
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- lód
- obieraczkę do warzyw,
- papier pergaminowy
- blachę
- moździerz
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie. Przekładamy je od razu do miski z zimna wodą i lodem. Hartujemy 5 minut, suszymy.
Czosnek drobno siekamy i rozcieramy w miseczce z solą.
Filety z kurczaka doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 2-3 minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia. Na tej samej patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki. Pod koniec dodajemy czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.
Sos
Śmietankę łączymy w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy.
Kurczak z zielonymi szparagami
Szparagi kroimy na 3 części. Filety kroimy na pół. Papier pergaminowy składamy na pół, otwieramy. Na środku kładziemy 2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu. Pergamin zamykamy szczelnie, tworząc papilotkę. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
Sałatka
Miks sałat polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na talerz nakładamy papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. Podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Kotlety jajeczne
- Krem ziemniaczany
- Guacamole
- Jajecznica na 3 sposoby
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
2978 dni temu
Mam 2 pytania: 1. gdzie filmik który oglądaliście? 2. czy można wszystko zawinąć razem w papier na 1 wielkiej blasze?
odpowiedz
3672 dni temu
Drogi Gościu, możesz zastąpić je innym warzywem (np. cukinią lub brokułem), jednak będzie to już trochę inne danie.
odpowiedz
3673 dni temu
co można dać zamiast szparagów żeby danie nie straciło ? ciężko je teraz dostać ;/
odpowiedz
3675 dni temu
Tak, ma być to śmietanka 30%.
odpowiedz
3676 dni temu
To ma być słodka śmietana?
odpowiedz
3679 dni temu
Pyszne! Ale mój kurczak potrzebował dłuższego pobytu w piekarniku niż 15min. Sos wyszedł pycha, dodałam cytryny zamiast limonki, ilość na oko. Bardzo smaczne danie z wieloma nutami smakowymi ;)
odpowiedz
3679 dni temu
PRZE-PY-SZNE!!! Cała rodzina zachwycona! Nie wiem dokładnie jak z tą cytryną, ponieważ zepsuł mi zdest i tylko wycisnęłam zwykła cytrynę. Polecam!!!
odpowiedz
3679 dni temu
Niestety taka ilość lemonki zabiła wszystkie inne smaki, szczegolnie delikatnych szparagów, choć i silnej ostrej musztardy f. też nie można było rozpoznać. Do poprawki bo przepis dobrze rokuje.
odpowiedz
3680 dni temu
Drogi Gościu, 200 g śmietany 30%.
odpowiedz
3681 dni temu
Jak duże ma być opakowanie śmietany? Bo to nie jest jednostka, która byłaby jednoznaczna
odpowiedz
3681 dni temu
Drogi Gościu, jeśli zielone szparagi są cienkie i młode nie ma potrzeby ich obierania. Jeśli jednak czujemy, że mogą być łykowate, warto je obrać z grubszej skórki.
odpowiedz
3681 dni temu
po co obierać ZIELONE szparagi?
odpowiedz
3681 dni temu
Ludzie nie przestają mnie zadziwiać..... Brak mi słow do komantarza powyżej. Produkty zakupione, filmik obejżany , ślinka już ciekie- zabieram się do gotowania :)
odpowiedz
3681 dni temu
Przepis świetny tylko jedno pytanie czy aby wyszła ta potrawa musi się palić gaz mimo że nic się na nim nie gotuje :P ? Przez pół filmiku pali się gaz mimo że nic się na nim nie gotowało :D
odpowiedz
zobacz wszystkie