
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Nacieramy udka mieszanką przypraw
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
Krok 2: Obtaczamy warzywa w oliwie
Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.
Krok 3: Do kurczaka i warzyw dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych
Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1676 dni temu
Dwie porcje... Sześć udek sześć ziemniaków... No zacne te porcje 😆 Ale dość smaczne.
Odpowiedz
3368 dni temu
A co z resztą warzyw? Ziemniakami, szparagami, marchewką?
Odpowiedz