
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- tarkę
- tortownicę o średnicy 30 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Pieczemy ciasto
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony ananas. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Wierzch ciasta smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 3: Gotujemy marchew
Marchewkę obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy do miękkości w lekko osłodzonej wodzie. Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy marchewkowej. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Z wystudzonej masy delikatnie formujemy marchewki.
Krok 4: Blendujemy szpinak
Szpinak dokładnie myjemy, blendujemy wraz z cukrem na gładką masę, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, przekładamy do garnka. Dodajemy żelatynę, odstawiamy na 2-3 minuty i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy szpinakowej, cały czas mieszając. Studzimy. Z powstałej masy delikatnie formujemy listki marchewek.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Komentarze (5)
163 dni temu
Ananas ma być świeży czy z puszki ?
odpowiedz
161 dni temu
W tym przepisie używamy świeżego ananasa.
1807 dni temu
Ciasta nie robiłem, ale próbowałem zrobić marcheweczki na dekorację. Nie wyszły :( Wyszła mi jakaś gumowata, klejąca się do rąk masa, z której nie szło nic uformować. W ogóle to w przepisie jest błąd. W liście składników na "masę marchewkową" nie ma żelatyny, ale w opisie produkcji jest napisane: "Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę" Mi nie wyszło a tak się nastawiłem, ale cóż na dekorację mojego ciasta, poszły stare, dobre orzechy włoskie :)
odpowiedz
1803 dni temu
Drogi Łukaszu, dziękujmy za czujność :) Rzeczywiście w liście składników zabrakło żelatyny. Już wszystko jest na swoim miejscu :)
1996 dni temu
Ciasto mokre w środku, ale pyszne ! Dekoracje zabieraja mnostwo czasu, nastepnym razem posypie tylko orzechami
odpowiedz
zobacz wszystkie