
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- ręcznik papierowy
- sitko
Baza do sosu
Skrzydełka i włoszczyznę pieczemy w piekarniku na brązowy kolor. W garnku przesmażamy pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody. Gotujemy około 2-3 godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). Gotowy sos odcedzamy. Odstawiamy na bok.
Sos
Do garnka dodajemy cukier, szałwię i czosnek. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę. Dodajemy odcedzoną bazę do sosu, masło i jeszcze chwilę gotujemy.
Sałatka z buraczków
Upieczone buraki obieramy, kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekana świeżą kolendra. Mieszamy, odstawiamy.
Smażone warzywa
Dymki przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Szparagi blanszujemy na patelni z oliwą, czosnkiem i listkami szałwii. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Przekładamy wszystkie warzywa na talerz. Przed podaniem podgrzewamy na patelni.
Piersi z kurczaka
W misce łączymy pistacje, jaja, ser oraz szałwię. Doprawiamy skórką z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce. Smażymy na oliwie z obu stron. Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka. Zdobimy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Kurczak curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Komentarze (14)
2036 dni temu
DROGI LIDLU SEZON SZPARAGOWY SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ A SPODOBAŁ MI SIĘ WASZ PRZEPIS CZYM MOGĘ ZASTĄPIĆ SZPARAGI
odpowiedz
2036 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć fasolki szparagowej :)
2127 dni temu
Agacica, mamy nadzieję, że zabłyśniesz jeszcze kulinarnie z innymi przepisami z Kuchni Lidla :)
odpowiedz
2129 dni temu
Drodzy Adminowie, przekażcie proszę panu Okrasie, że jest moim nowym bohaterem!!! Mąż zaniemówił przy obiedzie jak spróbował sosu z wina. Przepis... po prostu BOMBA!!!!!!!!!!!!!! Polecam każdemu jak chce kulinarnie zabłysnąć!!!!!!!!! Ledwo żyję tak się najadłam.... a ta panierka z pistacji....
odpowiedz
2130 dni temu
Doroto, szałwia jest tutaj dosyć istotnym składnikiem dania. Dodajemy ją do sosu, smażonych warzyw oraz mięsa, dlatego też nie radzimy jej pomijać. Możesz ewentualnie zamienić szałwię na inne, Twoje ulubione, świeże zioło np. bazylię, tymianek czy oregano.
odpowiedz
2130 dni temu
czy można czymś zastąpić szałwie lub ewentualnie ja pominąć?
odpowiedz
2131 dni temu
Mik, aby panierka była chrupiąca ważne jest, aby mięso kłaść na porządnie rozgrzaną patelnię. W innym razie panierka rozmięknie.
odpowiedz
2131 dni temu
Właśnie zrobiłem kurczaka w panierce i wyszedł dobry, ale spodziewałem się czegoś innego - pewnie coś poplątałem w przepisie. U mnie panierka nie jest chrupiąca, bardziej przypomina jajecznicę, mimo iż wszystkie składniki dałem według przepisu.
odpowiedz
2132 dni temu
strasznie drogie to danie-mnogość składników. Jak policzyłam to z 5 obiadów by wyszło. Ale pewnie smakuje nieziemsko............
odpowiedz
2132 dni temu
do Gościa: Koszt zależy m.in: od tego gdzie kupisz potrzebne produkty (to samo w sklepie X masz w jednej cenie, w sklepie Y w innej a w Lidlu w jeszcze innej), co ew. masz już w domu albo czy zamierzasz nakarmić 2 osoby czy 12 :-)
odpowiedz
2132 dni temu
Koszt ?
odpowiedz
2133 dni temu
Szparaga? A nie szparag, szparagi?
odpowiedz
2134 dni temu
Sos wyższa szkoła jazdy. To są prawdziwe sosy, a nie jakies tytki albo koski !! Szparaga przgotowana najlepiej jak można, bez zbednych dodatkow jedynie delikanie zaromatyzowana broni sie sama :). Kurczak jak zwykle w tej panierce jest nieziemski. Podsumówując: idealne danie aby zaimponować drugiej połówce jeśli zna się na kuchni ;)
odpowiedz
2134 dni temu
Super
odpowiedz
zobacz wszystkie