Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Nacieramy udka mieszanką przypraw
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
Krok 2: Obtaczamy warzywa w oliwie
Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.
Krok 3: Do kurczaka i warzyw dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych
Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1369 dni temu
Dwie porcje... Sześć udek sześć ziemniaków... No zacne te porcje 😆 Ale dość smaczne.
odpowiedz
3061 dni temu
A co z resztą warzyw? Ziemniakami, szparagami, marchewką?
odpowiedz