Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- lód
- obieraczkę do warzyw,
- papier pergaminowy
- blachę
- moździerz
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie. Przekładamy je od razu do miski z zimna wodą i lodem. Hartujemy 5 minut, suszymy.
Czosnek drobno siekamy i rozcieramy w miseczce z solą.
Filety z kurczaka doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 2-3 minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia. Na tej samej patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki. Pod koniec dodajemy czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.
Sos
Śmietankę łączymy w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy.
Kurczak z zielonymi szparagami
Szparagi kroimy na 3 części. Filety kroimy na pół. Papier pergaminowy składamy na pół, otwieramy. Na środku kładziemy 2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu. Pergamin zamykamy szczelnie, tworząc papilotkę. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
Sałatka
Miks sałat polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na talerz nakładamy papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. Podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.
Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.
Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym kurczakiem
- Gorąca czekolada do picia
- Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Szparagi na 3 sposoby
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Krewetki z warzywami
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Jaglanka z truskawkami i chałwą
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Pizza capriciosa
- Owocowe smoothie dla dzieci
- Świąteczny talerz obfitości
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
- Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
- Pieczona nadziewana papryka
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2742 dni temu
Mam 2 pytania: 1. gdzie filmik który oglądaliście? 2. czy można wszystko zawinąć razem w papier na 1 wielkiej blasze?
odpowiedz
3437 dni temu
Drogi Gościu, możesz zastąpić je innym warzywem (np. cukinią lub brokułem), jednak będzie to już trochę inne danie.
odpowiedz
3437 dni temu
co można dać zamiast szparagów żeby danie nie straciło ? ciężko je teraz dostać ;/
odpowiedz
3440 dni temu
Tak, ma być to śmietanka 30%.
odpowiedz
3441 dni temu
To ma być słodka śmietana?
odpowiedz
3443 dni temu
Pyszne! Ale mój kurczak potrzebował dłuższego pobytu w piekarniku niż 15min. Sos wyszedł pycha, dodałam cytryny zamiast limonki, ilość na oko. Bardzo smaczne danie z wieloma nutami smakowymi ;)
odpowiedz
3443 dni temu
PRZE-PY-SZNE!!! Cała rodzina zachwycona! Nie wiem dokładnie jak z tą cytryną, ponieważ zepsuł mi zdest i tylko wycisnęłam zwykła cytrynę. Polecam!!!
odpowiedz
3444 dni temu
Niestety taka ilość lemonki zabiła wszystkie inne smaki, szczegolnie delikatnych szparagów, choć i silnej ostrej musztardy f. też nie można było rozpoznać. Do poprawki bo przepis dobrze rokuje.
odpowiedz
3445 dni temu
Drogi Gościu, 200 g śmietany 30%.
odpowiedz
3445 dni temu
Jak duże ma być opakowanie śmietany? Bo to nie jest jednostka, która byłaby jednoznaczna
odpowiedz
3445 dni temu
Drogi Gościu, jeśli zielone szparagi są cienkie i młode nie ma potrzeby ich obierania. Jeśli jednak czujemy, że mogą być łykowate, warto je obrać z grubszej skórki.
odpowiedz
3445 dni temu
po co obierać ZIELONE szparagi?
odpowiedz
3446 dni temu
Ludzie nie przestają mnie zadziwiać..... Brak mi słow do komantarza powyżej. Produkty zakupione, filmik obejżany , ślinka już ciekie- zabieram się do gotowania :)
odpowiedz
3446 dni temu
Przepis świetny tylko jedno pytanie czy aby wyszła ta potrawa musi się palić gaz mimo że nic się na nim nie gotuje :P ? Przez pół filmiku pali się gaz mimo że nic się na nim nie gotowało :D
odpowiedz
zobacz wszystkie