zobacz film Wegański tort marchewkowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • dwie formy o średnicy 20 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy ciasto

Formy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche wraz z pokruszonymi orzechami, a w drugiej mokre z marchewką startą na grubych oczkach tarki. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na dwóch przygotowanych blaszkach. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem razem z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii.

Krok 3: Składamy elementy ciasta

Na paterze układamy jeden blat ciasta i smarujemy go połową kremu. Następnie przykrywamy krem drugim blatem, a pozostałą część kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy morelami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    1185 dni temu
    Czy należy wydłużyć czas pieczenia jeśli piecze się w jednej formie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1184 dni temu
    Czas pieczenia nie powinien znacznie ulec zmianie. Wszystko jednak zależy od piekarnika, dlatego po wyznaczonym czasie najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem i ewentualnie wtedy dodać ok. 5-7 minut :)
  • Gocha Gocha
    1206 dni temu
    Przepis extra.. Pycha w całości ... i krem z tofu smakuje bosko... Jestem zachwycona... Ozdobiłam tylko orzechami włoskimi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1205 dni temu
    Cieszymy się, że przepis się sprawdził! :)
  • Alicja Alicja
    1405 dni temu
    Ciasto super, jednak krem z tofu smakuje strasznie i wychodzi zbyt płynny. Ratowałam się skrobią ziemniaczaną, ale mało to pomaga. Polecam pokombinować z kremem na bazie mleczka kokosowego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1471 dni temu
    Czy można pominąć/zamienić siemię lniane? Niestety, nie mam jak je zmielić.

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1536 dni temu
    Pani Kingo, czy mogłaby Pani napisać ile dodać miodu i pozostałych mokrych składników, żeby tort wyszedł równie smaczny? Byłabym bardzo wdzięczna bo chciałabym zrobić go na urodziny córki:) Z góry dziękuję za pomoc!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1533 dni temu
    Alu, w tym przepisie zamiast 1 szklanki cukru użyj ok. 3/4 szklanki miodu, jednocześnie zmniejszając ilość startej marchewki do 2 szklanek. Jeśli przy łączeniu suchych i mokrych składników ciasto będzie zbyt lepkie, podsypuj je delikatnie mąką.
  • Ala Ala
    1537 dni temu
    Pani Kingo, Czy mus jabłkowy to np. upieczone i zblendowane jabłko?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1537 dni temu
    Alu, możesz użyć gotowego musu jabłkowego lub przygotować jego domową wersję na bazie upieczonych lub ugotowanych jabłek :)
  • Ala Ala
    1537 dni temu
    Dzień dobry, Czy moge zastąpić cukier w cieście miodem a mleko sojowe kokosowym? Pozdrawiam serdecznie u dziękuję za przepyszne przepisy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1537 dni temu
    Alu, możesz dokonać takiej zamiany. Słodząc ciasta miodem warto jednak pamiętać, że jest on słodszy od cukru i należy dodać go nieco mniej. Jednocześnie, ze względu na płynną konsystencję miodu koniecznym jest proporcjonalne zmniejszenie pozostałych ilości mokrych składników ciasta.
  • Gość Gość
    1615 dni temu
    Czy można zamienić mąkę w przepisie np. na orkiszową pełnoziarnistą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1615 dni temu
    można :)
  • Ania Ania
    1672 dni temu
    kolejny przepis w kategorii bezglutenowe a w składnikach mąka pszenna pełnoziarnista bio – 2¼ szklanki tragedia i wy edukujecie o piramidzie zdrowego żywienia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1671 dni temu
    Droga Aniu, sprawdziliśmy to - ten przepis nie jest podpięty pod kategorię "bez glutenu". Jak najbardziej wszystko się zgadza :)
  • Gość Gość
    1863 dni temu
    czy można upiec tort w jednej foremce i przekoic na 2 blaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1863 dni temu
    Możesz tak zrobić :)
  • Justyna Justyna
    1967 dni temu
    Pyszny. Świetna konsystencja ciasta! Tofu: dodałam więcej masła orzechowego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2104 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!