
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- blender
- 8 wykałaczek
- 2 naczynia żaroodporne
- drewnianą łyżkę
- rękaw cukierniczy
- kawałek ręcznika papierowego
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół)
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i rozgnieć na purée za pomocą tłuczka.
Pieczona papryka
Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.
Faszerowane piersi
Do blendera przekładamy garść rukoli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, miksujemy. Dodajemy drugą garść rukoli wraz z łyżką oliwy, miksujemy. Dodajemy 120 g sera koziego oraz 2-3 łyżki startego na tarce sera grana padano. Składnik miksujemy. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy wzdłuż, nie przecinając ich do końca, tworzymy tzw. kieszonki. Filety doprawiamy pieprzem i solą z obu stron i faszerujemy sosem z rukoli i koziego sera. Niewielką ilość sosu pozostawiamy. Filety spinamy za pomocą wykałaczek tak, żeby farsz był zamknięty wewnątrz mięsa. Farszem smarujemy całą powierzchnię piersi z zewnątrz. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Filety wraz z gałązkami tymianku układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch filetów polewamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C (góra i dół), pieczemy 15-20 minut. Z upieczonych piersi kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Mięso odstawiamy na 5 minut do wystygnięcia.
Ziemniaczki dauphine
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Kiedy masło się rozpuści, do składników dodajemy przesianą mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, gotując na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Ciasto przekładamy do czystej miski.
W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka. Niewielką ilość roztrzepanych jajek dodajemy do ciasta, energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałe jaja, cały czas mieszając.
Do ciasta dodajemy ciepłe, rozgniecione na purée ziemniaki. Mieszamy, by purée dobrze połączyło się z ciastem. Dodajemy 2 szczypty startej gałki muszkatołowej, niewielką ilość soli i pieprzu. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180°C. Masę z ziemniaków i ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego.
Ciasto wyciskamy powoli z rękawa cukierniczego, odkrawamy ostrym nożem i wrzucamy do gorącego oleju. Każdy kawałek ciasta powinien mieć około 2 cm długości. Małe kawałki masy smażymy około 2-3 minut do momentu zarumienienia. Ciasto smażymy w kilku etapach tak, aby równomiernie się usmażyło. Usmażone ziemniaczki odcedzamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym. Ziemniaczki posypujemy odrobiną soli. Ręcznik papierowy wyjmujemy z naczynia. Naczynie żaroodporne z ziemniakami chwilę przed podaniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C. Pieczemy około 5 minut.
Sałatka
Minisałaty kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy część posiekanej pietruszki i połowę przygotowanej ilości szczypiorku, mieszamy.
Sos
Do miski przekładamy biojogurt, majonez, szczyptę papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałą posiekany szczypiorek oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki.
Jak podawać
Sałatkę układamy na talerzu. Na niej układamy paseczki wcześniej upieczonej papryki, skrapiamy sosem jogurtowym. Upieczone filety kroimy w plastry na ukos. Układamy je na sałacie, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z ziemniaczkami w miseczce.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Komentarze (16)
3072 dni temu
Piersi doskonałe a wydawało się że farsz jest zbyt gorzki. Ale po upieczeniu smak złagodniał i faktycznie wystarczyło 20 minut. Na ziemniaczki nie starczyło mi czasu, podałam z ziemniakami pieczony z solą morską. Danie łatwe i szybkie.
odpowiedz
3161 dni temu
udane danie polecam smaczne żona zadowolona z niedzielnej niespodzianki
odpowiedz
3168 dni temu
Drogi Gościu, mąka tortowa będzie najlepsza, ale możesz zastąpić ją inną mąką pszenną o zbliżonym typie. Kozi ser natomiast nadaje daniu charakterystycznego smaku i nie radzimy stosować w jego przypadku zamiennika.
odpowiedz
3168 dni temu
Wczoraj moja żona zrobiła to danie. pierś bez sosu trochę nudna ale sos świetnie się z nią komponuje. A ziemniaczki po prostu super.
odpowiedz
3168 dni temu
.... tylko piersi potrzebowały 2x więcej czasu w piekarniku niż tutaj jest napisane, ale to pewnie zależy od ich wielkości i od piekarnika.
odpowiedz
3168 dni temu
Wszystko wyszło przepyszne, smaki idealnie się komponują. Właśnie jesteśmy po obiedzie :) Kurczak z farszem rewelacyjny i wcale nie wyszedł mi gorzki. Przygotowanie ziemniaków trochę pracochłonne, ale warto. Mniam :)
odpowiedz
3169 dni temu
Piersi wyszły tak gorzkie, że danie nie do zjedzenia, zmarnowane 3 piersi rukola i ser kozi, wszystko kupione w lidlu :(
odpowiedz
3169 dni temu
Przepis na ziemniaki dauphine ŚWIETNY!!! Ziemiaki z wierzchu chrupiące, wewnątrz delikatne... BOMBA!
odpowiedz
3170 dni temu
Jaki ser można dać zamiennie zamiast koziego?
odpowiedz
3170 dni temu
Musi być mąka pszenna tortowa?
odpowiedz
3170 dni temu
Piersi kurczaka po 15 minutach było jeszcze w najgrubszym miejscu surowe. Niemniej jednak przepis świetny.
odpowiedz
3172 dni temu
Fajnie by było coś takiego zrobić, ale niestety w moim Lidlu nie uświadczysz piersi z kurczaka... Nawet plakietki na lodówce nie było, jakby wycofali...
odpowiedz
3173 dni temu
Dlaczego w przepisie jest podane, że składniki sałaty należy pokroić? - Przecież sałaty nie wolno kroić, bo tworzy się z niej "bagienko"...
odpowiedz
3174 dni temu
Drogi Gościu, taki czas pieczenia powinien wystarczyć, ale jak w przypadku każdego mięsa, należy kontrolować stopień wypieczenia. Jeśli po upływie 15 minut filety dalej będą niedopieczone, należy ten czas nieco wydłużyć.
odpowiedz
3174 dni temu
Naprawdę wystarczy piec kurczaka TYLKO 10-15 minut?
odpowiedz
3175 dni temu
Oj przepis pyszny ale jeśli chodzi o ziemniaczki to niestety , chyba udam się po gotowe do sklepu i tylko rzucę na głęboki olej :):):):)) przy tych co Pascal robi trochę dużo pracy
odpowiedz
zobacz wszystkie