Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- mikser/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wczesniej
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Po ugotowaniu powinieneś uzyskać ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
Krok 1: Pieczemy ciasto
Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.
Krok 3: Łączymy składniki ciasta
Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!
Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
327 dni temu
Przepis fatalny, nie wiem czy pani Paruzel kiedykolwiek zrobiła to ciasto zgodnie z podanymi przepisem. Tip z pieczeniem ciasta francuskiego z użyciem filii to jakaś komedia, kulki z folii nie do usunięcia z ciasta. Krem musiałam zagęścić budyniem i masłem więc o fit nie ma tu mowy. Nie polecam
odpowiedz
1944 dni temu
pani paruzel nie ogarnia że fit, wegańskie i bez glutenu to nie to samo albo nie umiecie klasyfikować przepisów
odpowiedz
1943 dni temu
Aniu, i w tym wypadku przepis jest w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)
2425 dni temu
Ciasto parzone wydaje się być bardziej fit niż francuskie i na pewno zdrowsze niż gotowy produkt z lodówy. To tylko woda, troche masla, maka i jajka. No i przecież karpatka oryginalnie jest na cieście parzonym/ptysiowym.
odpowiedz
2426 dni temu
Fit karpatka na cieście francuskim???? Gdzie tu karpatka? To raczej kremoówka.
odpowiedz
2444 dni temu
Czy ktoś z was próbował?
odpowiedz
2441 dni temu
próbowałam zrobić, ale wszyscy w rodzinie powiedzieli że nie będą jedli tego kremu
2441 dni temu
Zawsze możesz wykonać tradycyjną wersję - https://kuchnialidla.pl/letnia-karpatka-z-bita-smietana-i-borowkami
2576 dni temu
Pierwszy raz rozczarowałam się przepisem Kingi :/ od kiedy ciasto francuskiej jest fit? ;)
odpowiedz
2567 dni temu
jest napisane "francuskie LEKKIE", jest mniej kaloryczne od zwykłego francuskiego i zdecydowanie mniej od klasycznego na karpatke