Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 170°C

KROK 1: Miksujemy szpinak z bazylią

Miksujemy szpinak z bazylią

Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.

 

KROK 2: Pieczemy biszkopt

Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na zimną blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotowujemy mus malinowy

Przygotowujemy mus malinowy

Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).

Maliny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito. Mus łączymy z alkoholem, mieszamy.

KROK 4: Wycinamy kółka z biszkoptu

Przygotowujemy mus malinowy

Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.

Za pomocą pierścienia cukierniczego wykrawamy z biszkoptu kółka o średnicy około 6-7 cm. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego. Na brzegach biszkoptu szprycujemy mus. Na środek nakładamy sos malinowy, który przykrywamy musem. Nakładamy kolejny biszkopt. Czynność powtarzamy. Na wierzchnim biszkopcie szprycujemy mus, wykładamy na środek sos i układamy świeże maliny. Przyozdabiamy listkami bazylii.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Tarta szpinakowo-borówkowa

Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Deser gruszkowo-malinowy

Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Deser gruszkowo-malinowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Malinowe serduszka

Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Malinowe serduszka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Ciasto gryczano-jogurtowe

Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Ciasto gryczano-jogurtowe

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1816 dni temu
    Czy można do bazylii i szpinaku dodać miętę? w proporcji 1:1:1??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Dodanie świeżej mięty jest bardzo fajnym pomysłem, ale nie polecamy robić tego w proporcji 1:1:1. Modyfikując składniki, starajmy się zachować gramaturę z oryginalnego przepisu. Szpinaku nieprzypadkowo jest więcej niż bazylii, gdyż jego zapach i smak będą w naszym biszkopcie właściwie niewyczuwalne (szpinak pomaga nam wyłącznie uzyskać piękny zielony kolor). Bazylii, ze względu na jej smakową intensywność powinniśmy użyć mniej. Jeśli chcemy dodatkowo zmodyfikować przepis o świeżą miętę, wtedy gramatura powinna wyglądać następująco: świeży szpinak – 60 g, świeża bazylia – 20 g, świeża mięta – 20 g. Życzymy smacznego:)
  • Gość Gość
    1949 dni temu
    Witam, czy ten mus może zostać użyty do przełożenia tortu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1946 dni temu
    Jak najbardziej, mus sprawdzi się jako składnik tortu :)
  • Gość Gość
    3112 dni temu
    Ile wychodzi z 1 porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3112 dni temu
    Tak jak napisaliśmy: 4 :)
  • Makowiec Makowiec
    3289 dni temu
    Jak duża ta blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3289 dni temu
    Makowcu, biszkopt pieczemy na blasze piekarnikowej.
  • Gość Gość
    3352 dni temu
    Pysznie wygląda:) chyba też zrobię:) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3352 dni temu
    Koniecznie napisz, jak wyszło! :)
  • Ewa Ewa
    3353 dni temu
    Przepis super! W sam raz dla mojego małego szefa kuchni :) P.s. mialam nadzieję, że usłyszę, że jak ktoś nie chce żelatyny to może użyć agar, a tu o rozpuszczaniu hehe ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3353 dni temu
    Ewo, żelatynę zawsze można zastąpić agarem! :)
  • Ewa Ewa
    3347 dni temu
    Ja to wiem, ale sporo osob nigdy o tym nie słyszało :)
  • Gość Gość
    3363 dni temu
    Fajny przepis, super że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim, szpinak w deserze - super! Wpadki na koniec też bardzo fajne i śmieszne. Mogą zostać w filmikach :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3363 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!