zobacz film Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • 2 kawałki pergaminu
  • kawałek folii spożywczej
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg)

Salsa

2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki. Upieczoną paprykę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Kurczak w pomidorach

Piersi kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Mięso kroimy wzdłuż na pół. Przekrojone na pół filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. Podsmażone filety przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, plasterki czosnku oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem.

Zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy 1 łyżeczkę mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. Mieszamy.

Składniki na patelni zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki. Gotujemy na wolnym ogniu minimum przez 10 minut.

Na koniec do sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy. Gdyby sos zbyt szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.

Do gotowego sosu wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. Gotujemy minimum przez 5 minut.

Pieczona kapusta

Pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy. Tak przygotowaną kapustę polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku w plasterkach. Polewamy niewielką ilością miodu.

Kapustę mieszamy, tak żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy. Blachę z kapustą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C. Kapustę pieczemy nie dłużej niż 5 minut.

Salsa

Z wystygniętych papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Obrane papryki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki. Na końcu dodajemy posiekane orzechy pistacjowe. Mieszamy.

Upieczoną kapustę wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy niewielką ilością posiekanej kolendry, mieszamy.

Jak podawać

Na talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. Dookoła układamy upieczoną kapustę. Na samym końcu wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy. Filety dekorujemy kilkoma gałązkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • maciuso maciuso
    1026 dni temu
    naprawdę smaczne ale kapusta mi trochę twarda wyszła.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1134 dni temu
    Kończę właśnie robić i już wiem, że jest smaczne :-) Niestety czas poświęcony na zrobienie tego pysznego dania to nie jest 30 min. Mi zajęło 2 godziny, ale warto tyle poświęcić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1149 dni temu
    Bardzo, bardzo dobre danie! Nawet dla nieprzekonanych do wyrazistych smaków kuchni indyjskiej. Ja robiłam z piersią kurzą i wyszło pyszne. Bez kapusty nie ma sensu, tylko trzeba ją troszkę dłużej potrzymać w niższej temperaturze, jeżeli piekarnik ma już swoje lata. Polecam!

    odpowiedz

  • drwalczak drwalczak
    1240 dni temu
    Jedno z najlepszych dan jakie jadlem. Na jednym talerzu multum smaków od slodkiego przez kwasny, do pikantnego... jedna uwaga - zajelo mi to 2,5h z pomocą kolegi. Po mimo to serdecznie polecam Indie na talerzu ;) my dodalismy jeszcze pieczone ziemniaczki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1304 dni temu
    Bartku, filmiki można obejrzeć w pełnej wersji tylko na stronie. Część przepisów w wersji skróconej dostępna jest również na YouTubie.

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    1304 dni temu
    pytanie z innej beczki bo nie wiem gdzie napisać więc pisze pod pierwszym lepszym przepisem: Czy te filmiki z gotowania można w jakikolwiek sposób ściągnąć na pendrajwa?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1310 dni temu
    Zgadzam się ze ta "zabawa " w ciuciubabkę z filmikami to słaby ruch!!! Ja jednak wracam do Okrasy i Pascala !!! znowu świetne i co ważne proste danie. A smaki dla mnie absolutnie zaskakujące choć z tych składników, których używam bardzo często. Kapustka - proste a jednak inne:) Gratuluję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1311 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, jeśli macie problem z przygotowaniem dań bez filmików, zawsze możecie dopytać nas o szczegóły! Jesteśmy chętni, by Wam pomóc :) Dziękujemy także za troskę o losy naszego portalu. Pragniemy zapewnić, że Kuchnia Lidla oraz Pascal i Okrasa miewają się dobrze!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1311 dni temu
    Prawdopodobnie cała akcja Kuchni Lidla zbliża się do końca... widać to po 'promowaniu' produktów w sklepach. Na początku wszystkie produkty, a teraz tylko mięso...Brak filmów do kolejny znak. Myślę, że Panowie jakoś spróbują dociągnąć do końca roku, bo są jeszcze Święta i Sylwester na których można zarobić. A potem każdy pójdzie w swoją stronę.

    odpowiedz

  • Wr Wr
    1313 dni temu
    Półśrodki - jak ja tego nie lubię... Albo robimy albo nie - a nie .. raz tak - raz tak... Przedszkole z tymi filmami normalnie. Dajcie sobie już spokój całkiem skoro problemem jest robić to co robiliście przez ostatnie 2? Lata?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1313 dni temu
    Witam Kuchnię Lidla. Szkoda, że znów nie dołączacie wszystkich filmów. Ja oczywiście rozumiem, że produkcja takiego materiału "troszkę" kosztuje (nie tylko czasu i dobrej woli - choć o jej brak nie chcę nikogo posądzać) i rozumiem, że bohaterowie owych produkcji nie występują w nich charytatywnie... I oczywiście bez problemu jestem w stanie - jak zapewne wielu spośród odwiedzających stronę - ugotować to danie wyłącznie na podstawie tekstu. Jednakże te filmy od początku były czymś, co wyróżniało Kuchnię Lidla spośród wielu, wielu innych dostępnych w sieci stron z przepisami czy blogów kulinarnych. I naprawdę szkoda, że ta epoka już chyba się kończy...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram