Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- folię spożywczą
- tłuczek do mięsa
- głęboki garnek
- obieraczkę do warzyw
- rózgę kuchenną
KROK 1: Smażymy składniki farszu
Masło pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w misce i odstawiamy, by zmiękło.
Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy woda odparuje, dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany zielony pieprz i czerwone wino. Całość smażymy, aż wino całkowicie odparuje.
Podsmażone składniki zdejmujemy z patelni i odstawiamy, by ostygły.
KROK 2: Przygotowujemy mięso
Piersi kurczaka wyrównujemy, by miały jednakową grubość na całej powierzchni, a następnie przecinamy wzdłuż na pół (w płaszczyźnie poziomej), nie dochodząc do końca – tak, by powstała kieszonka z mięsa.
Przekrojone piersi układamy na desce na warstwie folii spożywczej i nakrywamy je z góry drugą warstwą folii. Mięso rozbijamy tłuczkiem (jedną jego krawędź nieco mocniej, by mięso dobrze się skleiło po zwinięciu).
KROK 3: Przygotowujemy masło pieprzowe
Miękkie masło łączymy z wystudzonymi pieczarkami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Na folii spożywczej formujemy pasek masła i zawijamy je w rulon. Końce rulonu mocno skręcamy i zawijamy rolkę w kolejną warstwę folii.
Rulony wkładamy do lodówki lub zamrażarki, by masło mocno stężało.
KROK 4: Faszerujemy piersi kurczaka
Schłodzone masło odwijamy z folii, przekrawamy na pół, a każdą połówkę – wzdłuż na pół. Farsz powinien zajmować połowę długości piersi kurczaka.
Pasek masła układamy na rozbitym mięsie i ciasno zawijamy, zakładając do środka bok piersi z jednej strony.
KROK 5: Smażymy de volaille
De volaille obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i w bułce, by stworzyć grubą, podwójną panierkę.
Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
KROK 6: Przygotowujemy sałatkę
Ogórek i obraną kalarepę kroimy w cienkie, podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę drobno siekamy, a szalotkę kroimy w piórka.
Syrop z agawy łączymy w misce z octem, solą i pieprzem, mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy oliwę, pokrojone warzywa i kapary. Mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy roszponkę i mieszamy całość przed wyłożeniem na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.
Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.
Chrupiący kurczak z orzechami pekan
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
Tradycyjny dewolaj
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Schab w sosie paprykowym
- Kurczak z chili
- Kurczak w piwnej panierce
- Zielone falafele z sosem tahini
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Zapiekanka ziemniaczana
- Zakwas na barszcz czerwony
- Banica z serem feta
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Kotleciki z tofu
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Panierowana mozzarella
- Omlet marchewkowy
- Calzone orkiszowe
- Najlepszy rosół
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Babeczki leśny mech
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Sernik cytrynowy na zimno
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Brownie z chałwą
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Gofry na dwa sposoby
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Grillowane kebabczety wołowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2016 dni temu
Czekałam na pierwszą sposobność by przetestować ten przepis, ale jeśli opis składników odbiega od tego co można zobaczyć na filmie, to szkoda mojego czasu. Proporcje i lista składników do masła pieprzowego ni jak się mają do tego jak to wygląda na filmie. Przy 50 g pieprzu ma się wrażenie jakby się jadło sam pieprz. A ilość masła wychodzi tak duża, że jeszcze co najmniej 4 kotlety można z tego zrobić. Proszę bardziej skrupulatnie spisywać proporcje, bo są zupełnie inne niż te na filmie i psują całą potrawę.
odpowiedz
2036 dni temu
A gdzie film? :)
odpowiedz
2036 dni temu
Po małych zawirowaniach już jest dostępny, zapraszamy! :)