Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rękaw cukierniczy
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę z puszki po ciecierzycy schłódź w lodówce tak, aby w momencie użycia była bardzo zimna.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
Krok 2: Ubijamy wodę z puszki po ciecierzycy
Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.
Krok 3: Pieczemy eklerki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
Krok 4: Przygotowujemy krem cytrynowy
Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 5: Dekorujemy eklerki
Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na jednego eklerka. Przykrywamy go drugim eklerkiem, którego oblewamy polewą czekoladową. Eklerki można dowolnie udekorować owocami lub jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Kutia
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
261 dni temu
Nieeeeeee, ciasto tak rzadkie, że na blasze zlało się w jeden wielki placek! :(
Odpowiedz
258 dni temu
Bardzo przepraszamy, że ciasto Ci nie wyszło. Niestety na naszą listę składników wkradł się błąd. Poprawiliśmy go już i mamy nadzieję, że teraz wegańskie eklerki wyjdą pyszne :)
261 dni temu
Ciasto niedopracowane jeśli chodzi o proporcje. Już samo ciasto parzone wyszło rzadsze niż klasyczne (niewegańskie), a po dodaniu ubitej na sztywno aquafaby po prostu się rozpłynęło na płaskie placki :(.
Odpowiedz
1943 dni temu
W jakim systemie pieczesz? Chodzi mi o to, czy jest to termoobieg czy góra-dół? :)
Odpowiedz
1943 dni temu
Nasze eklerki były pieczone na klasycznym programie góra-dół. Tryb statyczny doskonale sprawdza się w przypadku delikatnych dań, a zatem różnego rodzaju ciast kruchych i drożdżowych, biszkoptów oraz chleba, czyli wypieków, które wyrastają. Termoobieg natomiast zalecany jest przede wszystkim do mięs, ryb, warzyw.
2088 dni temu
Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)
Odpowiedz
2088 dni temu
O nie! Ten komentarz miałam zostać pod przepisem na jaglamy creme brulee :D
2978 dni temu
A może by tak Creme brûlée? Pozdrawiam!!!
Odpowiedz
2975 dni temu
Spróbuj przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/jaglany-creme-brulee