
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 175°C
- rózgę kuchenną
- folię aluminiową
- pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, aby w momencie użycia było miękkie. Ciasteczka neo mocno rozdrobnij.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę w misie robota kuchennego. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnej miski. Następnie je mieszamy i stopniowo dodajemy do misy robota kuchennego, cały czas mieszając.
KROK 2: SZPRYCUJEMY I PIECZEMY CIASTKA
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy, w dość dużych odstępach, równej wielkości ciastka. Pieczemy je przez ok. 16-18 minut w temperaturze 175°C i dokładnie studzimy.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby wierzch ciastek możemy wygładzić mokrą łyżeczką.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Ciasteczka neo rozdrabniamy. Śmietankę niezbyt mocno ubijamy. Następnie dodajemy do niej dokładnie wymieszany serek mascarpone i mieszamy za pomocą rózgi. Do tak przygotowanego kremu wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Zależnie od upodobań gotowy krem możemy dosłodzić 1-2 łyżeczkami cukru pudru.
KROK 4: SKŁADAMY CIASTKA
Na połowę ciastek wykładamy po 1 łyżce kremu i nakładamy na nie pozostałe ciastka.
WSKAZÓWKA! Ciastka są najlepsze kolejnego dnia.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTKA
Masę cukrową urabiamy w dłoniach, aby stała się plastyczna, i dość cienko ją wałkujemy. Następnie wycinamy z niej koła o średnicy podobnej do średnicy ciastek i naklejamy na ciastkach. Na masie cukrowej odciskamy wzory za pomocą pogniecionego kawałka folii aluminiowej i ozdabiamy je odrobiną kakao za pomocą pędzelka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Jajka na miękko
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)