zobacz film Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • ręcznik papierowy
  • sitko

Baza do sosu

Skrzydełka i włoszczyznę pieczemy w piekarniku na brązowy kolor. W garnku przesmażamy pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody. Gotujemy około 2-3 godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). Gotowy sos odcedzamy. Odstawiamy na bok.

Sos

Do garnka dodajemy cukier, szałwię i czosnek. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę. Dodajemy odcedzoną bazę do sosu, masło i jeszcze chwilę gotujemy.

Sałatka z buraczków

Upieczone buraki obieramy, kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekana świeżą kolendra. Mieszamy, odstawiamy.

Smażone warzywa

Dymki przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Szparagi blanszujemy na patelni z oliwą, czosnkiem i listkami szałwii. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Przekładamy wszystkie warzywa na talerz. Przed podaniem podgrzewamy na patelni.

Piersi z kurczaka

W misce łączymy pistacje, jaja, ser oraz szałwię. Doprawiamy skórką z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce. Smażymy na oliwie z obu stron. Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka. Zdobimy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1096 dni temu
    DROGI LIDLU SEZON SZPARAGOWY SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ A SPODOBAŁ MI SIĘ WASZ PRZEPIS CZYM MOGĘ ZASTĄPIĆ SZPARAGI

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1096 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć fasolki szparagowej :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1187 dni temu
    Agacica, mamy nadzieję, że zabłyśniesz jeszcze kulinarnie z innymi przepisami z Kuchni Lidla :)

    odpowiedz

  • Agacica Agacica
    1190 dni temu
    Drodzy Adminowie, przekażcie proszę panu Okrasie, że jest moim nowym bohaterem!!! Mąż zaniemówił przy obiedzie jak spróbował sosu z wina. Przepis... po prostu BOMBA!!!!!!!!!!!!!! Polecam każdemu jak chce kulinarnie zabłysnąć!!!!!!!!! Ledwo żyję tak się najadłam.... a ta panierka z pistacji....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    Doroto, szałwia jest tutaj dosyć istotnym składnikiem dania. Dodajemy ją do sosu, smażonych warzyw oraz mięsa, dlatego też nie radzimy jej pomijać. Możesz ewentualnie zamienić szałwię na inne, Twoje ulubione, świeże zioło np. bazylię, tymianek czy oregano.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1190 dni temu
    czy można czymś zastąpić szałwie lub ewentualnie ja pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1191 dni temu
    Mik, aby panierka była chrupiąca ważne jest, aby mięso kłaść na porządnie rozgrzaną patelnię. W innym razie panierka rozmięknie.

    odpowiedz

  • Mik Mik
    1191 dni temu
    Właśnie zrobiłem kurczaka w panierce i wyszedł dobry, ale spodziewałem się czegoś innego - pewnie coś poplątałem w przepisie. U mnie panierka nie jest chrupiąca, bardziej przypomina jajecznicę, mimo iż wszystkie składniki dałem według przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    strasznie drogie to danie-mnogość składników. Jak policzyłam to z 5 obiadów by wyszło. Ale pewnie smakuje nieziemsko............

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1192 dni temu
    do Gościa: Koszt zależy m.in: od tego gdzie kupisz potrzebne produkty (to samo w sklepie X masz w jednej cenie, w sklepie Y w innej a w Lidlu w jeszcze innej), co ew. masz już w domu albo czy zamierzasz nakarmić 2 osoby czy 12 :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    Koszt ?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1194 dni temu
    Szparaga? A nie szparag, szparagi?

    odpowiedz

  • Tomi_92 Tomi_92
    1194 dni temu
    Sos wyższa szkoła jazdy. To są prawdziwe sosy, a nie jakies tytki albo koski !! Szparaga przgotowana najlepiej jak można, bez zbednych dodatkow jedynie delikanie zaromatyzowana broni sie sama :). Kurczak jak zwykle w tej panierce jest nieziemski. Podsumówując: idealne danie aby zaimponować drugiej połówce jeśli zna się na kuchni ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1195 dni temu
    Super

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram