zobacz film Czekoladowe ciastka whoopie pies

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego
  • rękaw cukierniczy
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 175°C
  • rózgę kuchenną
  • folię aluminiową
  • pędzelek

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, aby w momencie użycia było miękkie. Ciasteczka neo mocno rozdrobnij.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę w misie robota kuchennego. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnej miski. Następnie je mieszamy i stopniowo dodajemy do misy robota kuchennego, cały czas mieszając.

KROK 2: SZPRYCUJEMY I PIECZEMY CIASTKA

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy, w dość dużych odstępach, równej wielkości ciastka. Pieczemy je przez ok. 16-18 minut w temperaturze 175°C i dokładnie studzimy.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby wierzch ciastek możemy wygładzić mokrą łyżeczką.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Ciasteczka neo rozdrabniamy. Śmietankę niezbyt mocno ubijamy. Następnie dodajemy do niej dokładnie wymieszany serek mascarpone i mieszamy za pomocą rózgi. Do tak przygotowanego kremu wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Zależnie od upodobań gotowy krem możemy dosłodzić 1-2 łyżeczkami cukru pudru.

KROK 4: SKŁADAMY CIASTKA

Na połowę ciastek wykładamy po 1 łyżce kremu i nakładamy na nie pozostałe ciastka.

WSKAZÓWKA! Ciastka są najlepsze kolejnego dnia.

KROK 5: DEKORUJEMY CIASTKA

Masę cukrową urabiamy w dłoniach, aby stała się plastyczna, i dość cienko ją wałkujemy. Następnie wycinamy z niej koła o średnicy podobnej do średnicy ciastek i naklejamy na ciastkach. Na masie cukrowej odciskamy wzory za pomocą pogniecionego kawałka folii aluminiowej i ozdabiamy je odrobiną kakao za pomocą pędzelka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!