Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 170°C
KROK 1: Miksujemy szpinak z bazylią
Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.
KROK 2: Pieczemy biszkopt
Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.
Biszkopt wyciągamy z piekarnika i przekładamy na zimną blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: Przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).
Maliny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito. Mus łączymy z alkoholem, mieszamy.
KROK 4: Wycinamy kółka z biszkoptu
Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.
Za pomocą pierścienia cukierniczego wykrawamy z biszkoptu kółka o średnicy około 6-7 cm. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego. Na brzegach biszkoptu szprycujemy mus. Na środek nakładamy sos malinowy, który przykrywamy musem. Nakładamy kolejny biszkopt. Czynność powtarzamy. Na wierzchnim biszkopcie szprycujemy mus, wykładamy na środek sos i układamy świeże maliny. Przyozdabiamy listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (15)
1934 dni temu
Czy można do bazylii i szpinaku dodać miętę? w proporcji 1:1:1??
Odpowiedz
1934 dni temu
Dodanie świeżej mięty jest bardzo fajnym pomysłem, ale nie polecamy robić tego w proporcji 1:1:1. Modyfikując składniki, starajmy się zachować gramaturę z oryginalnego przepisu. Szpinaku nieprzypadkowo jest więcej niż bazylii, gdyż jego zapach i smak będą w naszym biszkopcie właściwie niewyczuwalne (szpinak pomaga nam wyłącznie uzyskać piękny zielony kolor). Bazylii, ze względu na jej smakową intensywność powinniśmy użyć mniej. Jeśli chcemy dodatkowo zmodyfikować przepis o świeżą miętę, wtedy gramatura powinna wyglądać następująco: świeży szpinak – 60 g, świeża bazylia – 20 g, świeża mięta – 20 g. Życzymy smacznego:)
2066 dni temu
Witam, czy ten mus może zostać użyty do przełożenia tortu?
Odpowiedz
2064 dni temu
Jak najbardziej, mus sprawdzi się jako składnik tortu :)
3230 dni temu
Ile wychodzi z 1 porcji?
Odpowiedz
3230 dni temu
Tak jak napisaliśmy: 4 :)
3407 dni temu
Jak duża ta blaszka?
Odpowiedz
3407 dni temu
Makowcu, biszkopt pieczemy na blasze piekarnikowej.
3470 dni temu
Pysznie wygląda:) chyba też zrobię:) Pozdrawiam
Odpowiedz
3470 dni temu
Koniecznie napisz, jak wyszło! :)
3471 dni temu
Przepis super! W sam raz dla mojego małego szefa kuchni :) P.s. mialam nadzieję, że usłyszę, że jak ktoś nie chce żelatyny to może użyć agar, a tu o rozpuszczaniu hehe ;)
Odpowiedz
3471 dni temu
Ewo, żelatynę zawsze można zastąpić agarem! :)
3464 dni temu
Ja to wiem, ale sporo osob nigdy o tym nie słyszało :)
3481 dni temu
Fajny przepis, super że znowu jest filmik z Pawłem Małeckim, szpinak w deserze - super! Wpadki na koniec też bardzo fajne i śmieszne. Mogą zostać w filmikach :)
Odpowiedz
3481 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie