Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 170°C
KROK 1: Miksujemy szpinak z bazylią
Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.
KROK 2: Pieczemy biszkopt
Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.
Biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na zimną blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: Przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).
Maliny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito. Mus łączymy z alkoholem, mieszamy.
KROK 4: Wycinamy kółka z biszkoptu
Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.
Za pomocą pierścienia cukierniczego wykrawamy z biszkoptu kółka o średnicy około 6-7 cm. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego. Na brzegach biszkoptu szprycujemy mus. Na środek nakładamy sos malinowy, który przykrywamy musem. Nakładamy kolejny biszkopt. Czynność powtarzamy. Na wierzchnim biszkopcie szprycujemy mus, wykładamy na środek sos i układamy świeże maliny. Przyozdabiamy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!
Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!
Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1608 dni temu
Czy można do bazylii i szpinaku dodać miętę? w proporcji 1:1:1??
odpowiedz
1608 dni temu
Dodanie świeżej mięty jest bardzo fajnym pomysłem, ale nie polecamy robić tego w proporcji 1:1:1. Modyfikując składniki, starajmy się zachować gramaturę z oryginalnego przepisu. Szpinaku nieprzypadkowo jest więcej niż bazylii, gdyż jego zapach i smak będą w naszym biszkopcie właściwie niewyczuwalne (szpinak pomaga nam wyłącznie uzyskać piękny zielony kolor). Bazylii, ze względu na jej smakową intensywność powinniśmy użyć mniej. Jeśli chcemy dodatkowo zmodyfikować przepis o świeżą miętę, wtedy gramatura powinna wyglądać następująco: świeży szpinak – 60 g, świeża bazylia – 20 g, świeża mięta – 20 g. Życzymy smacznego:)
1740 dni temu
Witam, czy ten mus może zostać użyty do przełożenia tortu?
odpowiedz
1738 dni temu
Jak najbardziej, mus sprawdzi się jako składnik tortu :)
2903 dni temu
Ile wychodzi z 1 porcji?
odpowiedz
2903 dni temu
Tak jak napisaliśmy: 4 :)
3081 dni temu
Jak duża ta blaszka?
odpowiedz
3081 dni temu
Makowcu, biszkopt pieczemy na blasze piekarnikowej.
3143 dni temu
Pysznie wygląda:) chyba też zrobię:) Pozdrawiam
odpowiedz
3143 dni temu
Koniecznie napisz, jak wyszło! :)
3145 dni temu
Przepis super! W sam raz dla mojego małego szefa kuchni :) P.s. mialam nadzieję, że usłyszę, że jak ktoś nie chce żelatyny to może użyć agar, a tu o rozpuszczaniu hehe ;)
odpowiedz
3145 dni temu
Ewo, żelatynę zawsze można zastąpić agarem! :)
3138 dni temu
Ja to wiem, ale sporo osob nigdy o tym nie słyszało :)
3154 dni temu
Fajny przepis, super że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim, szpinak w deserze - super! Wpadki na koniec też bardzo fajne i śmieszne. Mogą zostać w filmikach :)
odpowiedz
3154 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie