Tradycyjny dewolaj

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tłuczek do mięsa

Przygotuj wcześniej

Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było bardzo zimne i twarde.

KROK 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 2: ZWIJAMY DEWOLAJE

Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.

KROK 3: PANIERUJEMY DEWOLAJE

Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

KROK 4: SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE

Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1612 dni temu
    Czy można mrozić takie mięso czy też kotlety? Jak je przechowywac, żeby zachowały świeżość i smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1612 dni temu
    Tak, dewolaje możesz zamrozić. Najlepiej zrobić to po panierowaniu. Możesz owinąć każdy kotlet folią spożywczą-ważne, by nie stykały się ze sobą w zamrażalniku.
  • Gość Gość
    917 dni temu
    nie
  • Gość Gość
    1630 dni temu
    Ale to dobre jezu jakies smaczne to ajj paluszki lizac smakuwa gituwa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    933 dni temu
    no ta ziom
  • Gość Gość
    2280 dni temu
    Kocham jesć jedzenie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    933 dni temu
    ja tez

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!