zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C

Krok 1: Marynujemy kurczaka

Piersi kurczaka kroimy w grube paski. Oprószamy białym pieprzem i solą. Tymianek siekamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2: Przygotowujemy panierkę

Bagietkę rwiemy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C. Bagietkę razem z orzechami pekan miksujemy partiami w blenderze. Do panierki dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mąki pszennej. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną.

Krok 3: Smażymy kurczaka

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny – roztrzepujemy. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce. Panierkę lekko dociskamy do mięsa. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu partiami na złoty kolor. Wyciągamy kurczaka na papierowy ręcznik i pozostawiamy.

Krok 4: Podajemy kurczaka

Przed podaniem kawałki kurczaka wkładamy raz jeszcze do gorącego oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Limonkę dzielimy na cząstki i skrapiamy mięso.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    61 dni temu
    Magiczna kuchnia lidl. .. smażenie w gorącym tłuszczu a pod garnkiem nijak ognia nie widzę 😉 estetyka nade wszystko 😆

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    60 dni temu
    Magia kamery, ale ogień tam jest! :) Inaczej olej nie reagowałby tak po wrzuceniu mięska :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram