
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy w naczyniu robota z pozostałymi składnikami ciasta i miksujemy na gładką masę.
Krok 2: Formujemy i pieczemy ciasteczka
Z gotowej masy formujemy równe krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Gdy będą złote, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy krem i składamy ciasteczka
Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego mieszamy w misce z pozostałymi składnikami kremu.
Porcję gotowego kremu rozsmarowujemy na powierzchni ciastka i przykrywamy drugim ciasteczkiem, tworząc kanapkę.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (35)
1698 dni temu
2 pytania: - Puszka mleczka kokosowego? Na filmiku Kinga pokazuje, ze tylko wierzchnia warstwa - Mus kokosowy nie jest juz dostepny w sklepach Lidl. Obsluga byla zdziwiona gdy pytalam w sklepach. Czym go zastapic? Olej kokosowy odpada - masy sie nie piecze, a jedzenie surowego oleju nie brzmi zachecajaco
odpowiedz
1697 dni temu
Co do pierwszego pytania: tak, potrzebujesz jednej puszki mleczka kokosowego, z której do przygotowania kremu kokosowego wykorzystuje się jedynie stałą część tego produktu-tak, jak Kinga wspomina w filmie i tak jak napisaliśmy w 3 kroku sposobu przygotowania. Jeśli chodzi o zamiennik musu kokosowego, polecamy przygotowanie jego domowej wersji. Stopniowe miksowanie wiórków kokosowych w blenderze lub malakserze to sposób na uzyskanie czegoś na kształt masła kokosowego-gładkiej masy o smaku, który doskonale podkreśli smak kremu w ciasteczkach, a właśnie po to w jego składnikach pojawia się mus :) Ciekawą alternatywą może okazać się również wegański jogurt kokosowy.
1689 dni temu
Jest w przepisie, że chodzi o tą twardą część mleczka, która się pojawia jak puszka postoi w lodówce. Mus kokosowy kupowałam ostatnio w rossmanie za 15zł i w internecie widziałam oferty gdzie był nawet po 13zł ale z przesyłką wychodzi więcej
2012 dni temu
Gdzie można kupić takie miarki?
odpowiedz
2012 dni temu
erre, polecamy śledzić ofertę Lidla (zarówno tę obowiązującą w sklepach stacjonarnych, jak i dostępną online). Akcyjnie pojawiają się w niej akcesoria kuchenne takie jak miarki.
2023 dni temu
Czy można zrobić większą ilość spodów i zamrozić? pozdro
odpowiedz
2019 dni temu
Mario, nie polecamy zamrażania ciasteczek-lepiej będą smakować na świeżo.
2095 dni temu
Co to za miarą "puszka"? Czyli ile? Puszki są różne duże i mniejsze....
odpowiedz
2095 dni temu
Standardowo w puszce jest 400 g :)
2329 dni temu
czy zamiast daktyli mogę dodać syrop daktylowy? jeśli tak to ile?
odpowiedz
2328 dni temu
Natalio, daktyle w tym przepisie odpowiadaj ą nie tylko za smak, ale również za konsystencję ciasteczek, więc nie rekomendujemy takiej zamiany.
2332 dni temu
Ile można mw przechowywać te ciasteczka? A trzymamy je w lodówce czy poza? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
2331 dni temu
Gotowe ciastka z kremem najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce (ok. 3 dni) ale jeśli chcesz przygotować ich nieco więcej, lepszym pomysłem będzie upieczenie marchewkowych spodów, które wypełnisz kremem na świeżo, tuż przed podaniem. Ciasteczka bez kremu mogą być przechowywane znacznie dłużej-w pojemniku, w suchym miejscu.
2340 dni temu
mleczko kokosowe to to samo co mleko kokosowe? gdzie sie kupuke mus kokosowy?
odpowiedz
2340 dni temu
Tak, chodzi o mleczko w puszcze, inaczej mleko. Mus kokosowy jest dostępny w Lidlu :)
2337 dni temu
no raczej w lidlu...
2332 dni temu
Mus kokosowy można kupić u Anny Lewandowskiej
2345 dni temu
Daktyle świeże czy suszone?
odpowiedz
2342 dni temu
Daktyle suszone :)
2347 dni temu
czym można zastąpić płatki owsiane? chodiz mi o produkt bezglutenowy
odpowiedz
2347 dni temu
Możesz użyć bezglutenowych płatków owsianych :)
2345 dni temu
Można kupić płatki owsiane bezglutenowe :)
2388 dni temu
Czy pomijając mus kokosowy krem również się uda? A może można zamienić go na inny składnik?
odpowiedz
2388 dni temu
Mus kokosowy nadaje smaku i sprawia, ze krem jest bardziej zwięzły. Możesz dodać trochę oleju kokosowego.
2349 dni temu
Też jestem ciekawa
2438 dni temu
Czy blenderem również da się połączyć tak dobrze wszystkie składniki żeby ciasteczka wyszły ?
odpowiedz
2437 dni temu
Możesz spróbować. Pamiętaj tylko, by dodawać składniki etapami, by nie przeciążyć blendera :)
2469 dni temu
Ile jajek powinnam dodać zamiast siemienia lnianego?
odpowiedz
2468 dni temu
Dodaj 2 jajka. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodaj więcej płatków owsianych :)
2475 dni temu
Czy ciastka są nadal smaczne bez kremu ?
odpowiedz
2474 dni temu
Same ciastka są przepyszne!
2482 dni temu
Ten krem wygląda na dość "luźny". CZy tak sklejone ciastka trzymają się w całości?
odpowiedz
2481 dni temu
Krem jest delikatny. jeśli chcesz, żeby byl bardziej zwięzły - wstaw kanapki do lodówki.
2482 dni temu
Ile ciastek średnio wychodzi z podanej porcji?
odpowiedz
2481 dni temu
Około 7 sztuk :)
zobacz wszystkie