zobacz film Karpatka fit

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • mikser/malakser
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wczesniej

Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Po ugotowaniu powinieneś uzyskać ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.

Krok 1: Pieczemy ciasto

Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.

Krok 3: Łączymy składniki ciasta

Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    327 dni temu
    Przepis fatalny, nie wiem czy pani Paruzel kiedykolwiek zrobiła to ciasto zgodnie z podanymi przepisem. Tip z pieczeniem ciasta francuskiego z użyciem filii to jakaś komedia, kulki z folii nie do usunięcia z ciasta. Krem musiałam zagęścić budyniem i masłem więc o fit nie ma tu mowy. Nie polecam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1944 dni temu
    pani paruzel nie ogarnia że fit, wegańskie i bez glutenu to nie to samo albo nie umiecie klasyfikować przepisów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Aniu, i w tym wypadku przepis jest w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)
  • Gość Gość
    2425 dni temu
    Ciasto parzone wydaje się być bardziej fit niż francuskie i na pewno zdrowsze niż gotowy produkt z lodówy. To tylko woda, troche masla, maka i jajka. No i przecież karpatka oryginalnie jest na cieście parzonym/ptysiowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2426 dni temu
    Fit karpatka na cieście francuskim???? Gdzie tu karpatka? To raczej kremoówka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2444 dni temu
    Czy ktoś z was próbował?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2441 dni temu
    próbowałam zrobić, ale wszyscy w rodzinie powiedzieli że nie będą jedli tego kremu
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2441 dni temu
    Zawsze możesz wykonać tradycyjną wersję - https://kuchnialidla.pl/letnia-karpatka-z-bita-smietana-i-borowkami
  • Gość Gość
    2576 dni temu
    Pierwszy raz rozczarowałam się przepisem Kingi :/ od kiedy ciasto francuskiej jest fit? ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2567 dni temu
    jest napisane "francuskie LEKKIE", jest mniej kaloryczne od zwykłego francuskiego i zdecydowanie mniej od klasycznego na karpatke

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!