Malinowe serduszka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • gęste sito
  • termometr (opcjonalnie)
  • kuchenkę mikrofalową lub kąpiel wodną
  • mikser
  • silikonowe lub plastikowe foremki w kształcie serduszek (ok. 6 x 6 cm)
  • większą metalową foremkę w kształcie serduszka
  • ręcznik papierowy
  • papier do pieczenia
  • wałek

KROK 1. przygotowujemy mus malinowy

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny mieszamy z cukrem pudrem. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i rozpuszczoną białą czekoladę.

KROK 2. zamrażamy mus w foremkach

Malinowe serduszka - przygotowujemy mus malinowy

Foremki delikatnie przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wypełniamy musem malinowym i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zestalenia.

 

 

KROK 3. przygotowujemy chrupiącą masę

50 g czekolady deserowej ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekoladę z chrupkami rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy pokruszone rurki waflowe, miękkie masło oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

KROK 4. schładzamy

Na papierze do pieczenia rozkładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy na grubość około 5 mm. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

KROK 5. wycinamy serduszka

Malinowe serduszka - wycinamy serduszka

Pozostałe 50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Chrupiącą masę wyjmujemy z lodówki i ściągamy górną warstwę papieru do pieczenia. Wierzch równomiernie smarujemy roztopioną czekoladą. Kiedy stężeje, obracamy na drugą stronę. Wycinamy serduszka trochę większe od tych z musu malinowego.

 

KROK 6. przyrządzamy żel malinowy

Przetarte przez sito maliny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.

KROK 7. łączymy wszystkie elementy ciasteczek

Malinowe serduszka - łączymy wszystkie elementy ciasteczek

Z foremek wyjmujemy serduszka z musu malinowego. Zamrożone serduszka oblewamy tężejącym żelem malinowym i od razu nakładamy na serduszka z chrupiącej masy. Odstawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

Jeśli chcemy przygotować serca dzień wcześniej, po przygotowaniu od razu wstawiamy je do lodówki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut przed podaniem.

KROK 8. dekorujemy

Gotowe serduszka przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Gość Gość
    2703 dni temu
    ?????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3224 dni temu
    Gdzie można kupić takie foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3222 dni temu
    W sklepach z akcesoriami cukierniczymi :)
  • Asia Asia
    3224 dni temu
    A gdzie jest filmik? Zawiedliście mnie bo bardzo lubię oglądać filmiki od Pawła!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3222 dni temu
    Asiu, nie do każdego przepisu mamy filmik. Zachęcamy jednak do skorzystania z receptury Pawła :)
  • LIDL LIDL
    3226 dni temu
    Kiedy Paweł Małecki ma urodziny? Chciałbym złożyć mu życzenia urodzinowe ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3228 dni temu
    Widziałam ostatnio Pawła Małeckiego w cukierni na B i robił pączki na Tłusty Czwartek. Pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3226 dni temu
    A nie na S? W mieście na B.
  • LIU? LIU?
    3229 dni temu
    LIU, dla przyjaciół Lutek. A gdzie Paweł Małecki, dla przyjaciół Cukiernik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3228 dni temu
    Nie zawsze do przepisu pojawiają się filmiki, jednak zachęcamy do skorzystania z przepisu :)
  • DISCO POLO DISCO POLO
    3229 dni temu
    https://www.youtube.com/watch?v=oSnxGQDAcgw Jego LOVE - Paweł Małecki.

    odpowiedz

  • FAN DISCO POLO FAN DISCO POLO
    3229 dni temu
    Jeszcze jest "Wakacyjna LOVE: Wpadka" After Party. Wpadka jak Lidl nie daje filmików z moim ulubionym cukiernikiem.
  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Ej Lidl, gdzie mistrz cukiernictwa w Polsce? Rok temu było tu wiele lepiej, nie był traktowany po macoszemu. A teraz liczą się bardziej goście a nie Paweł Małecki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3229 dni temu
    A kiedy filmik? Bo na Kladdaki macie i na Pad Taja a na to nie.. a to jest najlepsze. Poprawcie się!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Kilka dni temu ten cukiernik był w jednej z telewizji polskich i robił pączki. W jednej z cukierni w Polsce. JEGO LOVE <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Malinowe LOVE - prawie jak "Jego LOVE" zespołu Kolor - disco polo w 1996 roku. Paweł wygląda tu romantycznie.

    odpowiedz

  • GDZIE FILMIKI? GDZIE FILMIKI?
    3229 dni temu
    Gdzie filmiki? Jest teraz z Chińczykiem o imieniu Lee, Lays czy jak mu tam. Tydzień temu z aktorem z Polski. A Pawła Małeckiego brak, czyżby polityka budżetowo - gospodarcza w Lidlu?

    odpowiedz

  • Paweł Małecki? Paweł Małecki?
    3229 dni temu
    Wstyd! Dla Chińczyka był teraz filmik a dla Pawła Małeckiego NIE. Jeszcze jesienią było więcej filmików cukiernika z Bydgoszczy. Szkoda, że teraz jest jak jest.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3228 dni temu
    Każdego tygodnia pojawiają się filmiki na stronie Kuchni Lidla, jednak nie do wszystkich przepisów :) Zachęcamy jednak do wspólnego deserowania z Pawłem :)
  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Jak przepisujecie przepisy Pawła Małeckiego to przepisujcie dokładniej.

    odpowiedz

  • Filip Filip
    3231 dni temu
    Dlaczego tych przepisów nie pisze Paweł Małecki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3229 dni temu
    Filipie, każdy przepis, który jest podpisany imieniem i nazwiskiem Pawła Małeckiego, jest jego autorstwa. Pozdrawiamy!
  • Filip Filip
    3231 dni temu
    Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, dlaczego w składnikach na mus malinowy jest wymieniona biała czekolada , w przepisie nie ma napisanego kiedy należy jej dodać. Proszę o odpowiedz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Mi się wydaje że będzie z tą białą czekoladą kąpiel wodna lub mikrofalówka, jak robił to w filmikach Paweł Małecki.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3229 dni temu
    Filipie, rozpuszczoną białą czekoladę dodajemy na samym końcu do musu malinowego.
  • KLIENTLIDLA KLIENTLIDLA
    3231 dni temu
    I znowu bez filmiku.. Szkoda.

    odpowiedz

  • Filip Filip
    3232 dni temu
    Po co w składnikach na mus jest napisane 100g białej czekolady jeżeli w przepisie nie ma napisanego kiedy tej czekolady dodajemy. to chyba jakiś błąd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Raczej kąpiel wodna i będzie w musie.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!