Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- głęboką blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Marynujemy kurczaka
Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.
Krok 2: Pieczemy kurczaka
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.
Krok 3: Dzielimy kurczaka na części
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
726 dni temu
Jakiś redaktor by sie tu przydał - tekst jest średnio zrozumiały. Np. co oznacza "napełnianie kurczaka ząbkami czosnku"...?
Odpowiedz
724 dni temu
Oznacza to, że kurczaka należy nadziać czosnkiem przed pieczeniem.
1489 dni temu
Jak patrzę na zdjęcia to od razu robię się głodna! Muszę wypróbować ten przepis na niedzielny obiad. W niedizlę na stole nie może zabraknąć pyszne jedzonka i perły bezalkoholowej. Czuję, że ten kurczak będzie idealny!
Odpowiedz