zobacz film Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rękaw cukierniczy
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Wodę z puszki po ciecierzycy schłódź w lodówce tak, aby w momencie użycia była bardzo zimna.

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.

Krok 2: Ubijamy wodę z puszki po ciecierzycy

Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.

Krok 3: Pieczemy eklerki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.

Krok 4: Przygotowujemy krem cytrynowy

Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.

Krok 5: Dekorujemy eklerki

Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.

Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na jednego eklerka. Przykrywamy go drugim eklerkiem, którego oblewamy polewą czekoladową. Eklerki można dowolnie udekorować owocami lub jadalnymi kwiatami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Lamia Lamia
    1618 dni temu
    W jakim systemie pieczesz? Chodzi mi o to, czy jest to termoobieg czy góra-dół? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    Nasze eklerki były pieczone na klasycznym programie góra-dół. Tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają. Termoobieg natomiast zalecany jest przede wszystkim do mięs, ryb, warzyw.
  • Gość Gość
    1763 dni temu
    Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1763 dni temu
    O nie! Ten komentarz miałam zostać pod przepisem na jaglamy creme brulee :D
  • Vinga Vinga
    2653 dni temu
    A może by tak Creme brûlée? Pozdrawiam!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2651 dni temu
    Spróbuj przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/jaglany-creme-brulee

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!