
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Uwaga:
Ciasto francuskie przechowuj w lodówce aż do momentu użycia. Powinno być bardzo dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
KROK 2: SKŁADAMY CIASTKA
Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.
KROK 3: PIECZEMY CIASTKA
W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
WSKAZÓWKA! Ciastka możemy podać oblane roztopioną czekoladą deserową i oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)