Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • jedno duże naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).

Tapenada

Oliwki bez pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Piersi kurczaka

Umyte i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Kieszonki posypujemy odrobiną pieprzu i smarujemy od środka tapenadą. Następnie zamykamy je i doprawiamy pieprzem.

2-3 nachodzące na siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka. Tę samą czynność powtarzamy z każdą kieszonką.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu. Następnie układamy obrane ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem. Na talarkach w równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.

Pokrojoną w cienkie paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Paprykę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.

Pomidory

Pomidory z gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.

Jak podawać?

Upieczonego kurczaka z ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika. Pieczone pomidory przekładamy do naczynia z kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    2943 dni temu
    długo wybierałam danie które mogłabym podać gościom , którzy mają zjawić się u mnie za kilka dni i padło na to właśnie. Zależało mi na tym abym wszystko mogła wcześniej przygotować , tak aby spędzić czas ze swoim gośćmi a nie w kuchni :) Już wkrótce napiszę , czy był t dobry wybór :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3158 dni temu
    a gdzie film?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3156 dni temu
    Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmy. W razie kłopotów z przygotowaniem dania, służymy radą :) Pozdrawiamy! :)
  • ola ola
    3382 dni temu
    bardzo dobre

    odpowiedz

  • ola ola
    3382 dni temu
    Właśnie zrobiłam ciekawe czy dobre później napisze :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3555 dni temu
    SUPER

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3561 dni temu
    Pyszne danie,przygotowanie dość proste, bardzo fajny smak. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3616 dni temu
    Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Wam do gustu! Zachęcamy do wypróbowania również innych dań!

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3618 dni temu
    Wyszlo smacznie i pysznie, owiniecie boczkiem zawsze pomaga uzyskac lepszy efekt koncowy przy pieczeniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3620 dni temu
    Z braku kaparów i anchois użyłem oliwek i pesto. Znajomi zjedli, wszystkim smakowało, wszyscy żyją!!! ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Wyszło pysznie i wykwintnie. Myślę, że tez się świetnie sprawdzi podczas wizyty znajomych - takie proste a takie efektowne!

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3786 dni temu
    Wyszło smacznie. Tapenada wspaniała choć bez kaparów, których nie mogłam dostać... ale nic. Nie ma tego złego, co by na "dobre" nie wyszło :) Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3787 dni temu
    Przepis szczególnie przypadł mi do gustu,nadzienie zastąpiłam serem więc danie wyszło bardzo,bardzo pyszne.Świetny pomysł kuchni Lidla na kurczaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3788 dni temu
    Niestety w Lidlu w Szczecinie przy ulicy Witolda Starkiewicza nie ma anchois - nawet Pani kierownik nie znalazła. Do tego pomidory kiściowe, które Pascal podaje to są raczej koktajlowe, a nie te które są w promocji (duże) - także nie róbcie z ludzi baranów.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3790 dni temu
    Olu anchois w Lidlu dostępne jest w niektórych ofertach akcyjnych. Kapary natomiast znajdują się w stałym asortymencie sklepów.

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    3791 dni temu
    Bardzo dobre dania ale czas pieczenia za długi jak na mój piekarnik. Wystarczy 30min. Nie piekłam osobno pomidorków tylko wrzuciłam po 15 min na całość. Pychota.

    odpowiedz

  • Ognista Ognista
    3791 dni temu
    A ja sobie zmodyfikowałam przepis, ponieważ nie lubię anchois to do kieszonek włożyłam pokrojoną w półplasterki gruszkę i odrobinę sera pleśniowego oraz kilka listków mięty. Mam tylko uściślenia co do czasu pieczenia jeśli termoobieg na 200 C to papryka koniecznie na ziemniaki pod kurczaka , dobrze że po 25 min wkładałam miseczkę z pomidorkami bo mi się papryka przypalała ( była na kurczaku) , zmniejszyłam temperaturę do 175C i wyłączyłam termoobieg. Jedzonko pyyyyyyyyyyyycha i bardzo sycące.f

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3791 dni temu
    Drogi Lidlu w Gorzowie Wlkp. nawet nie słyszeli nazwy anchois'a. Robicie z Klientów czuby!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3792 dni temu
    Drogi Gościu zarówno kapary jak i anchois kupisz w sklepach Lidl.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3793 dni temu
    Wydaje mi się, że kolega Pascal miał wyjątkowo dużego kaca przy kręceniu tego filmu :) Zdrowie! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3793 dni temu
    i kapary?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3793 dni temu
    dostane anchoives w lidlu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3794 dni temu
    Bardzo dobre, z tym ze ziemniaki pokrojone w talarki dobrze jest podgotowac 10-15 minut

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!