zobacz film Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub większy garnek
  • blender

Krok 1: Dusimy uda

Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na patelni grillowej z podgrzaną niewielką ilością oleju układamy uda skórą do dołu. Obsmażamy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni i układamy na dnie żeliwnego naczynia, ustawionego na średnim ogniu. Dodajemy gałązki bazylii, masło pokrojone w kostkę, suszone oregano. Kiedy masło się rozpuści, uda zalewamy białym winem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Zagotowujemy. Następnie dusimy na małym ogniu przez 45 minut pod przykryciem. Sos, który powstanie podczas duszenia udek odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Krok 2: Przygotowujemy sałatkę

Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.

Zamarynowaną cukinię i paprykę grillujemy z obu stron około 10-15 minut. Przekładamy je na talerz. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy z powrotem do miski, w której się marynowały. Dodajemy dymki pokrojone w kostkę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma listkami świeżej bazylii.

Krok 3: Parujemy ziemniaczki

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.

Krok 5: Podajemy danie

Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    3402 dni temu
    Bardzo smaczne!!! Polecamy

    odpowiedz

  • M M
    3589 dni temu
    Zrobilam na niedzielny obiad i danie wyszło naprawdę smaczne. Zamiast żółtej papryki dalam pieczarki, a cebulę celowo pominelam. Do mięsa nie dawalam imbiru bo nie lubie. Mimo wszystko rewelacja. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Elq, dziękujemy za sugestię. Z pewnością ją rozważmy :)

    odpowiedz

  • Elq Elq
    3597 dni temu
    Proszę o podawanie porcji i kalorii do Waszych pysznych przepisów.

    odpowiedz

  • maagdam2005 maagdam2005
    3598 dni temu
    Wygląda apetycznie !!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3601 dni temu
    Pyszne. Polecam gorąco :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3601 dni temu
    Ja_nino, w tym przepisie papryka i ziemniaki są istotnym elementem dania. Możesz zamienić je na inne warzywa, jednak wpłynie to na ostateczny smak potrawy. Jeśli nie masz pod ręką wina, możesz je pominąć zastępując wodą, jednak to także znacznie wpłynie na smak.

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3602 dni temu
    Mam zamiar przygotować to danie, tylko te młode ziemniaki francuskie, papryka - o tej porze roku - też tylko z importu, czy nie można byłoby użyć warzyw innych dostępnych (marchew, pietruszka czy seler) lub np. mrożonych? Tylko wina aktualnie nie mam - czy da radę bez niego? Albo jak kupię butelkę i użyję te 150 ml (i nie zamierzam reszty wypić) jak właściwie i jak długo mogę je przechować?

    odpowiedz

  • Julian Gość Julian Gość
    3603 dni temu
    No powiem ci Panie Okrasa że dałeś popis jeśli chodzi o to danie !!, super są te ziemniaczki z masłem , mniam mniam

    odpowiedz

  • oskar oskar
    3603 dni temu
    pycha

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!