Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub większy garnek
- blender
Krok 1: Dusimy uda
Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Na patelni grillowej z podgrzaną niewielką ilością oleju układamy uda skórą do dołu. Obsmażamy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni i układamy na dnie żeliwnego naczynia, ustawionego na średnim ogniu. Dodajemy gałązki bazylii, masło pokrojone w kostkę, suszone oregano. Kiedy masło się rozpuści, uda zalewamy białym winem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Zagotowujemy. Następnie dusimy na małym ogniu przez 45 minut pod przykryciem. Sos, który powstanie podczas duszenia udek odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Krok 2: Przygotowujemy sałatkę
Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.
Zamarynowaną cukinię i paprykę grillujemy z obu stron około 10-15 minut. Przekładamy je na talerz. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy z powrotem do miski, w której się marynowały. Dodajemy dymki pokrojone w kostkę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma listkami świeżej bazylii.
Krok 3: Parujemy ziemniaczki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.
Krok 4: Przygotowujemy sos
Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.
Krok 5: Podajemy danie
Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Pikantny kebab z sosem jogurtowym
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Bułki maślane
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Babeczki red velvet
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Łosoś w warzywach na ostro
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Wegański falafel burger z portobello
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Wegański tatar
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Cukiniowe pizze
- Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
- Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
- Sorbet z mango, bananów i limonek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3402 dni temu
Bardzo smaczne!!! Polecamy
odpowiedz
3589 dni temu
Zrobilam na niedzielny obiad i danie wyszło naprawdę smaczne. Zamiast żółtej papryki dalam pieczarki, a cebulę celowo pominelam. Do mięsa nie dawalam imbiru bo nie lubie. Mimo wszystko rewelacja. Polecam
odpowiedz
3595 dni temu
Elq, dziękujemy za sugestię. Z pewnością ją rozważmy :)
odpowiedz
3597 dni temu
Proszę o podawanie porcji i kalorii do Waszych pysznych przepisów.
odpowiedz
3598 dni temu
Wygląda apetycznie !!!
odpowiedz
3601 dni temu
Pyszne. Polecam gorąco :)
odpowiedz
3601 dni temu
Ja_nino, w tym przepisie papryka i ziemniaki są istotnym elementem dania. Możesz zamienić je na inne warzywa, jednak wpłynie to na ostateczny smak potrawy. Jeśli nie masz pod ręką wina, możesz je pominąć zastępując wodą, jednak to także znacznie wpłynie na smak.
odpowiedz
3602 dni temu
Mam zamiar przygotować to danie, tylko te młode ziemniaki francuskie, papryka - o tej porze roku - też tylko z importu, czy nie można byłoby użyć warzyw innych dostępnych (marchew, pietruszka czy seler) lub np. mrożonych? Tylko wina aktualnie nie mam - czy da radę bez niego? Albo jak kupię butelkę i użyję te 150 ml (i nie zamierzam reszty wypić) jak właściwie i jak długo mogę je przechować?
odpowiedz
3603 dni temu
No powiem ci Panie Okrasa że dałeś popis jeśli chodzi o to danie !!, super są te ziemniaczki z masłem , mniam mniam
odpowiedz
3603 dni temu
pycha
odpowiedz