Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gęste sito
- termometr (opcjonalnie)
- kuchenkę mikrofalową lub kąpiel wodną
- mikser
- silikonowe lub plastikowe foremki w kształcie serduszek (ok. 6 x 6 cm)
- większą metalową foremkę w kształcie serduszka
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- wałek
KROK 1. przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny mieszamy z cukrem pudrem. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i rozpuszczoną białą czekoladę.
KROK 2. zamrażamy mus w foremkach
Foremki delikatnie przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wypełniamy musem malinowym i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zestalenia.
KROK 3. przygotowujemy chrupiącą masę
50 g czekolady deserowej ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekoladę z chrupkami rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy pokruszone rurki waflowe, miękkie masło oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
KROK 4. schładzamy
Na papierze do pieczenia rozkładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy na grubość około 5 mm. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
KROK 5. wycinamy serduszka
Pozostałe 50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Chrupiącą masę wyjmujemy z lodówki i ściągamy górną warstwę papieru do pieczenia. Wierzch równomiernie smarujemy roztopioną czekoladą. Kiedy stężeje, obracamy na drugą stronę. Wycinamy serduszka trochę większe od tych z musu malinowego.
KROK 6. przyrządzamy żel malinowy
Przetarte przez sito maliny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
KROK 7. łączymy wszystkie elementy ciasteczek
Z foremek wyjmujemy serduszka z musu malinowego. Zamrożone serduszka oblewamy tężejącym żelem malinowym i od razu nakładamy na serduszka z chrupiącej masy. Odstawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcemy przygotować serca dzień wcześniej, po przygotowaniu od razu wstawiamy je do lodówki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut przed podaniem.
KROK 8. dekorujemy
Gotowe serduszka przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
Walentynkowe serduszka
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowe ciasto meksykańskie
- Kurczak curry z ananasem
- Wieniec z Frankfurtu
- Migdałowe ciasteczka
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Francuskie brioche z czekoladą
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Truskawkowe eklerki
- Makowe ślimaczki
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Grillowane ślimaki z indyka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Pudding sernikowy z owocami
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
2682 dni temu
?????????
odpowiedz
3203 dni temu
Gdzie można kupić takie foremki?
odpowiedz
3202 dni temu
W sklepach z akcesoriami cukierniczymi :)
3204 dni temu
A gdzie jest filmik? Zawiedliście mnie bo bardzo lubię oglądać filmiki od Pawła!
odpowiedz
3202 dni temu
Asiu, nie do każdego przepisu mamy filmik. Zachęcamy jednak do skorzystania z receptury Pawła :)
3205 dni temu
Kiedy Paweł Małecki ma urodziny? Chciałbym złożyć mu życzenia urodzinowe ;)
odpowiedz
3207 dni temu
Widziałam ostatnio Pawła Małeckiego w cukierni na B i robił pączki na Tłusty Czwartek. Pyszne!
odpowiedz
3206 dni temu
A nie na S? W mieście na B.
3208 dni temu
LIU, dla przyjaciół Lutek. A gdzie Paweł Małecki, dla przyjaciół Cukiernik?
odpowiedz
3208 dni temu
Nie zawsze do przepisu pojawiają się filmiki, jednak zachęcamy do skorzystania z przepisu :)
3208 dni temu
https://www.youtube.com/watch?v=oSnxGQDAcgw Jego LOVE - Paweł Małecki.
odpowiedz
3208 dni temu
Jeszcze jest "Wakacyjna LOVE: Wpadka" After Party. Wpadka jak Lidl nie daje filmików z moim ulubionym cukiernikiem.
3208 dni temu
Ej Lidl, gdzie mistrz cukiernictwa w Polsce? Rok temu było tu wiele lepiej, nie był traktowany po macoszemu. A teraz liczą się bardziej goście a nie Paweł Małecki.
odpowiedz
3208 dni temu
A kiedy filmik? Bo na Kladdaki macie i na Pad Taja a na to nie.. a to jest najlepsze. Poprawcie się!
odpowiedz
3208 dni temu
Kilka dni temu ten cukiernik był w jednej z telewizji polskich i robił pączki. W jednej z cukierni w Polsce. JEGO LOVE <3
odpowiedz
3208 dni temu
Malinowe LOVE - prawie jak "Jego LOVE" zespołu Kolor - disco polo w 1996 roku. Paweł wygląda tu romantycznie.
odpowiedz
3208 dni temu
Gdzie filmiki? Jest teraz z Chińczykiem o imieniu Lee, Lays czy jak mu tam. Tydzień temu z aktorem z Polski. A Pawła Małeckiego brak, czyżby polityka budżetowo - gospodarcza w Lidlu?
odpowiedz
3208 dni temu
Wstyd! Dla Chińczyka był teraz filmik a dla Pawła Małeckiego NIE. Jeszcze jesienią było więcej filmików cukiernika z Bydgoszczy. Szkoda, że teraz jest jak jest.
odpowiedz
3208 dni temu
Każdego tygodnia pojawiają się filmiki na stronie Kuchni Lidla, jednak nie do wszystkich przepisów :) Zachęcamy jednak do wspólnego deserowania z Pawłem :)
3208 dni temu
Jak przepisujecie przepisy Pawła Małeckiego to przepisujcie dokładniej.
odpowiedz
3210 dni temu
Dlaczego tych przepisów nie pisze Paweł Małecki?
odpowiedz
3209 dni temu
Filipie, każdy przepis, który jest podpisany imieniem i nazwiskiem Pawła Małeckiego, jest jego autorstwa. Pozdrawiamy!
3211 dni temu
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, dlaczego w składnikach na mus malinowy jest wymieniona biała czekolada , w przepisie nie ma napisanego kiedy należy jej dodać. Proszę o odpowiedz.
odpowiedz
3211 dni temu
Mi się wydaje że będzie z tą białą czekoladą kąpiel wodna lub mikrofalówka, jak robił to w filmikach Paweł Małecki.
3209 dni temu
Filipie, rozpuszczoną białą czekoladę dodajemy na samym końcu do musu malinowego.
3211 dni temu
I znowu bez filmiku.. Szkoda.
odpowiedz
3212 dni temu
Po co w składnikach na mus jest napisane 100g białej czekolady jeżeli w przepisie nie ma napisanego kiedy tej czekolady dodajemy. to chyba jakiś błąd.
odpowiedz
3211 dni temu
Raczej kąpiel wodna i będzie w musie.
zobacz wszystkie