![Ciasto marchewkowo-ananasowe Ciasto marchewkowo-ananasowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2387390753a3-cc56184060da-105_Ciasto_marchewkowo-ananasowe_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- tarkę
- tortownicę o średnicy 30 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Pieczemy ciasto
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony ananas. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Wierzch ciasta smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 3: Gotujemy marchew
Marchewkę obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy do miękkości w lekko osłodzonej wodzie. Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy marchewkowej. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Z wystudzonej masy delikatnie formujemy marchewki.
Krok 4: Blendujemy szpinak
Szpinak dokładnie myjemy, blendujemy wraz z cukrem na gładką masę, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, przekładamy do garnka. Dodajemy żelatynę, odstawiamy na 2-3 minuty i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy szpinakowej, cały czas mieszając. Studzimy. Z powstałej masy delikatnie formujemy listki marchewek.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
![Ciasto marchewkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/452de7ba436c-6fb5268bb6-KW_08_portal_ciasto_marchewkowe_960x540.webp)
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
![Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1dc28f12b2f-8dee38acaa-KW_43_tort_pajeczyna_13360_S_134723_960x540.webp)
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!
![Ciasto marchewkowe z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1b4b968b4e73-720748552c8a-Ciasto-marchewkowe-z-czekolada_71734_rgb_okkw402016.webp)
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
![Wegański tort marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/22c71d2d4217-3ff388147e8d-KW41_Weganski-tort-marchewkowy_210917_MS_17041_RGB_OK.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Indyk z cukinią i grzybami z woka
- Brownie z espresso i wiśnią
- Ciasto Fale Dunaju
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Domowy blok czekoladowy
- Domowe nachos
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Pyzy ziemniaczane
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Karp pieczony w cebuli
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Faszerowana indyczka
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Serniczki na owsianym spodzie
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Banoffee w słoiku
- Śląskie pieczonki z kociołka
Komentarze (5)
398 dni temu
Ananas ma być świeży czy z puszki ?
odpowiedz
396 dni temu
W tym przepisie używamy świeżego ananasa.
2042 dni temu
Ciasta nie robiłem, ale próbowałem zrobić marcheweczki na dekorację. Nie wyszły :( Wyszła mi jakaś gumowata, klejąca się do rąk masa, z której nie szło nic uformować. W ogóle to w przepisie jest błąd. W liście składników na "masę marchewkową" nie ma żelatyny, ale w opisie produkcji jest napisane: "Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę" Mi nie wyszło a tak się nastawiłem, ale cóż na dekorację mojego ciasta, poszły stare, dobre orzechy włoskie :)
odpowiedz
2038 dni temu
Drogi Łukaszu, dziękujmy za czujność :) Rzeczywiście w liście składników zabrakło żelatyny. Już wszystko jest na swoim miejscu :)
2231 dni temu
Ciasto mokre w środku, ale pyszne ! Dekoracje zabieraja mnostwo czasu, nastepnym razem posypie tylko orzechami
odpowiedz