zobacz film Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Buraki umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy
  • sitko

Baza do sosu

Umyte i osuszone skrzydełka oraz seler, pietruszkę i marchew pieczemy w piekarniku na brązowy kolor. W garnku przesmażamy pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody. Gotujemy około 2-3 godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). Gotowy sos odcedzamy. Odstawiamy na bok.

Sos

Do garnka dodajemy cukier, szałwię i czosnek pokrojony w plastry. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę. Dodajemy odcedzoną bazę do sosu, mocno zmrożone masło i jeszcze chwilę gotujemy.

Sałatka z buraczków

Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną świeżą kolendra. Mieszamy, odstawiamy.

Smażone warzywa

Dymki przekrojone na pół przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek blanszujemy na patelni z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Przekładamy wszystkie warzywa na talerz. Przed podaniem podgrzewamy na patelni.

Piersi z kurczaka

W misce łączymy drobno posiekane pistacje, jaja, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną szałwię. Doprawiamy skórką otartą z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na bok. Umyte i osuszone piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce. Smażymy na oliwie z obu stron. Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka. Zdobimy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    3349 dni temu
    DROGI LIDLU SEZON SZPARAGOWY SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ A SPODOBAŁ MI SIĘ WASZ PRZEPIS CZYM MOGĘ ZASTĄPIĆ SZPARAGI

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć fasolki szparagowej :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3440 dni temu
    Agacica, mamy nadzieję, że zabłyśniesz jeszcze kulinarnie z innymi przepisami z Kuchni Lidla :)

    odpowiedz

  • Agacica Agacica
    3442 dni temu
    Drodzy Adminowie, przekażcie proszę panu Okrasie, że jest moim nowym bohaterem!!! Mąż zaniemówił przy obiedzie jak spróbował sosu z wina. Przepis... po prostu BOMBA!!!!!!!!!!!!!! Polecam każdemu jak chce kulinarnie zabłysnąć!!!!!!!!! Ledwo żyję tak się najadłam.... a ta panierka z pistacji....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3443 dni temu
    Doroto, szałwia jest tutaj dosyć istotnym składnikiem dania. Dodajemy ją do sosu, smażonych warzyw oraz mięsa, dlatego też nie radzimy jej pomijać. Możesz ewentualnie zamienić szałwię na inne, Twoje ulubione, świeże zioło np. bazylię, tymianek czy oregano.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3443 dni temu
    czy można czymś zastąpić szałwie lub ewentualnie ja pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3444 dni temu
    Mik, aby panierka była chrupiąca ważne jest, aby mięso kłaść na porządnie rozgrzaną patelnię. W innym razie panierka rozmięknie.

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3444 dni temu
    Właśnie zrobiłem kurczaka w panierce i wyszedł dobry, ale spodziewałem się czegoś innego - pewnie coś poplątałem w przepisie. U mnie panierka nie jest chrupiąca, bardziej przypomina jajecznicę, mimo iż wszystkie składniki dałem według przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3445 dni temu
    strasznie drogie to danie-mnogość składników. Jak policzyłam to z 5 obiadów by wyszło. Ale pewnie smakuje nieziemsko............

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3445 dni temu
    do Gościa: Koszt zależy m.in: od tego gdzie kupisz potrzebne produkty (to samo w sklepie X masz w jednej cenie, w sklepie Y w innej a w Lidlu w jeszcze innej), co ew. masz już w domu albo czy zamierzasz nakarmić 2 osoby czy 12 :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3445 dni temu
    Koszt ?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3446 dni temu
    Szparaga? A nie szparag, szparagi?

    odpowiedz

  • Tomi_92 Tomi_92
    3447 dni temu
    Sos wyższa szkoła jazdy. To są prawdziwe sosy, a nie jakies tytki albo koski !! Szparaga przgotowana najlepiej jak można, bez zbednych dodatkow jedynie delikanie zaromatyzowana broni sie sama :). Kurczak jak zwykle w tej panierce jest nieziemski. Podsumówując: idealne danie aby zaimponować drugiej połówce jeśli zna się na kuchni ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3447 dni temu
    Super

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!