Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek do mięsa
Przygotuj wcześniej
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było bardzo zimne i twarde.
KROK 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: ZWIJAMY DEWOLAJE
Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.
KROK 3: PANIERUJEMY DEWOLAJE
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE
Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!
Stripsy z kurczaka
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
Czy naszła Cię ochota na klasyczne danie mięsne przyrządzone po mistrzowsku? Mamy coś dla Ciebie. I to bez względu na Twój stopień kuchennego doświadczenia. Tradycyjny devolay według przepisu Karola Okrasy to przepis, który zaliczamy do łatwych, a więc odpowiednich także dla początkujących artystów sztuki kulinarnej. Kolejna świetna wiadomość jest taka, że nasz kotlet devolay przygotujesz już w 20 minut! Oczywiście wtedy, gdy będziesz się trzymała lub trzymał wszystkich naszych wskazówek!
Devolay – klasyczne danie mięsne
Zanim przejdziemy do rozłożenia przepisu Okrasy na czynniki pierwsze, powiedzmy coś o historii tego dania. I o tym, czym właściwie dewolaje są. Otóż w ten sposób nazywamy mięsne danie powstające na bazie rozbitego mięsa drobiowego, wołowego lub wieprzowego, które zwija się w rulon i wypełnia farszem, a następnie pokrywa panierką i podsmaża. W roli farszu sprawdzają się bardzo zróżnicowane dodatki – warzywa, ser, pieczarki czy masło z ziołami.
Jak pewnie się domyślasz, dewolaje wywodzą się z kuchni francuskiej. Ich nazwa pochodzi od potrawy côtelette de volaille, czyli „kotleta z drobiu”. Za ich odkrywcę uważa się kucharza Marie-Antoine Carême. Przy tym należy zaznaczyć, że w większości państw świata dewolaje znane są jako „kotlety po kijowsku" czy „kotlety kijowskie”. Dlatego też kwestia pochodzenia dewolajów bywa przedmiotem zagorzałych sporów. Potężna frakcja miłośników tej mięsnej potrawy przypisuje jej pochodzenie wschodnie!
Zostawmy jednak na boku to, co dzieli i przejdźmy do tego, co może połączyć wszystkich miłośników dewolajów. Czyli autorskiego przepisu Karola Okrasy!
Sprawdzony przepis na devolay (dewolaj) Karola Okrasy
Jeśli miałaś lub miałeś jakieś wątpliwości związane z realizacją przepisu na devolay – jesteśmy tu, aby je rozwiać. Od czego więc zacząć przygotowywanie pysznego dewolaja? Zgodnie z przepisem – od dokładnego rozbicia piersi z kurczaka z użyciem tłuczka do mięsa. I tu nasuwa się pytanie – co zrobić, gdy w ostatniej chwili uświadomisz sobie, że nie masz w domu tego narzędzia? Nie panikuj. Możliwości masz sporo. Tymczasowym tłuczkiem do devolaya może stać się np. plastikowa butelka wypełniona wodą, wałek do ciasta czy deska do krojenia. Mała podpowiedź – jeśli obawiasz się poszarpanego pod naporem ciosów mięsa, możesz włożyć je do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą, by nieco je zabezpieczyć.
Mięso rozbite? Doskonale. Patrząc w nasz przepis na devolay, przekonasz się, że nadeszła pora na masło. Zanim jednak zaczniesz je ciąć, włóż je do lodówki, aby stało się twarde. Masło w takiej właśnie formie najłatwiej będzie Ci pokroić na kawałeczki, które musisz umieścić na rozbitym mięsie. Co więcej – nie roztopi się od razu, gdy zaczniesz podsmażać dewolaja. Gdy operacja rozmieszczania masła zakończy się powodzeniem, zgodnie z przepisem na dewolaje zacznij zawijać mięso z masłem. Zawijanie to sprawa wielkiej wagi – wpływa nie tylko na estetykę potrawy, ale też „stabilność” farszu oraz łatwość smażenia. W pierwszej kolejności zawiń więc krótsze boki filetu do środka. Uważaj na masło. Teraz możesz zacząć dokładnie zawijać dewolaja od dolnej krawędzi. Interesuje Cię ciasno zwinięty rulon, który z jednej strony będzie grubszy. To nie koniec. Pamiętaj, że w trakcie zawijania musisz dociskać mięso. Niektórzy kucharze posługują się dodatkowo wykałaczką, która gwarantuje, że podczas smażenia nie dojdzie do nieszczęśliwego wypadku (czyli rozwinięcia się roladki). Zanim jednak przejdziemy do smażenia devolaya, najpierw czeka nas panierowanie.
Jak zrobić devolay? Panierowanie
Jeśli uważnie śledzisz nasz poradnik pod tytułem „jak zrobić dewolaje”, wiesz już, o czym teraz będzie. Oczywiście o panierowaniu. Przyszykuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą, do trzeciej wbij jajka, które musisz rozbełtać. Zgodnie z tym, co radzi Okrasa – każdego dewolaja obtocz dwukrotnie w mące, raz w jajku i raz w bułce. Koniecznie w tej właśnie kolejności. Jak zrobić dewolaja, to tylko po mistrzowsku, dbając o każdy szczegół!
Jak smażyć dewolaje?
Zastanawiasz się, jak smażyć dewolaje pokryte panierką? Wyjaśniamy. Jak wiesz z naszego przepisu, w pierwszej kolejności roztop na patelni nieco smalcu (który możesz zastąpić też innym tłuszczem). Wtedy możesz spokojnie umieścić dewolaje na patelni. Jak długo smażyć dewolaje? Aż nabiorą apetycznego, złotego koloru. Jeśli chodzi o dokładny czas, może ona różnić się w zależności od sytuacji. Po podsmażeniu zdejmij dewolaje z patelni. Teraz możesz podać je ze swoimi ukochanymi dodatkami. Co pasuje do tej klasycznej potrawy? Możliwości masz sporo. Przede wszystkim pomyśl o ziemniakach – gotowanych, puree, pieczonych czy frytkach. Dewolaje ponadto dobrze wypadają w towarzystwie ryżu i kaszy. Nie zapominaj też o warzywach – mizerii, buraczkach, surówkach i sałatkach. Doskonałe zwieńczenie potrawy może stanowić dobrze dobrany sos. Dewolaje mogą smakować jeszcze lepiej z sosem pieczarkowym, pieczeniowym, koperkowym czy musztardowym.
Jak pokroić pierś z kurczaka na devolaye?
Jeśli marzy Ci przygotowanie najlepszych na świecie dewolajów, pewnie zastanawiasz się, jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje, jeśli nie dysponujesz gotowym filetem. Na samym początku zatem oczyść i osusz pierś. Usuń żyłki i pozbądź się tłuszczu. Teraz, z wykorzystaniem ostrego noża, zacznij kroić mięso, na desce do krojenia, przytrzymując pierś jedną dłonią. Płaska strona piersi powinna znaleźć się na dole. Teraz przekrój pierś wzdłuż. Chcesz otrzymać dwa plastry o bardzo zbliżonej grubości. Oto wszystko, co musisz wiedzieć w temacie, jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje! Teraz śmiało możesz przejść do etapu następnego, a zatem rozbijania mięsa.
Wydaje nam się, że doskonale wiesz już, jak przygotować tradycyjne dewolaje według pomysłu Kuchni Lidla. Teraz zachęcamy Cię do zapoznania się z innymi ciekawymi sposobami podania tego specjału. W pierwszej kolejności rzuć okiem na przepis na kotlet de volaille z masłem pieprzowym. To pyszny devolay, w którego farszu mieszka masło pieprzowe oraz pieczarka. Co więcej – Karol Okrasa rozwiązuje za nas kwestię, co podawać do dewolajów, podrzucając nam przepis na pyszną sałatkę obiadową na bazie syropu z agawy, kalarepy, ogórka, papryki i szalotki. Miłośnik i miłośniczka dewolajów polubią też na pewno przepis na chrupiącego kurczaka z orzechami pekan, przypadnie im do gustu również pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią. To przepis godny największej uczty i najważniejszej okazji! A wracając do zawijanych potraw – może zainteresuje Cię również przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Albo też roladki z wędzonego łososia z jabłkiem lub pilaw z roladkami z cukinii. Jesteśmy pewni, że znajdziesz coś dla siebie – bez względu na to, czy gustujesz w drobiowych potrawach, czy może przemawiają do Ciebie warzywne lub rybne zawijasy.
Przekonaj się, jak dobry może być devolay – albo dewolaj, jak wolisz – przygotowany wraz z Kuchnią Lidla. A potem sięgnij po inne fascynujące przepisy znajdujące się w naszej wielkiej księdze przepisów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
129 dni temu
Niemcy nie mają pojęcia jak smacznie zrobić potrawy mięsne, lepiej niech uczą się od innych narodów z ich przepisów
odpowiedz
1798 dni temu
Czy można mrozić takie mięso czy też kotlety? Jak je przechowywac, żeby zachowały świeżość i smak?
odpowiedz
1798 dni temu
Tak, dewolaje możesz zamrozić. Najlepiej zrobić to po panierowaniu. Możesz owinąć każdy kotlet folią spożywczą-ważne, by nie stykały się ze sobą w zamrażalniku.
1103 dni temu
nie
1816 dni temu
Ale to dobre jezu jakies smaczne to ajj paluszki lizac smakuwa gituwa
odpowiedz
1119 dni temu
no ta ziom
2466 dni temu
Kocham jesć jedzenie
odpowiedz
1119 dni temu
ja tez