Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- 2 kawałki pergaminu
- kawałek folii spożywczej
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg)
Salsa
2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki. Upieczoną paprykę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Kurczak w pomidorach
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Mięso kroimy wzdłuż na pół. Przekrojone na pół filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. Podsmażone filety przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, czosnek pokrojony w plasterki oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem.
Zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy 1 łyżeczkę mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. Mieszamy.
Składniki na patelni zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki. Gotujemy na wolnym ogniu minimum przez 10 minut.
Na koniec do sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy. Gdyby sos zbyt szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.
Do gotowego sosu wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. Gotujemy minimum przez 5 minut.
Pieczona kapusta
Pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy. Tak przygotowaną kapustę polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Polewamy niewielką ilością miodu.
Kapustę mieszamy, tak żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy. Blachę z kapustą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C. Kapustę pieczemy nie dłużej niż 5 minut.
Salsa
Z wystygniętych papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne. Obrane papryki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki. Na końcu dodajemy posiekane orzechy pistacjowe. Mieszamy.
Upieczoną kapustę wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy niewielką ilością posiekanej kolendry, mieszamy.
Jak podawać
Na talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. Dookoła układamy upieczoną kapustę. Na samym końcu wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy. Filety dekorujemy kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1923 dni temu
Danie ok, ale kapusta przygotowana wg przepisu twarda i nie smakowała nikomu :(
odpowiedz
3393 dni temu
naprawdę smaczne ale kapusta mi trochę twarda wyszła.
odpowiedz
3501 dni temu
Kończę właśnie robić i już wiem, że jest smaczne :-) Niestety czas poświęcony na zrobienie tego pysznego dania to nie jest 30 min. Mi zajęło 2 godziny, ale warto tyle poświęcić.
odpowiedz
3517 dni temu
Bardzo, bardzo dobre danie! Nawet dla nieprzekonanych do wyrazistych smaków kuchni indyjskiej. Ja robiłam z piersią kurzą i wyszło pyszne. Bez kapusty nie ma sensu, tylko trzeba ją troszkę dłużej potrzymać w niższej temperaturze, jeżeli piekarnik ma już swoje lata. Polecam!
odpowiedz
3608 dni temu
Jedno z najlepszych dan jakie jadlem. Na jednym talerzu multum smaków od slodkiego przez kwasny, do pikantnego... jedna uwaga - zajelo mi to 2,5h z pomocą kolegi. Po mimo to serdecznie polecam Indie na talerzu ;) my dodalismy jeszcze pieczone ziemniaczki :)
odpowiedz
3671 dni temu
Bartku, filmiki można obejrzeć w pełnej wersji tylko na stronie. Część przepisów w wersji skróconej dostępna jest również na YouTubie.
odpowiedz
3671 dni temu
pytanie z innej beczki bo nie wiem gdzie napisać więc pisze pod pierwszym lepszym przepisem: Czy te filmiki z gotowania można w jakikolwiek sposób ściągnąć na pendrajwa?
odpowiedz
3678 dni temu
Zgadzam się ze ta "zabawa " w ciuciubabkę z filmikami to słaby ruch!!! Ja jednak wracam do Okrasy i Pascala !!! znowu świetne i co ważne proste danie. A smaki dla mnie absolutnie zaskakujące choć z tych składników, których używam bardzo często. Kapustka - proste a jednak inne:) Gratuluję
odpowiedz
3678 dni temu
Drodzy Użytkownicy, jeśli macie problem z przygotowaniem dań bez filmików, zawsze możecie dopytać nas o szczegóły! Jesteśmy chętni, by Wam pomóc :) Dziękujemy także za troskę o losy naszego portalu. Pragniemy zapewnić, że Kuchnia Lidla oraz Pascal i Okrasa miewają się dobrze!
odpowiedz
3678 dni temu
Prawdopodobnie cała akcja Kuchni Lidla zbliża się do końca... widać to po 'promowaniu' produktów w sklepach. Na początku wszystkie produkty, a teraz tylko mięso...Brak filmów do kolejny znak. Myślę, że Panowie jakoś spróbują dociągnąć do końca roku, bo są jeszcze Święta i Sylwester na których można zarobić. A potem każdy pójdzie w swoją stronę.
odpowiedz
3681 dni temu
Półśrodki - jak ja tego nie lubię... Albo robimy albo nie - a nie .. raz tak - raz tak... Przedszkole z tymi filmami normalnie. Dajcie sobie już spokój całkiem skoro problemem jest robić to co robiliście przez ostatnie 2? Lata?
odpowiedz
3681 dni temu
Witam Kuchnię Lidla. Szkoda, że znów nie dołączacie wszystkich filmów. Ja oczywiście rozumiem, że produkcja takiego materiału "troszkę" kosztuje (nie tylko czasu i dobrej woli - choć o jej brak nie chcę nikogo posądzać) i rozumiem, że bohaterowie owych produkcji nie występują w nich charytatywnie... I oczywiście bez problemu jestem w stanie - jak zapewne wielu spośród odwiedzających stronę - ugotować to danie wyłącznie na podstawie tekstu. Jednakże te filmy od początku były czymś, co wyróżniało Kuchnię Lidla spośród wielu, wielu innych dostępnych w sieci stron z przepisami czy blogów kulinarnych. I naprawdę szkoda, że ta epoka już chyba się kończy...
odpowiedz
zobacz wszystkie