Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- blender
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190-200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy masło orzechowe oraz masło i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotowujemy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną. Zmieszane oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do gotujących się składników. Cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund. Ciasto przekładamy do misy miksera, chwilę studzimy. Ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
Krok 2: Szprycujemy ciasto na blachę
Blachę smarujemy miękkim masłem i oprószamy mąką. Rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką szprycujemy na blachę płaskie eklery o długości ok. 6-8 cm i średnicy 10 mm. Eklery pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C z funkcją termoobiegu (lub 200°C bez termoobiegu), aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy eklery do ostudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem truskawkowy
Mleko zagotowujemy z truskawkami. Zdejmujemy z ognia i miksujemy, ponownie odstawiamy na ogień. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy. Dolewamy do gotującej się masy i energicznie mieszamy, gdyż masa będzie się ścinać. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy polewę truskawkową
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z truskawkami. Gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia i miksujemy. Garnek odstawiamy na ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy.
Krok 5: Dekorujemy eklery
Wystudzone eklery przekrawamy wzdłuż na pół. Rękawem cukierniczym szprycujemy krem. Górne połówki eklerów zamaczamy w polewie. Eklery ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Zobacz podobne
przepisy
Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Fajitas wołowe z warzywami
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Ryba z frytkami
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Chlebek bananowy
- Makowe ślimaczki
- Keks królewski
- Baklawa
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Indyjska sól z przyprawami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Meze – grecki talerz przystawek
- Dorsz czarny na szpinaku
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Baba drożdżowa
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Śledź świeży pieczony
- Pasztet z soczewicy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2809 dni temu
Fajne 10/10
odpowiedz