
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy w naczyniu robota z pozostałymi składnikami ciasta i miksujemy na gładką masę.
Krok 2: Formujemy i pieczemy ciasteczka
Z gotowej masy formujemy równe krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Gdy będą złote, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy krem i składamy ciasteczka
Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego mieszamy w misce z pozostałymi składnikami kremu.
Porcję gotowego kremu rozsmarowujemy na powierzchni ciastka i przykrywamy drugim ciasteczkiem, tworząc kanapkę.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (35)
1759 dni temu
2 pytania: - Puszka mleczka kokosowego? Na filmiku Kinga pokazuje, ze tylko wierzchnia warstwa - Mus kokosowy nie jest juz dostepny w sklepach Lidl. Obsluga byla zdziwiona gdy pytalam w sklepach. Czym go zastapic? Olej kokosowy odpada - masy sie nie piecze, a jedzenie surowego oleju nie brzmi zachecajaco
Odpowiedz
1759 dni temu
Co do pierwszego pytania: tak, potrzebujesz jednej puszki mleczka kokosowego, z której do przygotowania kremu kokosowego wykorzystuje się jedynie stałą część tego produktu-tak, jak Kinga wspomina w filmie i tak jak napisaliśmy w 3 kroku sposobu przygotowania. Jeśli chodzi o zamiennik musu kokosowego, polecamy przygotowanie jego domowej wersji. Stopniowe miksowanie wiórków kokosowych w blenderze lub malakserze to sposób na uzyskanie czegoś na kształt masła kokosowego-gładkiej masy o smaku, który doskonale podkreśli smak kremu w ciasteczkach, a właśnie po to w jego składnikach pojawia się mus :) Ciekawą alternatywą może okazać się również wegański jogurt kokosowy.
1751 dni temu
Jest w przepisie, że chodzi o tą twardą część mleczka, która się pojawia jak puszka postoi w lodówce. Mus kokosowy kupowałam ostatnio w rossmanie za 15zł i w internecie widziałam oferty gdzie był nawet po 13zł ale z przesyłką wychodzi więcej
2074 dni temu
Gdzie można kupić takie miarki?
Odpowiedz
2074 dni temu
erre, polecamy śledzić ofertę Lidla (zarówno tę obowiązującą w sklepach stacjonarnych, jak i dostępną online). Akcyjnie pojawiają się w niej akcesoria kuchenne takie jak miarki.
2084 dni temu
Czy można zrobić większą ilość spodów i zamrozić? pozdro
Odpowiedz
2081 dni temu
Mario, nie polecamy zamrażania ciasteczek-lepiej będą smakować na świeżo.
2157 dni temu
Co to za miarą "puszka"? Czyli ile? Puszki są różne duże i mniejsze....
Odpowiedz
2157 dni temu
Standardowo w puszce jest 400 g :)
2391 dni temu
czy zamiast daktyli mogę dodać syrop daktylowy? jeśli tak to ile?
Odpowiedz
2390 dni temu
Natalio, daktyle w tym przepisie odpowiadaj ą nie tylko za smak, ale również za konsystencję ciasteczek, więc nie rekomendujemy takiej zamiany.
2393 dni temu
Ile można mw przechowywać te ciasteczka? A trzymamy je w lodówce czy poza? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
2393 dni temu
Gotowe ciastka z kremem najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce (ok. 3 dni) ale jeśli chcesz przygotować ich nieco więcej, lepszym pomysłem będzie upieczenie marchewkowych spodów, które wypełnisz kremem na świeżo, tuż przed podaniem. Ciasteczka bez kremu mogą być przechowywane znacznie dłużej-w pojemniku, w suchym miejscu.
2402 dni temu
mleczko kokosowe to to samo co mleko kokosowe? gdzie sie kupuke mus kokosowy?
Odpowiedz
2402 dni temu
Tak, chodzi o mleczko w puszcze, inaczej mleko. Mus kokosowy jest dostępny w Lidlu :)
2399 dni temu
no raczej w lidlu...
2393 dni temu
Mus kokosowy można kupić u Anny Lewandowskiej
2406 dni temu
Daktyle świeże czy suszone?
Odpowiedz
2404 dni temu
Daktyle suszone :)
2409 dni temu
czym można zastąpić płatki owsiane? chodiz mi o produkt bezglutenowy
Odpowiedz
2409 dni temu
Możesz użyć bezglutenowych płatków owsianych :)
2406 dni temu
Można kupić płatki owsiane bezglutenowe :)
2449 dni temu
Czy pomijając mus kokosowy krem również się uda? A może można zamienić go na inny składnik?
Odpowiedz
2449 dni temu
Mus kokosowy nadaje smaku i sprawia, ze krem jest bardziej zwięzły. Możesz dodać trochę oleju kokosowego.
2411 dni temu
Też jestem ciekawa
2499 dni temu
Czy blenderem również da się połączyć tak dobrze wszystkie składniki żeby ciasteczka wyszły ?
Odpowiedz
2499 dni temu
Możesz spróbować. Pamiętaj tylko, by dodawać składniki etapami, by nie przeciążyć blendera :)
2530 dni temu
Ile jajek powinnam dodać zamiast siemienia lnianego?
Odpowiedz
2530 dni temu
Dodaj 2 jajka. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodaj więcej płatków owsianych :)
2536 dni temu
Czy ciastka są nadal smaczne bez kremu ?
Odpowiedz
2536 dni temu
Same ciastka są przepyszne!
2543 dni temu
Ten krem wygląda na dość "luźny". CZy tak sklejone ciastka trzymają się w całości?
Odpowiedz
2543 dni temu
Krem jest delikatny. jeśli chcesz, żeby byl bardziej zwięzły - wstaw kanapki do lodówki.
2543 dni temu
Ile ciastek średnio wychodzi z podanej porcji?
Odpowiedz
2543 dni temu
Około 7 sztuk :)
zobacz wszystkie