Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pędzelek
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciastek, by nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA
Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.
Krok 2: FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.
Tak przygotowane ciasto zawijamy na końcach, smarujemy z wierzchu masłem, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 3: FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA
Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.
W lejku umieszczamy połówkę jabłka, zakładamy i zlepiamy brzegi ciasta.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200°C ok. 20 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1462 dni temu
Przepis fajny, ale ta muzyka w tle.... niepotrzebna, albo jakas inna dajcie ;>)
Odpowiedz