Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • głęboką blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Marynujemy kurczaka

Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.

Krok 2: Pieczemy kurczaka

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.

Krok 3: Dzielimy kurczaka na części

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Małgosia Małgosia
    26 dni temu
    Jak patrzę na zdjęcia to od razu robię się głodna! Muszę wypróbować ten przepis na niedzielny obiad. W niedizlę na stole nie może zabraknąć pyszne jedzonka i perły bezalkoholowej. Czuję, że ten kurczak będzie idealny!

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!