Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pędzelek
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciastek, by nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA
Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.
Krok 2: FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.
Tak przygotowane ciasto zawijamy na końcach, smarujemy z wierzchu masłem, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 3: FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA
Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.
W lejku umieszczamy połówkę jabłka, zakładamy i zlepiamy brzegi ciasta.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200°C ok. 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!
Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.
Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!
Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Torcik serowy à la tiramisu
- Deser cassata alla siciliana
- Kokosowa panna cotta
- Owsianka z musem jabłkowym
- Chlebek pizzowy
- Jabłkowe tacos
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Bostock z rabarbarem
- Curry z bakłażanem i brukselką
- Muffinki brownie
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Quiche ze szparagami
- Lekka pianka pomarańczowa
- Kawowe cinnamon rolls
- Brownie z czekoladowymi kulkami
- Chrupiące ciepłe lody
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Warzywa pieczone na grillu
- Minipizze razowe z warzywami
- Greckie pierożki z serem graviera
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
- Surówka z młodej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1123 dni temu
Przepis fajny, ale ta muzyka w tle.... niepotrzebna, albo jakas inna dajcie ;>)
odpowiedz