Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • blender
  • 8 wykałaczek
  • 2 naczynia żaroodporne
  • drewnianą łyżkę
  • rękaw cukierniczy
  • kawałek ręcznika papierowego
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół)

Przygotuj wcześniej

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i rozgnieć na purée za pomocą tłuczka.

Pieczona papryka

Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

Faszerowane piersi

Do blendera przekładamy garść rukoli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, miksujemy. Dodajemy drugą garść rukoli wraz z łyżką oliwy, miksujemy. Dodajemy 120 g sera koziego oraz 2-3 łyżki startego na tarce sera grana padano. Składnik miksujemy. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy wzdłuż, nie przecinając ich do końca, tworzymy tzw. kieszonki. Filety doprawiamy pieprzem i solą z obu stron i faszerujemy sosem z rukoli i koziego sera. Niewielką ilość sosu pozostawiamy. Filety spinamy za pomocą wykałaczek tak, żeby farsz był zamknięty wewnątrz mięsa. Farszem smarujemy całą powierzchnię piersi z zewnątrz. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Filety wraz z gałązkami tymianku układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch filetów polewamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C (góra i dół), pieczemy 15-20 minut. Z upieczonych piersi kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Mięso odstawiamy na 5 minut do wystygnięcia.

Ziemniaczki dauphine

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Kiedy masło się rozpuści, do składników dodajemy przesianą mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, gotując na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Ciasto przekładamy do czystej miski.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka. Niewielką ilość roztrzepanych jajek dodajemy do ciasta, energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałe jaja, cały czas mieszając.

Do ciasta dodajemy ciepłe, rozgniecione na purée ziemniaki. Mieszamy, by purée dobrze połączyło się z ciastem. Dodajemy 2 szczypty startej gałki muszkatołowej, niewielką ilość soli i pieprzu. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180°C. Masę z ziemniaków i ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego.

Ciasto wyciskamy powoli z rękawa cukierniczego, odkrawamy ostrym nożem i wrzucamy do gorącego oleju. Każdy kawałek ciasta powinien mieć około 2 cm długości. Małe kawałki masy smażymy około 2-3 minut do momentu zarumienienia. Ciasto smażymy w kilku etapach tak, aby równomiernie się usmażyło. Usmażone ziemniaczki odcedzamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym. Ziemniaczki posypujemy odrobiną soli. Ręcznik papierowy wyjmujemy z naczynia. Naczynie żaroodporne z ziemniakami chwilę przed podaniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C. Pieczemy około 5 minut.

Sałatka

Minisałaty kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy część posiekanej pietruszki i połowę przygotowanej ilości szczypiorku, mieszamy.

Sos

Do miski przekładamy biojogurt, majonez, szczyptę papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałą posiekany szczypiorek oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki.

Jak podawać

Sałatkę układamy na talerzu. Na niej układamy paseczki wcześniej upieczonej papryki, skrapiamy sosem jogurtowym. Upieczone filety kroimy w plastry na ukos. Układamy je na sałacie, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z ziemniaczkami w miseczce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • marg marg
    3498 dni temu
    Piersi doskonałe a wydawało się że farsz jest zbyt gorzki. Ale po upieczeniu smak złagodniał i faktycznie wystarczyło 20 minut. Na ziemniaczki nie starczyło mi czasu, podałam z ziemniakami pieczony z solą morską. Danie łatwe i szybkie.

    odpowiedz

  • Grzegorz Szczecin Grzegorz Szczecin
    3587 dni temu
    udane danie polecam smaczne żona zadowolona z niedzielnej niespodzianki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3594 dni temu
    Drogi Gościu, mąka tortowa będzie najlepsza, ale możesz zastąpić ją inną mąką pszenną o zbliżonym typie. Kozi ser natomiast nadaje daniu charakterystycznego smaku i nie radzimy stosować w jego przypadku zamiennika.

    odpowiedz

  • Dawid Dawid
    3594 dni temu
    Wczoraj moja żona zrobiła to danie. pierś bez sosu trochę nudna ale sos świetnie się z nią komponuje. A ziemniaczki po prostu super.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3594 dni temu
    .... tylko piersi potrzebowały 2x więcej czasu w piekarniku niż tutaj jest napisane, ale to pewnie zależy od ich wielkości i od piekarnika.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3594 dni temu
    Wszystko wyszło przepyszne, smaki idealnie się komponują. Właśnie jesteśmy po obiedzie :) Kurczak z farszem rewelacyjny i wcale nie wyszedł mi gorzki. Przygotowanie ziemniaków trochę pracochłonne, ale warto. Mniam :)

    odpowiedz

  • majkelGość majkelGość
    3595 dni temu
    Piersi wyszły tak gorzkie, że danie nie do zjedzenia, zmarnowane 3 piersi rukola i ser kozi, wszystko kupione w lidlu :(

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    3596 dni temu
    Przepis na ziemniaki dauphine ŚWIETNY!!! Ziemiaki z wierzchu chrupiące, wewnątrz delikatne... BOMBA!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Jaki ser można dać zamiennie zamiast koziego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Musi być mąka pszenna tortowa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Piersi kurczaka po 15 minutach było jeszcze w najgrubszym miejscu surowe. Niemniej jednak przepis świetny.

    odpowiedz

  • Pablo Pablo
    3598 dni temu
    Fajnie by było coś takiego zrobić, ale niestety w moim Lidlu nie uświadczysz piersi z kurczaka... Nawet plakietki na lodówce nie było, jakby wycofali...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3599 dni temu
    Dlaczego w przepisie jest podane, że składniki sałaty należy pokroić? - Przecież sałaty nie wolno kroić, bo tworzy się z niej "bagienko"...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Drogi Gościu, taki czas pieczenia powinien wystarczyć, ale jak w przypadku każdego mięsa, należy kontrolować stopień wypieczenia. Jeśli po upływie 15 minut filety dalej będą niedopieczone, należy ten czas nieco wydłużyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3600 dni temu
    Naprawdę wystarczy piec kurczaka TYLKO 10-15 minut?

    odpowiedz

  • PikoloGość PikoloGość
    3601 dni temu
    Oj przepis pyszny ale jeśli chodzi o ziemniaczki to niestety , chyba udam się po gotowe do sklepu i tylko rzucę na głęboki olej :):):):)) przy tych co Pascal robi trochę dużo pracy

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Faszerowana pierś z kurczaka – najczęstsze pytania, które możesz zadać, zanim zaczniesz gotować

Faszerowana pierś z kurczaka – to wydaje się dość trudne, prawda? Z piersi przecież robi się kotlety, ewentualnie kroi się mięso i smaży, by dodać je do sałatki czy makaronu. Ale faszerowanie? To z pewnością wymaga mnóstwa pracy. Z pewnością zdziwi Cię więc, że piersi faszerowane to danie proste, z którym poradzi sobie nawet osoba dopiero rozpoczynająca eksperymenty kuchenne.

Możesz jednak mieć kilka pytań, które nie będą dawały Ci spokoju w trakcie gotowania. Na przykład czy faszerowana pierś z kurczaka w piekarniku zbytnio nie wyschnie. Albo czy farsz będzie odpowiednio skomponowany z mięsem. Czy jego konsystencja pozwoli utrzymać się w środku, czy też faszerowana pierś z kurczaka okaże się pozbawiona jakiegokolwiek nadzienia, bo to szybko wypłynie z mięsnej kieszonki. Nie martw się – na pytania, jak przygotować faszerowane piersi z kurczaka, w jaki sposób je nadziać i jak piec, odpowiemy wyczerpująco w tym tekście.

Dzięki temu pierś z kurczaka, faszerowana rukolą, kozim serem i przyprawami, stanie się Twoim ulubionym, wcale nie tak trudnym do zrobienia, daniem. Ten obiad możesz podać rodzinie i najbliższym każdego dnia, ale też podczas bardziej uroczystych spotkań. Wszystko dlatego, że piersi z kurczaka, faszerowane i pieczone, wyglądają niezwykle efektownie. Jak zrobić nadziewane filety z kurczaka na obiad? Podpowiadamy!

Jak zrobić kieszonki z fileta? To prostsze, niż myślisz

Podstawową czynnością, którą musisz wykonać podczas gotowania faszerowanych piersi z kurczaka, jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Kieszonki z fileta z kurczaka mogą wydawać się trudne do zrobienia – mięso jest przecież delikatne i niewiele potrzeba, by przekroić je za bardzo, niszcząc przy tym całe danie. Pierś faszerowana z piekarnika wyszłaby wtedy sucha, bo farsz szybko opuściłby mięso, rozlewając się na blaszce. Na szczęście to tylko w teorii wydaje się takie skomplikowane. Praktyka jest dużo prostsza – wystarczy kilka sprawnych ruchów i masz swoje sakiewki z fileta z kurczaka.

Zacznij od umycia mięsa. Następnie osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym i oczyść ze wszystkich błonek, które widzisz na mięsie. Dzięki temu faszerowana pierś z kurczaka w sosie będzie wyglądać dobrze.

Zanim doprawisz kurczaka, utwórz z niego kieszonki. Jak? Przetnij mięso wzdłuż, jednak zwróć uwagę na to, by nie robić tego do końca. Nóż powinien utworzyć tylko miejsce do włożenia farszu. Po tej czynności możesz zająć się dodawaniem przypraw i farszu.

Czy z indyka również zrobisz takie kieszonki? Tak, jednak pamiętaj, że pierś indyka jest większa, a samo mięso tego ptaka dużo suchsze. Dlatego zadbaj o to, by miało w sobie więcej tłuszczu, na przykład masła. Ze względu na wielkość piersi z indyka, takie kieszonki muszą też piec się dłużej – co najmniej pół godziny. Z kolei faszerowane piersi z kurczaka upieczesz w 15-20 minut.

Jak piec faszerowane piersi z kurczaka? Zadbaj o odpowiedni farsz!

Pierś kurczaka, nadziewana wybranym przez Ciebie farszem – w tym przypadku rukolą i serem kozim – powinna dobrze upiec się w piekarniku, by uniknąć surowego mięsna, a jednocześnie nie przeciągnąć mięsa. Pierś faszerowana, jeśli zostanie nieodpowiednio potraktowana, może przecież okazać się zbyt sucha, gumowa, po prostu niesmaczna. A tego na talerzu nikt by nie chciał zobaczyć.

O czym pamiętać, przygotowując to danie? Przede wszystkim o odpowiedniej ilości farszu. Nie obawiaj się, że nadziewana pierś z kurczaka pęknie od nadmiaru sosu i zrobi bałagan w piekarniku. Faszerowany filet z kurczaka musi być dobrze nawilżony, by mięso wyszło soczyste i jędrne. Zadbaj więc o to, by w kieszonce znalazła się słuszna ilość farszu.

A co później? Zabezpiecz go przed wydostaniem się na zewnątrz! Faszerowana pierś z kurczaka z piekarnika musi być spięta za pomocą wykałaczek bądź też ciasno związana sznurkiem. Dzięki temu sos z niej nie wyleci nawet w trakcie pieczenia, gdy mięso zacznie się zmieniać pod wpływem temperatury. Pozostałą ilością farszu nasmaruj całą pierś – to sprawi, że mięso będzie naprawdę wilgotne.

Pierś z kurczaka, nadziewana i niemal gotowa, musi jeszcze poleżeć około 20 minut w lodówce. Ten zabieg sprawia, że smak farszu przenika całe mięso, które staje się bardziej aromatyczne, a także niezwykle miękkie i soczyste. Pierś faszerowana z piekarnika jest już prawie zrobiona. Przenieś ją teraz do naczynia żaroodpornego. To właśnie w nim najlepiej przygotowuje się mięso. Wszystkie soki, które z niego wyciekną, a także farsz czy oliwa, które znajdą się na jego wierzchu, zbiorą się w naczyniu i zabezpieczą przed wyschnięciem piersi.

Czy jednak wiesz, że nadziewana pierś z kurczaka z piekarnika to nie jedyny sposób na zrobienie tego dania. Mięso możesz obsmażyć z obu stron, a następnie…zalać bulionem, przykryć warzywami i dusić około 20 minut. To zupełnie inna pierś z kurczaka nadziewana, zupełnie inne danie. Nadal jednak niezwykle smaczne.

Ile piec kieszonki z kurczaka w piekarniku? Kilka minut wystarczy, by zrobić pyszny obiad!

Faszerowana pierś z kurczaka z piekarnika to naprawdę ekspresowy obiad. Chociaż może wydawać się skomplikowany ze względu na proces faszerowania, jest zupełnie inaczej. Zobaczysz, kiedy zrobisz to danie!

Pierś z kurczaka, nadziewana rukolą i serem kozim, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Kurczak jest delikatnym mięsem, które bardzo szybko upieczesz w wysokiej temperaturze. Soczysta pierś z kurczaka, faszerowana i polana sosem oraz oliwą, potrzebuje zaledwie 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C. Nie musisz przykrywać naczynia żaroodpornego. Kieszonki z fileta zapiekane w piekarniku i tak wyjdą soczyste i delikatne. Z wierzchu zaś będą lekko zarumienione.

Brzmi pysznie, prawda? W takim razie od razu zabierz się za kieszonki z piersią z kurczaka i warzywami, a do nich koniecznie przygotuj również ziemniaki dauphine. Jak? Tego dowiesz się z przepisu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!