę, pokrojone warzywa i kapary. Mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy roszponkę i mieszamy całość przed wyłożeniem na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2084 dni temu
    Czekałam na pierwszą sposobność by przetestować ten przepis, ale jeśli opis składników odbiega od tego co można zobaczyć na filmie, to szkoda mojego czasu. Proporcje i lista składników do masła pieprzowego ni jak się mają do tego jak to wygląda na filmie. Przy 50 g pieprzu ma się wrażenie jakby się jadło sam pieprz. A ilość masła wychodzi tak duża, że jeszcze co najmniej 4 kotlety można z tego zrobić. Proszę bardziej skrupulatnie spisywać proporcje, bo są zupełnie inne niż te na filmie i psują całą potrawę.

    odpowiedz

  • kasiuniassss kasiuniassss
    2105 dni temu
    A gdzie film? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2104 dni temu
    Po małych zawirowaniach już jest dostępny, zapraszamy! :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!