Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Kurczaka marynujemy w ziołach
Listki lub igły ziół obrywamy i drobno siekamy. Olej, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy zioła. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Mięso kroimy na 4 kawałki i smarujemy z wszystkich stron marynatą ziołową. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Kroimy warzywa i doprawiamy
Cukinię i bakłażana omywamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Krok 3: Pieczemy warzywa i kurczaka
Kwaśną śmietanę roztrzepujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy nią warzywa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Do piekarnika wsuwamy dodatkowo filety z kurczaka i pieczemy razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.
Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Kurczak z chili
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Śledź świeży pieczony
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Tortilla z krewetkami
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Dyniowe latte i milkshake
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Bezowy tort cytrynowy
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Spanakopita
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Kanapka ciao ciabatta
- Zielona przystawka
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegański bigos z boczniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)