![Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ab22bba7bbe6-711ecade7c35-BS_ONLINE_KW36_weganskie_eklerki_24061_180817_AB_29542_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rękaw cukierniczy
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę z puszki po ciecierzycy schłódź w lodówce tak, aby w momencie użycia była bardzo zimna.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
Krok 2: Ubijamy wodę z puszki po ciecierzycy
Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.
Krok 3: Pieczemy eklerki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
Krok 4: Przygotowujemy krem cytrynowy
Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 5: Dekorujemy eklerki
Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na jednego eklerka. Przykrywamy go drugim eklerkiem, którego oblewamy polewą czekoladową. Eklerki można dowolnie udekorować owocami lub jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
![Francuskie rurki z kremem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8f6f5f541212-a5a1cc9163-rurki_z_kremem_KW20_198754_POZIOM_RGB.webp)
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
![Eklery kawowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc072d528637-d40e049a17-eclaire_KW20_199186_POZIOM_RGB.webp)
Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
![Minieklery z kremem malinowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/862aa3c4cc22-36c24b8179ed-Mini-Eclairs.webp)
Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!
![Truskawkowe eklerki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/64b07f6942da-6b8bfc856e55-BS_EKLERKI_2241986571_RGB_OK.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bezowy tort cytrynowy
- Tarta z kremem cytrynowym
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Wegańska tarta z malinami
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Ciasto z brzoskwiniami
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Trufle z batatów
- Wegańskie florentynki
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Crostini z serem brie i miechunką
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Filet z kurczaka z pigwą
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Mus truskawkowy
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Chleb z suszonymi wiśniami
Komentarze (6)
1478 dni temu
W jakim systemie pieczesz? Chodzi mi o to, czy jest to termoobieg czy góra-dół? :)
odpowiedz
1478 dni temu
Nasze eklerki były pieczone na klasycznym programie góra-dół. Tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają. Termoobieg natomiast zalecany jest przede wszystkim do mięs, ryb, warzyw.
1623 dni temu
Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)
odpowiedz
1623 dni temu
O nie! Ten komentarz miałam zostać pod przepisem na jaglamy creme brulee :D
2513 dni temu
A może by tak Creme brûlée? Pozdrawiam!!!
odpowiedz
2510 dni temu
Spróbuj przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/jaglany-creme-brulee