Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- jedno duże naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
Tapenada
Oliwki bez pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Piersi kurczaka
Umyte i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Kieszonki posypujemy odrobiną pieprzu i smarujemy od środka tapenadą. Następnie zamykamy je i doprawiamy pieprzem.
2-3 nachodzące na siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka. Tę samą czynność powtarzamy z każdą kieszonką.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu. Następnie układamy obrane ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem. Na talarkach w równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.
Pokrojoną w cienkie paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Paprykę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Pomidory
Pomidory z gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
Jak podawać?
Upieczonego kurczaka z ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika. Pieczone pomidory przekładamy do naczynia z kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (23)
3360 dni temu
długo wybierałam danie które mogłabym podać gościom , którzy mają zjawić się u mnie za kilka dni i padło na to właśnie. Zależało mi na tym abym wszystko mogła wcześniej przygotować , tak aby spędzić czas ze swoim gośćmi a nie w kuchni :) Już wkrótce napiszę , czy był t dobry wybór :)
Odpowiedz
3575 dni temu
a gdzie film?
Odpowiedz
3573 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmy. W razie kłopotów z przygotowaniem dania, służymy radą :) Pozdrawiamy! :)
3799 dni temu
bardzo dobre
Odpowiedz
3799 dni temu
Właśnie zrobiłam ciekawe czy dobre później napisze :)
Odpowiedz
3972 dni temu
SUPER
Odpowiedz
3978 dni temu
Pyszne danie,przygotowanie dość proste, bardzo fajny smak. Polecam!
Odpowiedz
4033 dni temu
Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Wam do gustu! Zachęcamy do wypróbowania również innych dań!
Odpowiedz
4035 dni temu
Wyszlo smacznie i pysznie, owiniecie boczkiem zawsze pomaga uzyskac lepszy efekt koncowy przy pieczeniu.
Odpowiedz
4037 dni temu
Z braku kaparów i anchois użyłem oliwek i pesto. Znajomi zjedli, wszystkim smakowało, wszyscy żyją!!! ;-)
Odpowiedz
4194 dni temu
Wyszło pysznie i wykwintnie. Myślę, że tez się świetnie sprawdzi podczas wizyty znajomych - takie proste a takie efektowne!
Odpowiedz
4203 dni temu
Wyszło smacznie. Tapenada wspaniała choć bez kaparów, których nie mogłam dostać... ale nic. Nie ma tego złego, co by na "dobre" nie wyszło :) Pozdrawiam.
Odpowiedz
4204 dni temu
Przepis szczególnie przypadł mi do gustu,nadzienie zastąpiłam serem więc danie wyszło bardzo,bardzo pyszne.Świetny pomysł kuchni Lidla na kurczaka :)
Odpowiedz
4205 dni temu
Niestety w Lidlu w Szczecinie przy ulicy Witolda Starkiewicza nie ma anchois - nawet Pani kierownik nie znalazła. Do tego pomidory kiściowe, które Pascal podaje to są raczej koktajlowe, a nie te które są w promocji (duże) - także nie róbcie z ludzi baranów.
Odpowiedz
4207 dni temu
Olu anchois w Lidlu dostępne jest w niektórych ofertach akcyjnych. Kapary natomiast znajdują się w stałym asortymencie sklepów.
Odpowiedz
4208 dni temu
Bardzo dobre dania ale czas pieczenia za długi jak na mój piekarnik. Wystarczy 30min. Nie piekłam osobno pomidorków tylko wrzuciłam po 15 min na całość. Pychota.
Odpowiedz
4208 dni temu
A ja sobie zmodyfikowałam przepis, ponieważ nie lubię anchois to do kieszonek włożyłam pokrojoną w półplasterki gruszkę i odrobinę sera pleśniowego oraz kilka listków mięty. Mam tylko uściślenia co do czasu pieczenia jeśli termoobieg na 200 C to papryka koniecznie na ziemniaki pod kurczaka , dobrze że po 25 min wkładałam miseczkę z pomidorkami bo mi się papryka przypalała ( była na kurczaku) , zmniejszyłam temperaturę do 175C i wyłączyłam termoobieg. Jedzonko pyyyyyyyyyyyycha i bardzo sycące.f
Odpowiedz
4208 dni temu
Drogi Lidlu w Gorzowie Wlkp. nawet nie słyszeli nazwy anchois'a. Robicie z Klientów czuby!
Odpowiedz
4209 dni temu
Drogi Gościu zarówno kapary jak i anchois kupisz w sklepach Lidl.
Odpowiedz
4210 dni temu
Wydaje mi się, że kolega Pascal miał wyjątkowo dużego kaca przy kręceniu tego filmu :) Zdrowie! :)
Odpowiedz
4210 dni temu
i kapary?
Odpowiedz
4210 dni temu
dostane anchoives w lidlu?
Odpowiedz
4211 dni temu
Bardzo dobre, z tym ze ziemniaki pokrojone w talarki dobrze jest podgotowac 10-15 minut
Odpowiedz
zobacz wszystkie