
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C
Krok 1: Marynujemy kurczaka
Piersi kurczaka kroimy w grube paski. Oprószamy białym pieprzem i solą. Tymianek siekamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 2: Przygotowujemy panierkę
Bagietkę rwiemy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C. Bagietkę razem z orzechami pekan miksujemy partiami w blenderze. Do panierki dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mąki pszennej. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną.
Krok 3: Smażymy kurczaka
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny – roztrzepujemy. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce. Panierkę lekko dociskamy do mięsa. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu partiami na złoty kolor. Wyciągamy kurczaka na papierowy ręcznik i pozostawiamy.
Krok 4: Podajemy kurczaka
Przed podaniem kawałki kurczaka wkładamy raz jeszcze do gorącego oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Limonkę dzielimy na cząstki i skrapiamy mięso.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Komentarze (12)
752 dni temu
Wyszedl mi lepiej niz twoj.
odpowiedz
775 dni temu
Ile czasu bagietka powinna spędzić w piekarniku?
odpowiedz
775 dni temu
Najlepszym sposobem będzie tutaj obserwowanie białego miąższu bagietki: kiedy stanie się on suchy i utraci miękkość, można wyjąć bagietkę z piekarnika. Niska temperatura pieczenia może oznaczać nieco dłuższy proces niż szybkie 5 minut w piekarniku, ale warto uzbroić się w cierpliwość-dzięki niej bagietka nie spali się, a doskonale ususzy. Można wstawić ją nieco wcześniej, by piekła się podczas pozostałych czynności, które musimy wykonać w trakcie przygotowywania dania :)
1218 dni temu
Jak zrobić t sałatkę do kurczaka ze zdjęcia :)?
odpowiedz
1218 dni temu
Justyno, użyj ulubione sałaty, roszponki lub rukoli. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, żółtą paprykę. Opcjonalnie możesz dodać cienko pokrojoną w paski kalarepę. Skrop całość oliwą lub użyj winegretu :)
1419 dni temu
Czy zamiast orzechów pekan można dodać inne orzechy , czy muszą koniecznie być te orzechy ?
odpowiedz
1419 dni temu
Możesz użyć innych, ulubionych orzechów :)
1799 dni temu
czy zamiast w głębokim tłuszczu można upiec w piekarniku?
odpowiedz
1799 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować takiego rozwiązania, choć charakter tak przygotowanej panierki może nieco się zmienić.
2058 dni temu
Magiczna kuchnia lidl. .. smażenie w gorącym tłuszczu a pod garnkiem nijak ognia nie widzę 😉 estetyka nade wszystko 😆
odpowiedz
2058 dni temu
Magia kamery, ale ogień tam jest! :) Inaczej olej nie reagowałby tak po wrzuceniu mięska :)
1990 dni temu
A moze indukcja d...
zobacz wszystkie