Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- niewielką foremkę w kształcie jajka
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- wykałaczkę
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, i formujemy z niego parzystą liczbę niewielkich kulek.
KROK 2: WYCINAMY CIASTKA
Kulki ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą foremki (lub niewielkiego, ostrego noża) wycinamy kształt jajek.
KROK 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez ok. 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka studzimy.
KROK 4: SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka smarujemy z jednej strony kremem czekoladowym i składamy je ze sobą. Następnie za pomocą wykałaczki na ciastkach rysujemy dowolne wzory z roztopionej czekolady i oprószamy je kolorowymi posypkami cukrowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!
Czekoladowe ciastka whoopie pies
Jakie są ciastka whoopie wg przepisu Pawła? Czekoladowe, ozdobione różową masą cukrową i pełne delikatnego kremu. Wprost idealne na walentynki i równie smaczne w każdy inny dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)