Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- głęboką blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Marynujemy kurczaka
Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.
Krok 3: Dzielimy kurczaka na części
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.
Zobacz podobne
przepisy
Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!
Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!
Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.
Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Kurczak z chili
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Kurczak tandoori
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Owsianka na mleku
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Ryba z warzywami w papilocie
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Pasta pomidorowa
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Risotto alla milanese
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Suflety z serem munster
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
369 dni temu
Jakiś redaktor by sie tu przydał - tekst jest średnio zrozumiały. Np. co oznacza "napełnianie kurczaka ząbkami czosnku"...?
odpowiedz
367 dni temu
Oznacza to, że kurczaka należy nadziać czosnkiem przed pieczeniem.
1132 dni temu
Jak patrzę na zdjęcia to od razu robię się głodna! Muszę wypróbować ten przepis na niedzielny obiad. W niedizlę na stole nie może zabraknąć pyszne jedzonka i perły bezalkoholowej. Czuję, że ten kurczak będzie idealny!
odpowiedz