
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gęste sito
- termometr (opcjonalnie)
- kuchenkę mikrofalową lub kąpiel wodną
- mikser
- silikonowe lub plastikowe foremki w kształcie serduszek (ok. 6 x 6 cm)
- większą metalową foremkę w kształcie serduszka
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- wałek
KROK 1. przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny mieszamy z cukrem pudrem. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i rozpuszczoną białą czekoladę.
KROK 2. zamrażamy mus w foremkach
Foremki delikatnie przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wypełniamy musem malinowym i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zestalenia.
KROK 3. przygotowujemy chrupiącą masę
50 g czekolady deserowej ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekoladę z chrupkami rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy pokruszone rurki waflowe, miękkie masło oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
KROK 4. schładzamy
Na papierze do pieczenia rozkładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy na grubość około 5 mm. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
KROK 5. wycinamy serduszka
Pozostałe 50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Chrupiącą masę wyjmujemy z lodówki i ściągamy górną warstwę papieru do pieczenia. Wierzch równomiernie smarujemy roztopioną czekoladą. Kiedy stężeje, obracamy na drugą stronę. Wycinamy serduszka trochę większe od tych z musu malinowego.
KROK 6. przyrządzamy żel malinowy
Przetarte przez sito maliny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
KROK 7. łączymy wszystkie elementy ciasteczek
Z foremek wyjmujemy serduszka z musu malinowego. Zamrożone serduszka oblewamy tężejącym żelem malinowym i od razu nakładamy na serduszka z chrupiącej masy. Odstawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcemy przygotować serca dzień wcześniej, po przygotowaniu od razu wstawiamy je do lodówki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut przed podaniem.
KROK 8. dekorujemy
Gotowe serduszka przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Walentynkowe serduszka
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Komentarze (28)
2078 dni temu
?????????
odpowiedz
2599 dni temu
Gdzie można kupić takie foremki?
odpowiedz
2598 dni temu
W sklepach z akcesoriami cukierniczymi :)
2599 dni temu
A gdzie jest filmik? Zawiedliście mnie bo bardzo lubię oglądać filmiki od Pawła!
odpowiedz
2598 dni temu
Asiu, nie do każdego przepisu mamy filmik. Zachęcamy jednak do skorzystania z receptury Pawła :)
2601 dni temu
Kiedy Paweł Małecki ma urodziny? Chciałbym złożyć mu życzenia urodzinowe ;)
odpowiedz
2603 dni temu
Widziałam ostatnio Pawła Małeckiego w cukierni na B i robił pączki na Tłusty Czwartek. Pyszne!
odpowiedz
2602 dni temu
A nie na S? W mieście na B.
2604 dni temu
LIU, dla przyjaciół Lutek. A gdzie Paweł Małecki, dla przyjaciół Cukiernik?
odpowiedz
2604 dni temu
Nie zawsze do przepisu pojawiają się filmiki, jednak zachęcamy do skorzystania z przepisu :)
2604 dni temu
https://www.youtube.com/watch?v=oSnxGQDAcgw Jego LOVE - Paweł Małecki.
odpowiedz
2604 dni temu
Jeszcze jest "Wakacyjna LOVE: Wpadka" After Party. Wpadka jak Lidl nie daje filmików z moim ulubionym cukiernikiem.
2604 dni temu
Ej Lidl, gdzie mistrz cukiernictwa w Polsce? Rok temu było tu wiele lepiej, nie był traktowany po macoszemu. A teraz liczą się bardziej goście a nie Paweł Małecki.
odpowiedz
2604 dni temu
A kiedy filmik? Bo na Kladdaki macie i na Pad Taja a na to nie.. a to jest najlepsze. Poprawcie się!
odpowiedz
2604 dni temu
Kilka dni temu ten cukiernik był w jednej z telewizji polskich i robił pączki. W jednej z cukierni w Polsce. JEGO LOVE <3
odpowiedz
2604 dni temu
Malinowe LOVE - prawie jak "Jego LOVE" zespołu Kolor - disco polo w 1996 roku. Paweł wygląda tu romantycznie.
odpowiedz
2604 dni temu
Gdzie filmiki? Jest teraz z Chińczykiem o imieniu Lee, Lays czy jak mu tam. Tydzień temu z aktorem z Polski. A Pawła Małeckiego brak, czyżby polityka budżetowo - gospodarcza w Lidlu?
odpowiedz
2604 dni temu
Wstyd! Dla Chińczyka był teraz filmik a dla Pawła Małeckiego NIE. Jeszcze jesienią było więcej filmików cukiernika z Bydgoszczy. Szkoda, że teraz jest jak jest.
odpowiedz
2604 dni temu
Każdego tygodnia pojawiają się filmiki na stronie Kuchni Lidla, jednak nie do wszystkich przepisów :) Zachęcamy jednak do wspólnego deserowania z Pawłem :)
2604 dni temu
Jak przepisujecie przepisy Pawła Małeckiego to przepisujcie dokładniej.
odpowiedz
2606 dni temu
Dlaczego tych przepisów nie pisze Paweł Małecki?
odpowiedz
2605 dni temu
Filipie, każdy przepis, który jest podpisany imieniem i nazwiskiem Pawła Małeckiego, jest jego autorstwa. Pozdrawiamy!
2607 dni temu
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, dlaczego w składnikach na mus malinowy jest wymieniona biała czekolada , w przepisie nie ma napisanego kiedy należy jej dodać. Proszę o odpowiedz.
odpowiedz
2607 dni temu
Mi się wydaje że będzie z tą białą czekoladą kąpiel wodna lub mikrofalówka, jak robił to w filmikach Paweł Małecki.
2605 dni temu
Filipie, rozpuszczoną białą czekoladę dodajemy na samym końcu do musu malinowego.
2607 dni temu
I znowu bez filmiku.. Szkoda.
odpowiedz
2608 dni temu
Po co w składnikach na mus jest napisane 100g białej czekolady jeżeli w przepisie nie ma napisanego kiedy tej czekolady dodajemy. to chyba jakiś błąd.
odpowiedz
2606 dni temu
Raczej kąpiel wodna i będzie w musie.
zobacz wszystkie