Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek do mięsa
Przygotuj wcześniej
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było bardzo zimne i twarde.
KROK 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: ZWIJAMY DEWOLAJE
Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.
KROK 3: PANIERUJEMY DEWOLAJE
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE
Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!
Stripsy z kurczaka
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
- Pyszne ciasto gryczane
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Minipizza z kabanosami
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Duet nalewkowy
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Sernik na zimno z malinami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Smażony makaron stir fry
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Risotto alla milanese
- Jabłkowy chutney z piwem
- Pesto z kolendry
- Pesto z jarmużu
- Sałatka z pomelo
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Crostini z szynką i melonem
- Pesto z rukoli
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Trifle makaronikowe
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
70 dni temu
Niemcy nie mają pojęcia jak smacznie zrobić potrawy mięsne, lepiej niech uczą się od innych narodów z ich przepisów
odpowiedz
1739 dni temu
Czy można mrozić takie mięso czy też kotlety? Jak je przechowywac, żeby zachowały świeżość i smak?
odpowiedz
1739 dni temu
Tak, dewolaje możesz zamrozić. Najlepiej zrobić to po panierowaniu. Możesz owinąć każdy kotlet folią spożywczą-ważne, by nie stykały się ze sobą w zamrażalniku.
1044 dni temu
nie
1756 dni temu
Ale to dobre jezu jakies smaczne to ajj paluszki lizac smakuwa gituwa
odpowiedz
1060 dni temu
no ta ziom
2406 dni temu
Kocham jesć jedzenie
odpowiedz
1060 dni temu
ja tez