zobacz film Chrupiący kurczak z orzechami pekan

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 90°C

Krok 1: Marynujemy kurczaka

Piersi kurczaka kroimy w grube paski. Oprószamy białym pieprzem i solą. Tymianek siekamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2: Przygotowujemy panierkę

Bagietkę rwiemy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C. Bagietkę razem z orzechami pekan miksujemy partiami w blenderze. Do panierki dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mąki pszennej. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną.

Krok 3: Smażymy kurczaka

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny – roztrzepujemy. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce. Panierkę lekko dociskamy do mięsa. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu partiami na złoty kolor. Wyciągamy kurczaka na papierowy ręcznik i pozostawiamy.

Krok 4: Podajemy kurczaka

Przed podaniem kawałki kurczaka wkładamy raz jeszcze do gorącego oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Limonkę dzielimy na cząstki i skrapiamy mięso.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1038 dni temu
    Wyszedl mi lepiej niz twoj.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1062 dni temu
    Ile czasu bagietka powinna spędzić w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1062 dni temu
    Najlepszym sposobem będzie tutaj obserwowanie białego miąższu bagietki: kiedy stanie się on suchy i utraci miękkość, można wyjąć bagietkę z piekarnika. Niska temperatura pieczenia może oznaczać nieco dłuższy proces niż szybkie 5 minut w piekarniku, ale warto uzbroić się w cierpliwość-dzięki niej bagietka nie spali się, a doskonale ususzy. Można wstawić ją nieco wcześniej, by piekła się podczas pozostałych czynności, które musimy wykonać w trakcie przygotowywania dania :)
  • Justyna Justyna
    1504 dni temu
    Jak zrobić t sałatkę do kurczaka ze zdjęcia :)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1504 dni temu
    Justyno, użyj ulubione sałaty, roszponki lub rukoli. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, żółtą paprykę. Opcjonalnie możesz dodać cienko pokrojoną w paski kalarepę. Skrop całość oliwą lub użyj winegretu :)
  • Gość :) Gość :)
    1705 dni temu
    Czy zamiast orzechów pekan można dodać inne orzechy , czy muszą koniecznie być te orzechy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1705 dni temu
    Możesz użyć innych, ulubionych orzechów :)
  • Gość Gość
    2085 dni temu
    czy zamiast w głębokim tłuszczu można upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2085 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować takiego rozwiązania, choć charakter tak przygotowanej panierki może nieco się zmienić.
  • Gość Gość
    2345 dni temu
    Magiczna kuchnia lidl. .. smażenie w gorącym tłuszczu a pod garnkiem nijak ognia nie widzę 😉 estetyka nade wszystko 😆

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2345 dni temu
    Magia kamery, ale ogień tam jest! :) Inaczej olej nie reagowałby tak po wrzuceniu mięska :)
  • Gość 1000 Gość 1000
    2277 dni temu
    A moze indukcja d...

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!