Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Nacieramy udka mieszanką przypraw
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
Krok 2: Obtaczamy warzywa w oliwie
Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.
Krok 3: Do kurczaka i warzyw dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych
Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Smażony makaron stir fry
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Deser lodowy z owocami
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Kanapka drwalska
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Ciasto à la mars
- Pudding chlebowy
- Szarlotka sypana
- Zapiekane jajka z salami i papryką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1348 dni temu
Dwie porcje... Sześć udek sześć ziemniaków... No zacne te porcje 😆 Ale dość smaczne.
odpowiedz
3040 dni temu
A co z resztą warzyw? Ziemniakami, szparagami, marchewką?
odpowiedz