Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Uwaga:
Ciasto francuskie przechowuj w lodówce aż do momentu użycia. Powinno być bardzo dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
KROK 2: SKŁADAMY CIASTKA
Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.
KROK 3: PIECZEMY CIASTKA
W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
WSKAZÓWKA! Ciastka możemy podać oblane roztopioną czekoladą deserową i oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Tosty francuskie z bananami
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Żeberka z tempehu
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Ciastka z grzybami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pierniczkowe latte
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Sos z suszonych grzybów
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Tapas z salchichón
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Świąteczny talerz obfitości
- Pizza capriciosa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)