
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do muffinów
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Łączymy składniki muffinów
Pomarańczę filetujemy – wycinamy z niej segmenty, bez błonek.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy sypkie składniki na przemian z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę i drobno pokrojone filety z pomarańczy.
Krok 2: Pieczemy muffiny
Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Oblewamy muffiny polewą
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. Polewą oblewamy wystudzone muffiny.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Zobacz przepisy
na święta
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2712 dni temu
Na ile muffinow starcza jedna porcja?
odpowiedz
2709 dni temu
Drogi Gościu, to oczywiście zależy od wielkości papilotek, których użyjesz. Jednak muffin, nie powinno wyjść mniej niż 12 sztuk :)