zobacz film Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 170°C

KROK 1: Miksujemy szpinak z bazylią

Miksujemy szpinak z bazylią

Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.

 

KROK 2: Pieczemy biszkopt

Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.

Biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na zimną blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotowujemy mus malinowy

Przygotowujemy mus malinowy

Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).

Maliny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito. Mus łączymy z alkoholem, mieszamy.

KROK 4: Wycinamy kółka z biszkoptu

Przygotowujemy mus malinowy

Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.

Za pomocą pierścienia cukierniczego wykrawamy z biszkoptu kółka o średnicy około 6-7 cm. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego. Na brzegach biszkoptu szprycujemy mus. Na środek nakładamy sos malinowy, który przykrywamy musem. Nakładamy kolejny biszkopt. Czynność powtarzamy. Na wierzchnim biszkopcie szprycujemy mus, wykładamy na środek sos i układamy świeże maliny. Przyozdabiamy listkami bazylii.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    244 dni temu
    Ile wychodzi z 1 porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    244 dni temu
    Tak jak napisaliśmy: 4 :)
  • Makowiec Makowiec
    422 dni temu
    Jak duża ta blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    422 dni temu
    Makowcu, biszkopt pieczemy na blasze piekarnikowej.
  • Gość Gość
    484 dni temu
    Pysznie wygląda:) chyba też zrobię:) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    484 dni temu
    Koniecznie napisz, jak wyszło! :)
  • Ewa Ewa
    486 dni temu
    Przepis super! W sam raz dla mojego małego szefa kuchni :) P.s. mialam nadzieję, że usłyszę, że jak ktoś nie chce żelatyny to może użyć agar, a tu o rozpuszczaniu hehe ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Ewo, żelatynę zawsze można zastąpić agarem! :)
  • Ewa Ewa
    479 dni temu
    Ja to wiem, ale sporo osob nigdy o tym nie słyszało :)
  • Gość Gość
    495 dni temu
    Fajny przepis, super że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim, szpinak w deserze - super! Wpadki na koniec też bardzo fajne i śmieszne. Mogą zostać w filmikach :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    495 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram