zobacz film

Paweł Małecki i Danny Ferreri

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • pędzelek
  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciastek, by nabrało temperatury pokojowej.

Krok 1: OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA

Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.

Krok 2: FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.

Tak przygotowane ciasto zawijamy na końcach, smarujemy z wierzchu masłem, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 3: FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA

Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.

W lejku umieszczamy połówkę jabłka, zakładamy i zlepiamy brzegi ciasta.

Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.

Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200°C ok. 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram