Faszerowane piersi kurczaka z ziemniaczkami dauphine
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • blender
  • 8 wykałaczek
  • 2 naczynia żaroodporne
  • drewnianą łyżkę
  • rękaw cukierniczy
  • kawałek ręcznika papierowego
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół)

Pieczona papryka

Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

Faszerowane piersi

Do blendera przekładamy garść rukoli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, miksujemy. Dodajemy drugą garść rukoli wraz z łyżką oliwy, miksujemy. Dodajemy 120 g sera koziego oraz 2-3 łyżki startego sera grana padano. Składnik miksujemy. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu.

Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, nie przecinając ich do końca, tworzymy tzw. kieszonki. Filety doprawiamy pieprzem i solą z obu stron i faszerujemy sosem z rukoli i koziego sera. Niewielką ilość sosu pozostawiamy. Filety spinamy za pomocą wykałaczek tak, żeby farsz był zamknięty wewnątrz mięsa. Farszem smarujemy całą powierzchnię piersi z zewnątrz. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Filety wraz z gałązkami tymianku układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch filetów polewamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C (góra i dół), pieczemy 15-20 minut. Z upieczonych piersi kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Mięso odstawiamy na 5 minut do wystygnięcia.

Ziemniaczki dauphine

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Kiedy masło się rozpuści, do składników dodajemy przesianą mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, gotując na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Ciasto przekładamy do czystej miski.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka. Niewielką ilość roztrzepanych jajek dodajemy do ciasta, energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałe jaja, cały czas mieszając.

Do ciasta dodajemy ciepłe, rozgniecione na purée ziemniaki. Mieszamy, by purée dobrze połączyło się z ciastem. Dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej, niewielką ilość soli i pieprzu. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180°C. Masę z ziemniaków i ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego.

Ciasto wyciskamy powoli z rękawa cukierniczego, odkrawamy ostrym nożem i wrzucamy do gorącego oleju. Każdy kawałek ciasta powinien mieć około 2 cm długości. Małe kawałki masy smażymy około 2-3 minut do momentu zarumienienia. Ciasto smażymy w kilku etapach tak, aby równomiernie się usmażyło. Usmażone ziemniaczki odcedzamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym. Ziemniaczki posypujemy odrobiną soli. Ręcznik papierowy wyjmujemy z naczynia. Naczynie żaroodporne z ziemniakami chwilę przed podaniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C. Pieczemy około 5 minut.

Sałatka

Minisałaty kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy część posiekanej pietruszki i połowę przygotowanej ilości szczypiorku, mieszamy.

Sos

Do miski przekładamy biojogurt, majonez, szczyptę papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy pozostałą posiekany szczypiorek oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki.

Jak podawać

Sałatkę układamy na talerzu. Na niej układamy paseczki wcześniej upieczonej papryki, skrapiamy sosem jogurtowym. Upieczone filety kroimy w plastry na ukos. Układamy je na sałacie, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z ziemniaczkami w miseczce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • marg marg
    1033 dni temu
    Piersi doskonałe a wydawało się że farsz jest zbyt gorzki. Ale po upieczeniu smak złagodniał i faktycznie wystarczyło 20 minut. Na ziemniaczki nie starczyło mi czasu, podałam z ziemniakami pieczony z solą morską. Danie łatwe i szybkie.

    odpowiedz

  • Grzegorz Szczecin Grzegorz Szczecin
    1122 dni temu
    udane danie polecam smaczne żona zadowolona z niedzielnej niespodzianki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1128 dni temu
    Drogi Gościu, mąka tortowa będzie najlepsza, ale możesz zastąpić ją inną mąką pszenną o zbliżonym typie. Kozi ser natomiast nadaje daniu charakterystycznego smaku i nie radzimy stosować w jego przypadku zamiennika.

    odpowiedz

  • Dawid Dawid
    1128 dni temu
    Wczoraj moja żona zrobiła to danie. pierś bez sosu trochę nudna ale sos świetnie się z nią komponuje. A ziemniaczki po prostu super.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    1129 dni temu
    .... tylko piersi potrzebowały 2x więcej czasu w piekarniku niż tutaj jest napisane, ale to pewnie zależy od ich wielkości i od piekarnika.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    1129 dni temu
    Wszystko wyszło przepyszne, smaki idealnie się komponują. Właśnie jesteśmy po obiedzie :) Kurczak z farszem rewelacyjny i wcale nie wyszedł mi gorzki. Przygotowanie ziemniaków trochę pracochłonne, ale warto. Mniam :)

    odpowiedz

  • majkelGość majkelGość
    1130 dni temu
    Piersi wyszły tak gorzkie, że danie nie do zjedzenia, zmarnowane 3 piersi rukola i ser kozi, wszystko kupione w lidlu :(

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    1130 dni temu
    Przepis na ziemniaki dauphine ŚWIETNY!!! Ziemiaki z wierzchu chrupiące, wewnątrz delikatne... BOMBA!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1130 dni temu
    Jaki ser można dać zamiennie zamiast koziego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    Musi być mąka pszenna tortowa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    Piersi kurczaka po 15 minutach było jeszcze w najgrubszym miejscu surowe. Niemniej jednak przepis świetny.

    odpowiedz

  • Pablo Pablo
    1132 dni temu
    Fajnie by było coś takiego zrobić, ale niestety w moim Lidlu nie uświadczysz piersi z kurczaka... Nawet plakietki na lodówce nie było, jakby wycofali...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    Dlaczego w przepisie jest podane, że składniki sałaty należy pokroić? - Przecież sałaty nie wolno kroić, bo tworzy się z niej "bagienko"...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1134 dni temu
    Drogi Gościu, taki czas pieczenia powinien wystarczyć, ale jak w przypadku każdego mięsa, należy kontrolować stopień wypieczenia. Jeśli po upływie 15 minut filety dalej będą niedopieczone, należy ten czas nieco wydłużyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1135 dni temu
    Naprawdę wystarczy piec kurczaka TYLKO 10-15 minut?

    odpowiedz

  • PikoloGość PikoloGość
    1136 dni temu
    Oj przepis pyszny ale jeśli chodzi o ziemniaczki to niestety , chyba udam się po gotowe do sklepu i tylko rzucę na głęboki olej :):):):)) przy tych co Pascal robi trochę dużo pracy

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram