
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rękaw cukierniczy
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę z puszki po ciecierzycy schłódź w lodówce tak, aby w momencie użycia była bardzo zimna.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
Krok 2: Ubijamy wodę z puszki po ciecierzycy
Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.
Krok 3: Pieczemy eklerki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
Krok 4: Przygotowujemy krem cytrynowy
Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 5: Dekorujemy eklerki
Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na jednego eklerka. Przykrywamy go drugim eklerkiem, którego oblewamy polewą czekoladową. Eklerki można dowolnie udekorować owocami lub jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Fit makaron à la carbonara
- Szaszłyki z piekarnika
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Kotleciki szu szu
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Gruszki w syropie
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
149 dni temu
Nieeeeeee, ciasto tak rzadkie, że na blasze zlało się w jeden wielki placek! :(
odpowiedz
146 dni temu
Bardzo przepraszamy, że ciasto Ci nie wyszło. Niestety na naszą listę składników wkradł się błąd. Poprawiliśmy go już i mamy nadzieję, że teraz wegańskie eklerki wyjdą pyszne :)
149 dni temu
Ciasto niedopracowane jeśli chodzi o proporcje. Już samo ciasto parzone wyszło rzadsze niż klasyczne (niewegańskie), a po dodaniu ubitej na sztywno aquafaby po prostu się rozpłynęło na płaskie placki :(.
odpowiedz
1831 dni temu
W jakim systemie pieczesz? Chodzi mi o to, czy jest to termoobieg czy góra-dół? :)
odpowiedz
1831 dni temu
Nasze eklerki były pieczone na klasycznym programie góra-dół. Tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają. Termoobieg natomiast zalecany jest przede wszystkim do mięs, ryb, warzyw.
1976 dni temu
Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)
odpowiedz
1976 dni temu
O nie! Ten komentarz miałam zostać pod przepisem na jaglamy creme brulee :D
2866 dni temu
A może by tak Creme brûlée? Pozdrawiam!!!
odpowiedz
2863 dni temu
Spróbuj przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/jaglany-creme-brulee