zobacz film Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 170°C

KROK 1: Miksujemy szpinak z bazylią

Miksujemy szpinak z bazylią

Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.

 

KROK 2: Pieczemy biszkopt

Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na zimną blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotowujemy mus malinowy

Przygotowujemy mus malinowy

Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).

Maliny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito. Mus łączymy z alkoholem, mieszamy.

KROK 4: Wycinamy kółka z biszkoptu

Przygotowujemy mus malinowy

Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.

Za pomocą pierścienia cukierniczego wykrawamy z biszkoptu kółka o średnicy około 6-7 cm. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego. Na brzegach biszkoptu szprycujemy mus. Na środek nakładamy sos malinowy, który przykrywamy musem. Nakładamy kolejny biszkopt. Czynność powtarzamy. Na wierzchnim biszkopcie szprycujemy mus, wykładamy na środek sos i układamy świeże maliny. Przyozdabiamy listkami bazylii.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1618 dni temu
    Czy można do bazylii i szpinaku dodać miętę? w proporcji 1:1:1??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    Dodanie świeżej mięty jest bardzo fajnym pomysłem, ale nie polecamy robić tego w proporcji 1:1:1. Modyfikując składniki, starajmy się zachować gramaturę z oryginalnego przepisu. Szpinaku nieprzypadkowo jest więcej niż bazylii, gdyż jego zapach i smak będą w naszym biszkopcie właściwie niewyczuwalne (szpinak pomaga nam wyłącznie uzyskać piękny zielony kolor). Bazylii, ze względu na jej smakową intensywność powinniśmy użyć mniej. Jeśli chcemy dodatkowo zmodyfikować przepis o świeżą miętę, wtedy gramatura powinna wyglądać następująco: świeży szpinak – 60 g, świeża bazylia – 20 g, świeża mięta – 20 g. Życzymy smacznego:)
  • Gość Gość
    1751 dni temu
    Witam, czy ten mus może zostać użyty do przełożenia tortu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1748 dni temu
    Jak najbardziej, mus sprawdzi się jako składnik tortu :)
  • Gość Gość
    2914 dni temu
    Ile wychodzi z 1 porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2914 dni temu
    Tak jak napisaliśmy: 4 :)
  • Makowiec Makowiec
    3091 dni temu
    Jak duża ta blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3091 dni temu
    Makowcu, biszkopt pieczemy na blasze piekarnikowej.
  • Gość Gość
    3154 dni temu
    Pysznie wygląda:) chyba też zrobię:) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3154 dni temu
    Koniecznie napisz, jak wyszło! :)
  • Ewa Ewa
    3155 dni temu
    Przepis super! W sam raz dla mojego małego szefa kuchni :) P.s. mialam nadzieję, że usłyszę, że jak ktoś nie chce żelatyny to może użyć agar, a tu o rozpuszczaniu hehe ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3155 dni temu
    Ewo, żelatynę zawsze można zastąpić agarem! :)
  • Ewa Ewa
    3149 dni temu
    Ja to wiem, ale sporo osob nigdy o tym nie słyszało :)
  • Gość Gość
    3165 dni temu
    Fajny przepis, super że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim, szpinak w deserze - super! Wpadki na koniec też bardzo fajne i śmieszne. Mogą zostać w filmikach :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3165 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!