
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pędzelek
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciastek, by nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA
Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.
Krok 2: FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.
Tak przygotowane ciasto zawijamy na końcach, smarujemy z wierzchu masłem, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 3: FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA
Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.
W lejku umieszczamy połówkę jabłka, zakładamy i zlepiamy brzegi ciasta.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200°C ok. 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Zobacz przepisy
na lato
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Carpaccio z buraka
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1348 dni temu
Przepis fajny, ale ta muzyka w tle.... niepotrzebna, albo jakas inna dajcie ;>)
odpowiedz