Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • głęboką blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Marynujemy kurczaka

Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.

Krok 2: Pieczemy kurczaka

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.

Krok 3: Dzielimy kurczaka na części

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Łukasz Wiśniowski

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami

Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw

Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami

Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    618 dni temu
    Jakiś redaktor by sie tu przydał - tekst jest średnio zrozumiały. Np. co oznacza "napełnianie kurczaka ząbkami czosnku"...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Oznacza to, że kurczaka należy nadziać czosnkiem przed pieczeniem.
  • Małgosia Małgosia
    1381 dni temu
    Jak patrzę na zdjęcia to od razu robię się głodna! Muszę wypróbować ten przepis na niedzielny obiad. W niedizlę na stole nie może zabraknąć pyszne jedzonka i perły bezalkoholowej. Czuję, że ten kurczak będzie idealny!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!