zobacz film Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub większy garnek
  • blender

Duszone uda

Uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na patelni grillowej z podgrzaną niewielką ilością oleju układamy uda skórą do dołu. Obsmażamy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni i układamy na dnie żeliwnego naczynia, ustawionego na średnim ogniu. Dodajemy gałązki bazylii, masło, suszone oregano. Kiedy masło się rozpuści, uda zalewamy białym winem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Zagotowujemy. Następnie dusimy na małym ogniu przez 45 minut pod przykryciem.

Sałatka

Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.

Zamarynowaną cukinię i paprykę grillujemy z obu stron około 10-15 minut. Przekładamy je na talerz. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy z powrotem do miski, w której się marynowały. Dodajemy pokrojone dymki. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma listkami świeżej bazylii.

Parowane ziemniaczki

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.

Sos

Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy.\, następnie sosem polewamy kurczaka.

Jak podawać

Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy kawałki sera mozzarella.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1179 dni temu
    Bardzo smaczne!!! Polecamy

    odpowiedz

  • M M
    1365 dni temu
    Zrobilam na niedzielny obiad i danie wyszło naprawdę smaczne. Zamiast żółtej papryki dalam pieczarki, a cebulę celowo pominelam. Do mięsa nie dawalam imbiru bo nie lubie. Mimo wszystko rewelacja. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1372 dni temu
    Elq, dziękujemy za sugestię. Z pewnością ją rozważmy :)

    odpowiedz

  • Elq Elq
    1374 dni temu
    Proszę o podawanie porcji i kalorii do Waszych pysznych przepisów.

    odpowiedz

  • maagdam2005 maagdam2005
    1374 dni temu
    Wygląda apetycznie !!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1377 dni temu
    Pyszne. Polecam gorąco :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    Ja_nino, w tym przepisie papryka i ziemniaki są istotnym elementem dania. Możesz zamienić je na inne warzywa, jednak wpłynie to na ostateczny smak potrawy. Jeśli nie masz pod ręką wina, możesz je pominąć zastępując wodą, jednak to także znacznie wpłynie na smak.

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1378 dni temu
    Mam zamiar przygotować to danie, tylko te młode ziemniaki francuskie, papryka - o tej porze roku - też tylko z importu, czy nie można byłoby użyć warzyw innych dostępnych (marchew, pietruszka czy seler) lub np. mrożonych? Tylko wina aktualnie nie mam - czy da radę bez niego? Albo jak kupię butelkę i użyję te 150 ml (i nie zamierzam reszty wypić) jak właściwie i jak długo mogę je przechować?

    odpowiedz

  • Julian Gość Julian Gość
    1379 dni temu
    No powiem ci Panie Okrasa że dałeś popis jeśli chodzi o to danie !!, super są te ziemniaczki z masłem , mniam mniam

    odpowiedz

  • oskar oskar
    1379 dni temu
    pycha

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram