Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dwie formy o średnicy 20 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Formy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche wraz z pokruszonymi orzechami, a w drugiej mokre z marchewką startą na grubych oczkach tarki. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na dwóch przygotowanych blaszkach. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem razem z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii.
Krok 3: Składamy elementy ciasta
Na paterze układamy jeden blat ciasta i smarujemy go połową kremu. Następnie przykrywamy krem drugim blatem, a pozostałą część kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy morelami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!
Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!
Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
1501 dni temu
Czy należy wydłużyć czas pieczenia jeśli piecze się w jednej formie?
odpowiedz
1499 dni temu
Czas pieczenia nie powinien znacznie ulec zmianie. Wszystko jednak zależy od piekarnika, dlatego po wyznaczonym czasie najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem i ewentualnie wtedy dodać ok. 5-7 minut :)
1522 dni temu
Przepis extra.. Pycha w całości ... i krem z tofu smakuje bosko... Jestem zachwycona... Ozdobiłam tylko orzechami włoskimi
odpowiedz
1520 dni temu
Cieszymy się, że przepis się sprawdził! :)
1721 dni temu
Ciasto super, jednak krem z tofu smakuje strasznie i wychodzi zbyt płynny. Ratowałam się skrobią ziemniaczaną, ale mało to pomaga. Polecam pokombinować z kremem na bazie mleczka kokosowego :)
odpowiedz
1786 dni temu
Czy można pominąć/zamienić siemię lniane? Niestety, nie mam jak je zmielić.
odpowiedz
1852 dni temu
Pani Kingo, czy mogłaby Pani napisać ile dodać miodu i pozostałych mokrych składników, żeby tort wyszedł równie smaczny? Byłabym bardzo wdzięczna bo chciałabym zrobić go na urodziny córki:) Z góry dziękuję za pomoc!
odpowiedz
1848 dni temu
Alu, w tym przepisie zamiast 1 szklanki cukru użyj ok. 3/4 szklanki miodu, jednocześnie zmniejszając ilość startej marchewki do 2 szklanek. Jeśli przy łączeniu suchych i mokrych składników ciasto będzie zbyt lepkie, podsypuj je delikatnie mąką.
1852 dni temu
Pani Kingo, Czy mus jabłkowy to np. upieczone i zblendowane jabłko?:)
odpowiedz
1852 dni temu
Alu, możesz użyć gotowego musu jabłkowego lub przygotować jego domową wersję na bazie upieczonych lub ugotowanych jabłek :)
1852 dni temu
Dzień dobry, Czy moge zastąpić cukier w cieście miodem a mleko sojowe kokosowym? Pozdrawiam serdecznie u dziękuję za przepyszne przepisy :)
odpowiedz
1852 dni temu
Alu, możesz dokonać takiej zamiany. Słodząc ciasta miodem warto jednak pamiętać, że jest on słodszy od cukru i należy dodać go nieco mniej. Jednocześnie, ze względu na płynną konsystencję miodu koniecznym jest proporcjonalne zmniejszenie pozostałych ilości mokrych składników ciasta.
1931 dni temu
Czy można zamienić mąkę w przepisie np. na orkiszową pełnoziarnistą?
odpowiedz
1931 dni temu
można :)
1987 dni temu
kolejny przepis w kategorii bezglutenowe a w składnikach mąka pszenna pełnoziarnista bio – 2¼ szklanki tragedia i wy edukujecie o piramidzie zdrowego żywienia?
odpowiedz
1987 dni temu
Droga Aniu, sprawdziliśmy to - ten przepis nie jest podpięty pod kategorię "bez glutenu". Jak najbardziej wszystko się zgadza :)
2179 dni temu
czy można upiec tort w jednej foremce i przekoic na 2 blaty?
odpowiedz
2178 dni temu
Możesz tak zrobić :)
2283 dni temu
Pyszny. Świetna konsystencja ciasta! Tofu: dodałam więcej masła orzechowego!
odpowiedz
2419 dni temu
Super przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie