
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 20 cm
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Łączymy składniki piernika
Żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jajka ubijamy z ksylitolem. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Nasiona chia mielemy w młynku. Do osobnej miski przesiewamy przez sitko suche składniki (mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy z nasionami chia. Suche składniki stopniowo łączymy z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Krok 2: Dodajemy marchewkę, imbir i bakalie
Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.
Krok 3: Pieczemy piernik
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.
Krok 4: Przygotowujemy polewę
W rondelku podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.
Krok 5: Dekorujemy ciasto
Orzechy laskowe pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. Polewamy odrobiną syropu klonowego.
Zobacz podobne
przepisy
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Komentarze (4)
439 dni temu
A jaki jest czas pieczenia dla piekarnika z termoobiegiem?
odpowiedz
436 dni temu
Agnieszko, w tym przepisie pieczemy piernik z funkcją grzania góra-dół i rekomendujemy, by tak przygotować ciasto. Pieczenie z termoobiegiem zajmie prawdopodobnie mniej czasu, ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ile dokładnie. Najlepiej będzie, jeśli w trakcie, pod koniec pieczenia, czyli mniej więcej po upływie 1 godziny, sprawdzisz, czy piernik jest upieczony za pomocą wykałaczki :) Powodzenia!
454 dni temu
Ile czasu i jakich warunkach można przechowywać piernik z marchwi?
odpowiedz
454 dni temu
Piernik możesz przechowywać owinięty folią spożywczą lub ściereczką w chłodnym miejscu do tygodnia. Polecamy jednak, by polewę przygotować na świeżo i polać nią ciasto w dniu podania lub dzień wcześniej-będzie smakować i prezentować się znacznie lepiej :)
zobacz wszystkie