Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 20 cm
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Łączymy składniki piernika

Żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jajka ubijamy z ksylitolem. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Nasiona chia mielemy w młynku. Do osobnej miski przesiewamy przez sitko suche składniki (mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy z nasionami chia. Suche składniki stopniowo łączymy z masą jajeczną, cały czas mieszając.

Krok 2: Dodajemy marchewkę, imbir i bakalie

Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.

Krok 3: Pieczemy piernik

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.

Krok 4: Przygotowujemy polewę

W rondelku podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.

Krok 5: Dekorujemy ciasto

Orzechy laskowe pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. Polewamy odrobiną syropu klonowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Agnieszka Agnieszka
    345 dni temu
    A jaki jest czas pieczenia dla piekarnika z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    341 dni temu
    Agnieszko, w tym przepisie pieczemy piernik z funkcją grzania góra-dół i rekomendujemy, by tak przygotować ciasto. Pieczenie z termoobiegiem zajmie prawdopodobnie mniej czasu, ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ile dokładnie. Najlepiej będzie, jeśli w trakcie, pod koniec pieczenia, czyli mniej więcej po upływie 1 godziny, sprawdzisz, czy piernik jest upieczony za pomocą wykałaczki :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    359 dni temu
    Ile czasu i jakich warunkach można przechowywać piernik z marchwi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    359 dni temu
    Piernik możesz przechowywać owinięty folią spożywczą lub ściereczką w chłodnym miejscu do tygodnia. Polecamy jednak, by polewę przygotować na świeżo i polać nią ciasto w dniu podania lub dzień wcześniej-będzie smakować i prezentować się znacznie lepiej :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram