Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Buraki umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- sitko
Baza do sosu
Umyte i osuszone skrzydełka oraz seler, pietruszkę i marchew pieczemy w piekarniku na brązowy kolor. W garnku przesmażamy pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody. Gotujemy około 2-3 godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). Gotowy sos odcedzamy. Odstawiamy na bok.
Sos
Do garnka dodajemy cukier, szałwię i czosnek pokrojony w plastry. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę. Dodajemy odcedzoną bazę do sosu, mocno zmrożone masło i jeszcze chwilę gotujemy.
Sałatka z buraczków
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną świeżą kolendra. Mieszamy, odstawiamy.
Smażone warzywa
Dymki przekrojone na pół przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek blanszujemy na patelni z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Przekładamy wszystkie warzywa na talerz. Przed podaniem podgrzewamy na patelni.
Piersi z kurczaka
W misce łączymy drobno posiekane pistacje, jaja, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną szałwię. Doprawiamy skórką otartą z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na bok. Umyte i osuszone piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce. Smażymy na oliwie z obu stron. Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka. Zdobimy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Chrupiący owsiany kurczak
- Kalafior w cieście piwnym
- Nuggetsy z tempehu
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort malinowy
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pizza rzymska
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Klasyczna grochówka
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Caprese w oliwie
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3349 dni temu
DROGI LIDLU SEZON SZPARAGOWY SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ A SPODOBAŁ MI SIĘ WASZ PRZEPIS CZYM MOGĘ ZASTĄPIĆ SZPARAGI
odpowiedz
3349 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć fasolki szparagowej :)
3440 dni temu
Agacica, mamy nadzieję, że zabłyśniesz jeszcze kulinarnie z innymi przepisami z Kuchni Lidla :)
odpowiedz
3442 dni temu
Drodzy Adminowie, przekażcie proszę panu Okrasie, że jest moim nowym bohaterem!!! Mąż zaniemówił przy obiedzie jak spróbował sosu z wina. Przepis... po prostu BOMBA!!!!!!!!!!!!!! Polecam każdemu jak chce kulinarnie zabłysnąć!!!!!!!!! Ledwo żyję tak się najadłam.... a ta panierka z pistacji....
odpowiedz
3443 dni temu
Doroto, szałwia jest tutaj dosyć istotnym składnikiem dania. Dodajemy ją do sosu, smażonych warzyw oraz mięsa, dlatego też nie radzimy jej pomijać. Możesz ewentualnie zamienić szałwię na inne, Twoje ulubione, świeże zioło np. bazylię, tymianek czy oregano.
odpowiedz
3443 dni temu
czy można czymś zastąpić szałwie lub ewentualnie ja pominąć?
odpowiedz
3444 dni temu
Mik, aby panierka była chrupiąca ważne jest, aby mięso kłaść na porządnie rozgrzaną patelnię. W innym razie panierka rozmięknie.
odpowiedz
3444 dni temu
Właśnie zrobiłem kurczaka w panierce i wyszedł dobry, ale spodziewałem się czegoś innego - pewnie coś poplątałem w przepisie. U mnie panierka nie jest chrupiąca, bardziej przypomina jajecznicę, mimo iż wszystkie składniki dałem według przepisu.
odpowiedz
3445 dni temu
strasznie drogie to danie-mnogość składników. Jak policzyłam to z 5 obiadów by wyszło. Ale pewnie smakuje nieziemsko............
odpowiedz
3445 dni temu
do Gościa: Koszt zależy m.in: od tego gdzie kupisz potrzebne produkty (to samo w sklepie X masz w jednej cenie, w sklepie Y w innej a w Lidlu w jeszcze innej), co ew. masz już w domu albo czy zamierzasz nakarmić 2 osoby czy 12 :-)
odpowiedz
3445 dni temu
Koszt ?
odpowiedz
3446 dni temu
Szparaga? A nie szparag, szparagi?
odpowiedz
3447 dni temu
Sos wyższa szkoła jazdy. To są prawdziwe sosy, a nie jakies tytki albo koski !! Szparaga przgotowana najlepiej jak można, bez zbednych dodatkow jedynie delikanie zaromatyzowana broni sie sama :). Kurczak jak zwykle w tej panierce jest nieziemski. Podsumówując: idealne danie aby zaimponować drugiej połówce jeśli zna się na kuchni ;)
odpowiedz
3447 dni temu
Super
odpowiedz
zobacz wszystkie