![Minieklery z kremem malinowym Minieklery z kremem malinowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/aed5c3ebe00c-36c24b8179ed-Mini-Eclairs.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Masło zagotowujemy ze 125 ml wody. Mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy naraz do wrzącej wody i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Przekładamy do miski i studzimy przez 10 minut. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy, z ostatnim jajkiem dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, formując 20 eklerów przypominających kształtem literę S (o długości ok. 6 cm), na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – z zachowaniem odstępu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy i natychmiast rozcinamy, a następnie studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy krem malinowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Maliny myjemy i dobrze osączamy. Mieszamy z twarogiem, cukrem i skórką otartą z limonki. Żelatynę lekko odciskamy, rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy 1 łyżkę kremu malinowego i mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałego kremu malinowego. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do kremu malinowego i wstawiamy ponownie do lodówki minimum na 1 godzinę.
Krok 3: Składamy eklery
Cukier puder przesiewamy przez sito i mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki aż do uzyskania niezbyt gęstej glazury. Smarujemy nią wierzch eklerów i pozostawiamy do wyschnięcia. Krem malinowy przed podaniem wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy na spody eklerów. Przykrywamy górną częścią.
Zobacz podobne
przepisy
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
![Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac61ee9480a1-5ec4be7fa8-KW16_BISZKOPT-SZPINAKOWO-BAZYLIOWY-Z-MUSEM-MALINOWO-JOGURTOWYM_195553044_rgb_ok_1250x700.webp)
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
![Pasteis de nata - portugalskie minitarty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/51dcdcdf23d8-b5e61b5155-KW_17_PASTEIS-de-NATA_1723914215_960x540.webp)
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
![Eklery kawowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc072d528637-d40e049a17-eclaire_KW20_199186_POZIOM_RGB.webp)
Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
![Francuskie rurki z kremem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8f6f5f541212-a5a1cc9163-rurki_z_kremem_KW20_198754_POZIOM_RGB.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na zimno
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Puszysty krem z melona
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Francuskie rurki z kremem
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
- Zupa dyniowa z imbirem
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Jogurtowy sernik na zimno
- Zasmażana młoda kapusta
- Deser z tapioką
- Bułki do hamburgerów
- Tort z arbuza
- Terrina serowa
- Sernik krakowski
- Shake z gruszką i marcepanem
- Paprykarz szczeciński
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Torcik Saksoński
- Granita herbaciana z marakują
- Aromatyczna strucla serowa
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Trufle z wróżbą
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Ciasto z orzechami pekan
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Komentarze (0)