Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- niewielką foremkę w kształcie jajka
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- wykałaczkę
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, i formujemy z niego parzystą liczbę niewielkich kulek.
KROK 2: WYCINAMY CIASTKA
Kulki ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą foremki (lub niewielkiego, ostrego noża) wycinamy kształt jajek.
KROK 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez ok. 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka studzimy.
KROK 4: SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka smarujemy z jednej strony kremem czekoladowym i składamy je ze sobą. Następnie za pomocą wykałaczki na ciastkach rysujemy dowolne wzory z roztopionej czekolady i oprószamy je kolorowymi posypkami cukrowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Kutia
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
198 dni temu
Przepis sorry ale to jest do D*** jak można taki Przepis dać do internetu. Ciasto wcale nie daje się wałkować. Absolutnie nie nadaje się
Odpowiedz
200 dni temu
Ciastka bardzo dobre, tylko trochę źle się z nim pracuje- jest strasznie kruche. Najlepiej wałkować dobrze wygniecione na macie przykryte folią spożywczą, wtedy się tak nie kruszy i nie przyczepia do wałka. Poza tym nie ma się czego przyczepić.
Odpowiedz