
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rękaw cukierniczy
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę z puszki po ciecierzycy schłódź w lodówce tak, aby w momencie użycia była bardzo zimna.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
Krok 2: Ubijamy wodę z puszki po ciecierzycy
Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.
Krok 3: Pieczemy eklerki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
Krok 4: Przygotowujemy krem cytrynowy
Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 5: Dekorujemy eklerki
Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na jednego eklerka. Przykrywamy go drugim eklerkiem, którego oblewamy polewą czekoladową. Eklerki można dowolnie udekorować owocami lub jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Fit makaron à la carbonara
- Szaszłyki z piekarnika
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Kotleciki szu szu
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Gruszki w syropie
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
135 dni temu
Nieeeeeee, ciasto tak rzadkie, że na blasze zlało się w jeden wielki placek! :(
odpowiedz
132 dni temu
Bardzo przepraszamy, że ciasto Ci nie wyszło. Niestety na naszą listę składników wkradł się błąd. Poprawiliśmy go już i mamy nadzieję, że teraz wegańskie eklerki wyjdą pyszne :)
135 dni temu
Ciasto niedopracowane jeśli chodzi o proporcje. Już samo ciasto parzone wyszło rzadsze niż klasyczne (niewegańskie), a po dodaniu ubitej na sztywno aquafaby po prostu się rozpłynęło na płaskie placki :(.
odpowiedz
1817 dni temu
W jakim systemie pieczesz? Chodzi mi o to, czy jest to termoobieg czy góra-dół? :)
odpowiedz
1817 dni temu
Nasze eklerki były pieczone na klasycznym programie góra-dół. Tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają. Termoobieg natomiast zalecany jest przede wszystkim do mięs, ryb, warzyw.
1962 dni temu
Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)
odpowiedz
1962 dni temu
O nie! Ten komentarz miałam zostać pod przepisem na jaglamy creme brulee :D
2851 dni temu
A może by tak Creme brûlée? Pozdrawiam!!!
odpowiedz
2849 dni temu
Spróbuj przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/jaglany-creme-brulee