
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Kurczaka marynujemy w ziołach
Listki lub igły ziół obrywamy i drobno siekamy. Olej, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy zioła. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Mięso kroimy na 4 kawałki i smarujemy z wszystkich stron marynatą ziołową. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Kroimy warzywa i doprawiamy
Cukinię i bakłażana omywamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Krok 3: Pieczemy warzywa i kurczaka
Kwaśną śmietanę roztrzepujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy nią warzywa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Do piekarnika wsuwamy dodatkowo filety z kurczaka i pieczemy razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)